Κοροναϊός : Αλλιώτικο το φετινό καλοκαίρι – Με «απόσταση» τα μπάνια στη θάλασσα
Ο κοροναϊός μπορεί να μην μεταδίδεται στο θαλασσινό νερό, σίγουρα όμως «κολλάει» με τον συνωστισμό, γι αυτό και η μαγική λέξη και για το μπάνιο στη θάλασσα είναι η απόσταση.
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Μπακογιάννη: Η Σακελλαροπούλου θα μπορούσε να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας
- Εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο του Σικάγο έπαιξαν ξύλο με... τις πινακίδες «προσοχή βρεγμένο δάπεδο»
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Μπορεί ο Μάιος να είναι ο μήνας που σηματοδοτεί τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων ωστόσο όλοι γνωρίζουν ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι αλλιώτικο ελέω πανδημίας του κοροναϊού.
Όσο «ανοίγει» ο καιρός άλλο τόσο εντείνεται και η συζήτηση για το τι θα γίνει με το μπάνιο στη θάλασσα. Ο τρόπος που θα αντιδράσουν οι πολίτες όταν ανοίξει ακόμη περισσότερο ο καιρός, προβληματίζει την κυβέρνηση και την επιτροπή διαχείρισης της κρίσης του κοροναϊού, που εκτιμούν ότι θα υπάρξουν κάποιοι (ευελπιστούν λίγοι) που θα κάνουν το… λάθος να ξεχυθούν στις παραλίες, με το σκεπτικό ότι η ασθένεια δεν «κολλάει» στη θάλασσα.
Τι λένε επ αυτού οι ειδικοί; Ο κ. Τσιόδρας, όταν ερωτήθηκε για τα μπάνια στη θάλασσα, σημείωσε πως ακόμη δεν έχει έρθει η ώρα γι’ αυτό το ζήτημα.
Διευκρίνησε πάντως ότι «μπάνιο σε μια περιοχή που δεν έχει κόσμο έχει πάρα πολύ μικρό κίνδυνο».
Μπάνια με απόσταση
Ο κοροναϊός μπορεί να μην μεταδίδεται στο θαλασσινό νερό, σίγουρα όμως «κολλάει» με τον συνωστισμό που μπορεί να προκληθεί επί παραδείγματι στις ακτές της Αττικής και άλλων πυκνοκατοικημένων περιοχών.
Οταν με το καλό, αρχίσουν να αίρονται οι σχετικές απαγορεύσεις, καλό θα ήταν να μη γεμίσουν οι ακτές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Σωτήρης Τσιόδρας έδωσε μεγάλη έμφαση στην ανάγκη «απόστασης», ενώ θυμίζουμε την προειδοποίηση του καθηγητή λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Νίκου Σύψα, ότι «το καλοκαίρι δεν θα εξαφανιστεί ο κορονοϊός με κάποιο μαγικό τρόπο. Θα είναι εκεί».
Σημειώνοντας πως όλοι πρέπει να μάθουμε να ζούμε από εδώ και πέρα με κανόνες, ο κ. Σύψας εξήγησε ότι «Δεν θα έχουμε λόγου χάρη οργανωμένες παραλίες που θα είναι χιλιάδες κόσμος μέσα, θα είναι πολύ λιγότεροι. Επίσης θα κοιτάμε γύρω μας, θα κρατάμε τις αποστάσεις από τους γύρω μας».
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στις οργανωμένες παραλίες οι ξαπλώστρες θα έχουν απόσταση η μία από την άλλη και σε καμία περίπτωση οι λουόμενοι δεν θα είναι «ο ένας πάνω στον άλλον».
Ο ιός «κολλάει» με το συνωστισμό
Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ειδικό στις λοιμώξεις Παύλο Νικολαΐδη «το μπάνιο στο θαλασσινό νερό ή στην πισίνα η οποία χλωριώνεται είναι ασφαλές.
Ούτε έχει βρεθεί, ούτε μπορεί θεωρητικά να ειπωθεί ότι υπάρχει δυνητικός κίνδυνος. Περισσότερο είναι η διαδικασία, όχι το μπάνιο δηλαδή σε οποιοδήποτε μέρος. Οι συνθήκες συγχρωτισμού, για παράδειγμα, αν υπάρχουν 20 ξαπλώστρες σε 10 τετραγωνικά μέτρα, ο κίνδυνος είναι λογικό να αυξάνεται από τον συνωστισμό, όπως ακριβώς δηλαδή αναφέρουμε και από την αρχή της πανδημίας».
Σύμφωνα και με τον Ηλία Μόσιαλο δεν μπορεί να μεταδοθεί ο κοροναϊός στη θάλασσα ή στις πισίνες με χλώριο. Πρόβλημα υπάρχει με τις ξαπλώστρες στην παραλία ενώ ερευνάται αν μπορεί να υπάρχει μετάδοση και από την άμμο, κάτι που μάλλον είναι σπάνιο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις