Η Ιταλία προετοιμάζεται για πολύ μεγάλο πλήγμα στην οικονομία της
Προϋπολογισμό με πρόβλεψη για ύφεση 8%, έλλειμμα 10,4% του ΑΕΠ και δημόσιο χρέος στο 155% ενέκρινε η ιταλική κυβέρνηση. Το προσχέδιο αυτό περιγράφει στην ουσία το τεράστιο πλήγμα στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης από την πανδημία.
Προϋπολογισμό με πρόβλεψη για ύφεση 8%, έλλειμμα 10,4% του ΑΕΠ και δημόσιο χρέος στο 155% ενέκρινε η ιταλική κυβέρνηση.
Το προσχέδιο αυτό περιγράφει στην ουσία το τεράστιο πλήγμα στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης από την πανδημία.
Πέρυσι ο προϋπολογισμός προέβλεπε έλλειμμα της τάξης του 1,6% το χαμηλότερο της τελευταίας 12ετίας, ενώ το δημόσιο χρέος έφθανε το 134,8%, το δεύτερο υψηλότερο στην ευρωζώνη μετά την Ελλάδα.
Το χρέος που προβλέπεται τώρα είναι το υψηλότερο στη μεταπολεμική ιστορία της Ιταλίας.
Ο κοροναϊός τσάκισε την οικονομία
Ειδικότερα, οι προβλέψεις της ιταλικής κυβέρνησης σχετικά με την οικονομική κρίση που προκλήθηκε από την επιδημία του κοροναϊού περιέχονται στο επίσημο «κείμενο οικονομικού και χρηματιστικού προγραμματισμού», το οποίο εγκρίθηκε κατά το υπουργικό συμβούλιο στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι.
Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στοιχεία, η ζήτηση θα μειωθεί στην Ιταλία κατά 7,2% και οι επενδύσεις κατά 12,3%.
Παράλληλα, οι ιταλικές εξαγωγές θα περιοριστούν κατά 14,4% σε σχέση με το 2019, και οι εισαγωγές κατά 13,5%, όπως είχε συμβεί και με την κρίση της προηγούμενης δεκαετίας.
Το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται φέτος να παρουσιάσει μείωση 8%, η σχέση ελλείμματος – ΑΕΠ να αγγίξει το 10,4% και η σχέση δημόσιου χρέους – AΕΠ το 155,7%.
Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε κατέστησε σαφές ότι το δημόσιο έλλειμμα, λόγω των δαπανών της υγειονομικής κρίσης, θα αυξηθεί κατά 55 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τους αρχικούς στόχους, ποσό στο οποίο πρέπει να προστεθούν άλλα τριάντα δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε να παρασχεθούν οι κρατικές εγγυήσεις, για να μπορέσουν να λάβουν τα αναγκαία δάνεια οι επιχειρήσεις.
Το σχέδιο προϋπολογισμού προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 5,5% το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, ενώ εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει μια πτώση της τάξης του 10,5% το δεύτερο τρίμηνο. Στο τρίτο τρίμηνο προβλέπεται ανάκαμψη 9,6% και ανάπτυξη 3,8% τους τελευταίους τρεις μήνες του χρόνου.
Δεδομένης της αβεβαιότητας, το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών έχει προβλέψει και το χειρότερο σενάριο που περιλαμβάνει πιο αργή ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του έτους, που θα οδηγήσει σε συρρίκνωση του ΑΕΠ 10,6% και ανάπτυξη μόνο 2,3% το 2021.
Όσον αφορά τα δημοσιονομικά, ο προϋπολογισμός προβλέπει μείωση του ελλείμματος στο 5,7% τον επόμενο χρόνο, ενώ το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι το 2021 θα μειωθεί κι αυτό στο 152,7%.
Από τη Δευτέρα ξανανοίγει μέρος των καταστημάτων
Σε ό,τι αφορά την πορεία της επιδημίας, το Ιταλικό Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας τονίζει ότι τα κρούσματα παρουσιάζουν σαφώς μείωση σε όλη την χώρα, αλλά συνιστά μεγάλη προσοχή σε ό,τι αφορά την λεγόμενη «φάση δυο», με την βαθμιαία επιστροφή στην καθημερινότητα.
«Διαφορετικά, λένε οι επιστήμονες του ινστιτούτου, ο δείκτης μετάδοσης του ιού μπορεί να ξαναρχίσει την ανοδική του πορεία, μέσα σε μόλις δυο εβδομάδες».
Από την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να ξαναρχίσει να λειτουργεί μέρος των επιχειρήσεων, όπως εκείνες του κατασκευαστικού τομέα, ενώ η επίσημη έξοδος από τους μέχρι τώρα αυστηρούς περιορισμούς έχει οριστεί για τις 4 Μαΐου.
- Κασσελάκης: Ένα συνέδριο εν κρυπτώ – Ο ΣΥΡΙΖΑ τελεί υπό κατάληψη – Τι του απαντούν κύκλοι της Κουμουνδούρου
- Αλμπέρ Καμύ και Ζαν-Πολ Σαρτρ – «Χαμένη» επιστολή δείχνει ότι ήταν φίλοι πριν γίνουν εχθροί
- «Παγωμένες» οι διαπραγματεύσεις Κβαρατσχέλια και Νάπολι για το νέο συμβόλαιο
- Ανησυχία δημάρχων: Φόβοι ότι η μεταρρύθμιση θα περιοριστεί μόνο στον εκλογικό νόμο
- Κατώτατος μισθός: Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο – Τι αλλάζει
- Το 98% των εργοδοτών θεωρούν ότι η εκπαίδευση δεν προετοιμάζει σωστά για την αγορά εργασίας