Κερδισμένοι και χαμένοι στην Ελλάδα από το κραχ στο πετρέλαιο
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το κραχ στο πετρέλαιο θα οδηγήσει σε περαιτέρω πτώση των τιμών της αντλίας. Ομως τα αποτελέσματα θα μπορούσε να είναι δραστικότερα αν το 70% της λιανικής τιμής δεν ήταν φόροι
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Η βουτιά του πετρελαίου αλλάζει τον χάρτη των κερδισμένων και των χαμένων στην παγκόσμια επιχειρηματική σκακιέρα, με θετικές επιπτώσεις συνολικά για την ελληνική οικονομία και τους καταναλωτές, αλλά και αρνητικές για συγκεκριμένους κλάδους της. Η ιδιάζουσα κατάσταση της υγειονομικής κρίσης, με την παραγωγική δραστηριότητα υπό καταστολή, περιορίζει σε κάποιες περιπτώσεις τα περιθώρια ωφέλειας, ωστόσο ήδη έχει ευνοήσει τους καταναλωτές καυσίμων, τα υπερδεξαμενόπλοια αποθήκευσης πετρελαίου και τα διυλιστήρια. Από την άλλη, δεν αναμένεται να τονώσει τον προϋπολογισμό ενώ τα έσοδα των εταιρειών εμπορίας καυσίμων συρρικνώνονται και αρκετά πρατήρια απειλούνται με λουκέτο, λόγω της χαμηλής κατανάλωσης που προκαλεί το αναγκαστικό lockdown.
Πόσο θα κρατήσει η πανδημία
Ο βαθμός ωφελείας, λοιπόν, από την παρούσα πτώση του ενεργειακού κόστους εξαρτάται, κατά βάση, από τη διάρκεια της πανδημίας, με εξίσου βασική παράμετρο το αν θα μετακυλιστεί η αντίστοιχη μείωση στα ράφια των σουπερμάρκετ ή στις τιμές των εισιτηρίων στις μεταφορές κ.λπ. Βεβαίως, η βουτιά των καυσίμων μπορεί να λειτουργήσει ανασχετικά στην ύφεση – που εκτιμάται για το 2020 από 4% έως 10% – και να φρενάρει κάπως τις ζημιές από το lockdown, επηρεάζοντας θετικά αρκετούς κλάδους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ανάλυση: Η πανδημία, η παγκόσμια ύφεση και η κατάρρευση του μαύρου χρυσού
Πετρέλαιο : Βαρίδι το αμερικανικό αργό και για το μπρεντ
Οι τομείς αυτοί είναι, κυρίως, η ενέργεια (ΔΕΗ κ.λπ.), οι αερομεταφορές, η ακτοπλοΐα, η ναυτιλία, η μεταποίηση, η αγροτική παραγωγή, όπως επίσης η εν δυνάμει αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος για τα νοικοκυριά, καθότι υπό φυσιολογικές συνθήκες μια πτώση του ενεργειακού κόστους δημιουργεί αποπληθωριστικές πιέσεις. Ολα αυτά όμως θα αποκτήσουν πραγματική σημασία όταν γίνει η επανεκκίνηση της δραστηριότητας και φουλάρουν οι μηχανές της οικονομίας.
Το ενδιαφέρον στρέφεται, παράλληλα, στα κρατικά έσοδα. Στην παρούσα κατάσταση ο προϋπολογισμός βάλλεται, αφού το lockdown παγώνει την κατανάλωση, άρα στα πετρελαιοειδή μειώνει τα έσοδα από ΦΠΑ. Από την άλλη, αν η οικονομία ήταν ανοιχτή, τότε, με την πτώση της τιμής του πετρελαίου θα βλέπαμε έκρηξη ζήτησης, άρα και αύξηση εσόδων. Οικονομικοί παράγοντες εκτιμούν πως η επίδραση στο ΑΕΠ θα μπορούσε να είναι σημαντική, αλλά στην παρούσα φάση δεν μπορεί να προσμετρηθεί. Για τον κρατικό προϋπολογισμό εκτιμώνται οφέλη από τη μείωση των δαπανών σε λειτουργικά έξοδα δημόσιων κτιρίων, του στρατού κ.λπ.
Μεγάλη εξάρτηση
Ο βαθμός εξάρτησης της Ελλάδας στην εισαγωγή ορυκτών καυσίμων είναι περίπου της τάξεως του 80% (ετήσια αξία εισαγωγών 14-15 δισ. ευρώ), ενώ από την άλλη η χώρα μας εξάγει ετησίως περί τα 9 δισ. ευρώ. Η ραγδαία μείωση της διεθνούς τιμής, που ξεπερνά το 60% από τον Δεκέμβριο 2019, ενδεχομένως να φέρει πρόσθετα οφέλη. Να σημειωθεί πως η Ευρωπαϊκή Ενωση εισάγει περίπου το 85% του πετρελαίου με τις εκτιμήσεις να δείχνουν πως μια πτώση των τιμών του πετρελαίου κατά 45% θα μπορούσε, υπό φυσιολογικές συνθήκες, να αυξήσει το ΑΕΠ της ευρωζώνης τουλάχιστον 1%.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το κραχ στο πετρέλαιο θα οδηγήσει σε περαιτέρω πτώση των τιμών της αντλίας. Ομως τα αποτελέσματα θα μπορούσε να είναι δραστικότερα αν το 70% της λιανικής τιμής δεν ήταν φόροι. Για τα διυλιστήρια είναι σημαντική ευκαιρία στην προμήθεια πρώτης ύλης, αν και τα όποια οφέλη εξανεμίζονται από την κατάρρευση της ζήτησης.
Η απώλεια εσόδων, εξαιτίας της αναιμικής κατανάλωσης, σε συνδυασμό με την υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας της οικονομίας, φέρνει σε δύσκολη θέση βενζινοπώλες και μικρές εταιρείες εμπορίας που κινδυνεύουν ακόμη και με λουκέτο. Οι πωλήσεις της αμόλυβδης είναι μειωμένες περί 65% από πέρυσι, ενώ αντίθετα άλμα κατά 95% καταγράφουν οι πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης. Πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις σπεύδουν να αποθεματοποιήσουν ποσότητες για τον χειμώνα, αφού η μέση τιμή του βρίσκεται στο 0,78 ευρώ το λίτρο.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»
- Είναι εφικτή η απαγόρευση των social media στους ανηλίκους – Τι προσπαθεί να κάνει η Αυστραλία;
- World Pass powered by Telekom: Δύο τυχεροί συνδρομητές COSMOTE σε συναυλία του Justin Timberlake στο T-Mobile Center στις ΗΠΑ
- Καιρός: Έρχονται χιόνια και θερμοκρασίες υπό το μηδέν – Από πού θα περάσει ο παγερός βοριάς
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις