Κοροναϊός : Με τι ρυθμούς μεταλλάσσεται ο ιός – Τι λένε οι ειδικοί
Ο αργός ρυθμός μετάλλαξης του κοροναϊού, θα μπορούσε να σημαίνει πως ένα εμβόλιο θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό μακροπρόθεσμα.
- Η Google πιέζεται να πουλήσει το Chrome, η OpenAI αναπτύσσει δικό της browser
- Νέο πολιτικό σκηνικό – Η ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ, οι «νάρκες» για Μητσοτάκη και το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ
- Οι αλλαγές στη λειτουργία των Airbnb και η ανατροπή στις μισθώσεις
- Εξάρθρωση τρομοκρατικού πυρήνα που συνδέεται με τον ΙSIS, στο πλαίσιο κοινής επιχείρησης ασφαλείας Ισπανίας – Μαρόκου
Συγκρατημένη αισιοδοξία προκαλούν μερικά από τα ευρύματα των επιστημόνων που έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου, αναζητώντας θεραπεία ή προφύλαξη για τον κοροναϊό.
Όπως έχουν ανακαλύψει οι ειδικοί, ο ιός μεταλλάσσεται με πολύ αργό ρυθμό, σε σχέση με άλλους ιούς που «επιτίθενται», στην αναπνευστική οδό, όπως επί παραδείγματι η γρίπη.
Ο αργός ρυθμός μετάλλαξης θα μπορούσε να σημαίνει πως ένα εμβόλιο θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό μακροπρόθεσμα.
Η Ελβετική μελέτη
Τα αποτελέσματα μελέτης ειδικών σε Πανεπιστήμιο της Ελβετίας, που πραγματοποιήθηκε με ανάλυση του γενετικού υλικού (RNA) του νέου κοροναϊού με τη συνεργασία 36 χωρών, είναι, σε πρώτη ανάγνωση θετικά.
Ειδικότερα, οι ερευνητές από την Ελβετία σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το Σάββατο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, ανέλυσαν το γονιδίωμα του νέου κοροναϊού που συνέλεξαν από τις χώρες αυτές.
Με τον τρόπο αυτό διαπίστωσαν ότι οι μεταλλάξεις γίνονται με αργό ρυθμό, γεγονός που θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αφού το εμβόλιο που αναμένεται να παρασκευαστεί θα είναι λόγω αυτής της εξέλιξης αποτελεσματικό για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Επίσης, οι Ελβετοί ερευνητές με την ανάλυση που έκαναν, κατόρθωσαν ουσιαστικά να χαρτογραφήσουν το γονιδίωμα του κοροναϊού, δηλαδή όλα του τα γονίδια και έτσι πλέον γνωρίζουμε από ποια χώρα μεταφέρθηκε σε κάποια άλλη και άλλα πολλά δεδομένα για τη μετάδοση και τον τρόπο «δράσης» του.
Τι είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας
Ενδεικτικά με βάση τα στοιχεία της έρευνας που παρουσίασε ο κ.Τσιόδρας, διαπιστώθηκε ότι στις ΗΠΑ ο κοροναϊός μεταφέρθηκε τόσο από την Κίνα τον Ιανουάριο όσο και από την Ευρώπη αργότερα.
«Στην Ελβετία αναλύουν τα δείγματα από 36 χώρες και όλες τις Ηπείρους. Οι μικροδιαφορές ανάμεσα στους ιούς μπορούν να μας βοηθήσουν. Παραδείγματος χάριν, ένα στέλεχος ιού που ανιχνεύθηκε στην Ελλάδα μπορεί να μας πει από που προήλθε ο ιός στην Ελλάδα. Στις ΗΠΑ τα κρούσματα ήταν τόσο από την Κίνα, όσο και από την Ευρώπη. Στην Ισλανδία ήταν από τις ΗΠΑ.
Αυτό μας δείχνει ότι μια εξέλιξη στη μια άκρη της Γης μπορεί να επηρεάσει την άλλη άκρη», σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας έδωσε ένα θετικό μήνυμα για το εμβόλιο, τονίζοντας πως σύμφωνα με την ελβετική μελέτη ο ιός δεν θα εμφανίσει σημαντικές μεταλλάξεις τα επόμενα έτη.
«Οι κοροναϊοί εμφανίζουν συχνά μεταλλάξεις. Οι μικροδιαφορές στους ιούς μπορούν να αναλυθούν και να μας βοηθήσουν. Τέτοιες αναλύσεις μπορούν να μας πουν αν κάποιες ασθένειες συνδέονται μεταξύ τους», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε:
«Υπάρχει αισιόδοξο μήνυμα για το εμβόλιο που θα είναι έτοιμο στο μέλλον με την προϋπόθεση πως ο ιός θα μείνει έτσι όπως μείνει. Αν παραμείνουν δηλαδή έτσι τα δεδομένα ο ιός δεν θα αλλάξει σημαντικά τα επόμενα έτη και το εμβόλιο θα μας προστατέψει μακροχρόνια».
Η άποψη του Ηλία Μόσιαλου
Στο θέμα της μετάλλαξης του κοροναϊού, αναφέρεται -μεταξύ άλλων- ο Ηλίας Μόσιαλος σε μία μακροσκελή ανάρτησή του στο Facebook για τις επιστημονικές αβεβαιότητες που υπάρχουν γύρω από τον covid-19.
Συγκεκριμένα ο κ. Μόσιαλος στο ερώτημα αν γνωρίζουμε εάν ο ιός θα μεταλλαχθεί, απαντά ότι: «Οι ιοί μεταλλάσσονται συνεχώς, αλλά οι περισσότερες τροποποιήσεις στον γενετικό τους κώδικα δεν επιφέρουν σημαντική διαφορά στη δομή τους. Η πραγματική ανησυχία μας έγκειται στο εάν ο ιός μεταλλαχθεί τόσο, ώστε το εμβόλιο να μην λειτουργεί».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις