Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Στην εντατική ο τουρισμός – Ανήσυχοι οι ξενοδόχοι

Κοροναϊός : Στην εντατική ο τουρισμός – Ανήσυχοι οι ξενοδόχοι

Ο τουριστικός κλάδος θα κληθεί φέτος να επιδείξει ισχυρές αντοχές προκειμένου να ξεπεράσει τις επιπτώσεις που επιφέρει η πανδημία του κοροναϊού

Με τα βλέμματα στραμμένα στις ανακοινώσεις που θα γίνουν από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη την Δευτέρα 27 Απριλίου, είναι οι φορείς του τουρισμού οι οποίοι ζητούν σειρά μέτρων για τη στήριξη του κλάδου, για την τρέχουσα σεζόν, εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού.

Ο τουριστικός κλάδος θα κληθεί φέτος να επιδείξει ισχυρές αντοχές προκειμένου να ξεπεράσει τις επιπτώσεις που επιφέρει η πανδημία του κοροναϊού. Το φετινό καλοκαίρι θα είναι πάντως πολύ διαφορετικό, αφού ο κόσμος που θα ταξιδέψει στην Ελλάδα θα είναι σαφέστατα λιγότερος, ενώ και η ταξιδιωτική εμπειρία θα είναι τελείως διαφορετική.

Η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζει το σενάριο ώστε η Ελλάδα να είναι έτοιμη να υποδεχθεί τουρίστες από το εξωτερικό μέσα στον Ιούλιο, ενώ η τουριστική σεζόν αναμένεται να επεκταθεί πλήρως και μέσα στον Σεπτέμβριο, ακόμη και Οκτώβριο ή Νοέμβριο εφόσον το επιτρέψουν και κλιματικές συνθήκες.

Στο Υπουργείο Τουρισμού, αναμένουν το αν η ΕΕ θα υιοθετήσει μια αμοιβαία λύση με λήψη κοινών μέτρων ή αν οι τουριστικές σχέσεις θα παραπεμφούν σε επιμέρους διακρατικές συμφωνίες.

Η ζημιά στην οικονομία και στον τουρισμό

Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, όπου ανέλυσε το σχέδιο στήριξης της κυβέρνησης για τον τουρισμό.

«Η ζημιά στον τουρισμό και την οικονομία θα είναι μεγάλη, η πραγματικότητα δε θα έχει καμία σχέση με το 2019», υποστήριξε ο υπουργός. Ωστόσο, παραδέχτηκε πως η χώρα φαίνεται να δείχνει πως κάτι σοβαρό γίνεται, καθώς υπάρχει επαγγελματισμός και σεβασμός προς τον πολίτη και τον φιλοξενούμενο.

Είναι σημαντικό, σημείωσε, «η οικονομική μηχανή να ξεκινήσει με κάποιο τρόπο, διαφορετικά η ζημιά θα είναι πιο μακροπρόθεσμη και πιο βαθιά». Ο εσωτερικό τουρισμός μπορεί να βοηθήσει, «δεν πρέπει όμως να έχουμε μεγάλες προσδοκίες για αυτόν», γιατί το μέγεθός του δεν μπορεί να κάνει την αλλαγή και δε φέρνει και συνάλλαγμα. Για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούν να λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία και οι τουριστικές επιχειρήσεις την εποχή αυτή, είπε πως θα δοθούν σύντομα οδηγίες.

Στα αιτήματα των τουριστικών φορέων, ο κ. Θεοχάρης υποστήριξε πως για να ξεκινήσει ο τουρισμός υπάρχουν επιχειρησιακές και οικονομικές προϋποθέσεις. Το σίγουρο είναι πρέπει να στηριχθεί η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού τόσο από πλευράς μάρκετινγκ και προβολής όσο και από πλευράς μείωσης φόρων.

«Η χώρα έχει τη δυνατότητα να βγει με μια καμπάνια για τη χώρα χωρίς παραφωνίες. Επιβάλλεται η συνεργασία του ιδιωτικού τομέα, των περιφερειών, του υπουργείου με τον ΕΟΤ ώστε να έχει η χώρα επιτέλους μια φωνή. Αυτό θα συμβεί για τρεις μήνες και από κει και πέρα ο καθένας μπορεί να εξειδικεύσει την καμπάνιά του για τη χώρα», υποστήριξε ο υπουργός.

Στη συνέντευξη παρενέβη και ο εκ Γερμανίας Ιδιοκτήτης Ταξιδιωτικού Γραφείου στο Ντίσελντορφ, Στέργιος Βοζίκης, ο οποίος αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από τους Γερμανούς για την Ελλάδα ως καλοκαιρινό προορισμό. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, από τον Ιούνιο κι μετά υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη χώρα, καθώς «οι Γερμανοί επιλέγουν την Ελλάδα περισσότερο από κάθε άλλο προορισμό».

Στη συνέχεια, ο κ. Θεοχάρης μίλησε για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται τα ταξίδια από χώρα σε χώρα την επόμενη μέρα, αλλά κυρίως για το πώς θα υποδέχεται η Ελλάδα τους τουρίστες. «Χρειάζονται προϋποθέσεις και απαραίτητες διαδικασίες. Αυτές θα συμφωνηθούν με την επιτροπή», υποστήριξε ο υπουργός και τόνισε πως «πρωτίστως πρέπει να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των πολιτών και των επισκεπτών».

Για τους εργαζομένους που πλήττονται ή χάνουν το μεροκάματο, ο κ. Θεοχάρης δήλωσε πως η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να στηρίξει τις επιχειρήσεις ώστε να ανοίξουν με όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζόμενους και όσοι δεν μπορέσουν να απορροφηθούν να στηριχθούν με τον κατάλληλο τρόπο.

Το «υγειονομικό» διαβατήριο

Η ελληνική πλευρά θα προσπαθήσει να δείξει ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής προορισμός με λίγα κρούσματα κοροναϊού και, συγκεκριμένα υγειονομικά μέτρα που θα λάβει.

Η πρόταση της χώρας μας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αυτό που ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, περιέγραψε ως «υγειονομικό διαβατήριο», ώστε να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η ασφαλής είσοδος των τουριστών στην Ελλάδα.

Η πρόταση της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνει ένα αξιόπιστο τεστ για την ανίχνευση του κοροναϊού, σε κάθε Ευρωπαίο πολίτη που θα θέλει να ταξιδέψει. Το τεστ θα πρέπει να γίνεται στη χώρα εκκίνησης των διακοπών

Τι θα γίνει με τα ξενοδοχεία

Η επανεκκίνηση πάντως των περισσοτέρων ξενοδοχειακών μονάδων τοποθετείται στις αρχές Ιουνίου, αμέσως μετά το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης (καφέ, μπαρ και εστιατόρια) όπου βέβαια αναμένεται να τηρούνται αυστηρά μέτρα ασφαλείας (αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια, έλεγχος του αριθμού των θαμώνων και εκτεταμένη χρήση του εξωτερικού χώρου).

Το άνοιγμα των μονάδων αναμένεται να γίνει σε δυο φάσεις, αρχικά αυτών που λειτουργούν για 12 μήνες και σε δεύτερο στάδιο θα ακολουθήσουν τα εποχικά καταλύματα.

Πριν την επανέναρξη της λειτουργίας τους, θα προηγηθεί διαβούλευση και δημιουργία ενός αυστηρού πρωτοκόλλου λειτουργίας σε σχέση με τους χώρους συνάθροισης, όπως εστιατόρια, πισίνες, χώρους αναψυχής κοκ.

Οι φόβοι για μείωση του τουρισμού στην Ελλάδα

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung δημοσιεύει άρθρο για τη μείωση του τουρισμού στην Ελλάδα το καλοκαίρι.

«Ο τουρισμός ακόμα και στα χρόνια της κρίσης ήταν ένα αξιόπιστο στήριγμα της οικονομίας. Φέτος δεν μπορεί να είναι. Είναι ακόμα πολύ νωρίς, για να μπορεί κανείς να πει με ακρίβεια ποιο θα είναι το ύψος των ζημιών, δηλώνει ο Βασίλης Σακκάς από το Γερμανοελληνικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο στην Αθήνα. Σίγουρο είναι ότι οι επιπτώσεις θα είναι πολύ διαφορετικές κατά περιοχές. Μπορεί ο τουρισμός στην Αττική, όπου ανήκει και η Αθήνα να μην συμβάλλει παρά με 5% στο ΑΕΠ, υπάρχουν όμως άλλες περιοχές, για παράδειγμα στο νότιο Αιγαίο, που εξαρτώνται από τον τουρισμό».

Και το άρθρο συνεχίζει, όπως αναφέρει η DW: «Νησιά όπως η Μύκονος ή η Κως, η οποία πλήττεται επιπλέον από την προσφυγική κρίση, εξασφαλίζουν το 90% των εσόδων τους από τον τουρισμό. Στην Κρήτη, τον πιο αγαπημένο προορισμό των Γερμανών, είναι 50%. ‘Από τον τουρισμό εξαρτώνται και άλλοι τομείς έμμεσα, όπως προμηθευτές και άλλες επιχειρήσεις, περίπου το 40% των θέσεων εργασίας σε όλη τη χώρα’ σύμφωνα με τον κ. Σακκά. Σε μια συνέντευξη στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πριν από λίγες ημέρες ‘το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει με τον τουρισμό. Κανείς δεν μπορεί να το απαντήσει, διότι αυτό δεν εξαρτάται μόνο από τα γεγονότα στην Ελλάδα αλλά και από το τι συμβαίνει στις μεγάλες αγορές μας, όπως είναι η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία-χώρες που κάθε χρόνο μας στέλνουν πολλούς τουρίστες’. Αυτό επισημαίνουν και οι ξενοδόχοι. Από τα 31 εκατομμύρια τουρίστες που ήρθαν το 2019 στη χώρα, τα τέσσερα εκατομμύρια ήρθαν μόνο από τη Γερμανία. Πόσοι όμως θα μπορούν στο μέλλον να κάνουν διακοπές;»

Must in

«Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”» – Το 4ο OT FORUM έρχεται…

Στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στο Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Οικονομικός Ταχυδρόμος διοργανώνει το OT FORUM «Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024