Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Μπορεί η σωματική άσκηση να τονώσει το ανοσοποιητικό μας;

Μπορεί η σωματική άσκηση να τονώσει το ανοσοποιητικό μας;

Όσα πρέπει να έχετε υπόψη για τη σχέση μεταξύ γυμναστικής και ανοσοποιητικού συστήματος

Παρά το γεγονός ότι πρέπει να μένουμε σπίτι, προκειμένου να αποτρέψουμε τη διασπορά του κοροναϊού, κορυφαίοι οργανισμοί όπως το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (CDC) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) εξακολουθούν να ενθαρρύνουν την τακτική άσκηση.

Εκτός από τη βελτίωση της ψυχικής σας υγείας, μια επιστημονική ανασκόπηση του 2019 στο Journal of Sport and Health Science διαπίστωσε ότι η άσκηση μπορεί να βελτιώσει την ανοσολογική σας ανταπόκριση, να μειώσει τον κίνδυνο ασθένειας και να μειώσει τη φλεγμονή.

Η μελέτη εξέτασε την «οξεία άσκηση», που σημαίνει μέτρια έως έντονη ένταση που διαρκεί λιγότερο από μία ώρα. Ο συγγραφέας της μελέτης David Nieman, καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Appalachian, ισχυρίζεται ότι συνήθως, οι άνθρωποι έχουν μόνο έναν μικρό αριθμό ανοσοκυττάρων που κυκλοφορούν στο σώμα. Αυτά τα κύτταρα προτιμούν να κυκλοφορούν σε λεμφοειδείς ιστούς και όργανα όπως η σπλήνα, όπου το σώμα σας σκοτώνει ιούς, βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς που προκαλούν ασθένειες.

Επειδή η άσκηση αυξάνει τη ροή του αίματος και της λέμφου καθώς οι μύες σας συστέλλονται, αυξάνει επίσης την κυκλοφορία των ανοσοκυττάρων, κάνοντάς τα να περιπλανηθούν στο σώμα με υψηλότερο ρυθμό και σε υψηλότερους αριθμούς, λέει ο Nieman. Συγκεκριμένα, η άσκηση βοηθά στη «στρατολόγηση» εξαιρετικά εξειδικευμένων ανοσοκυττάρων – όπως τα Τ κύτταρα – ώστε να εντοπίζουν παθογόνα (όπως ιούς) και να τα εξαλείφουν. Στη μελέτη του Nieman, οι συμμετέχοντες που έκαναν έναν γρήγορο περίπατο 45 λεπτών βίωσαν αυτήν την αύξηση των ανοσοκυττάρων για έως και τρεις ώρες μετά τον περίπατο, εξηγεί ο Nieman.

Ενώ λαμβάνετε άμεση ανταπόκριση από το ανοσοποιητικό σας σύστημα όταν ασκείστε, αυτό τελικά θα εξαφανιστεί – εκτός εάν, δηλαδή, συνεχίζετε να γυμνάζεστε με συνέπεια. «Αν βγαίνετε για 45 λεπτά άσκησης την επόμενη μέρα, όλα αυτά συμβαίνουν ξανά», λέει ο Nieman. «Όλα αυξάνονται καθώς γυμνάζεστε για περισσότερο καιρό.»

Στην πραγματικότητα, μια άλλη μελέτη από τον Nieman και την ομάδα του – αυτή που δημοσιεύθηκε το 2011 στο British Journal of Sports Medicine – διαπίστωσε ότι όσοι έκαναν αερόβια άσκηση πέντε ή περισσότερες ημέρες της εβδομάδας μείωσαν τον αριθμό των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος (όπως το κοινό κρύωμα) για περίοδο 12 εβδομάδων κατά περισσότερο από 40%.

Σκεφτείτε το αποτέλεσμα της άσκησης το ανοσοποιητικό σας κάπως έτσι, εξηγεί ο Nieman: «ας πούμε ότι έχετε μια βοηθό που έρχεται για να καθαρίσει το σπίτι σας για 45 λεπτά τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Το σπίτι θα φανεί πολύ καλύτερο εκείνη την πρώτη ημέρα από ό,τι αν κάποιος δεν ερχόταν ποτέ, αλλά όσο πιο συχνά επιστρέφει η οικονόμος, τόσο καλύτερο και πιο καθαρό θα φαίνεται το σπίτι».

«Η άσκηση είναι πραγματικά μια δραστηριότητα καθαρισμού του οργανισμού, η οποία βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να προστατεύει το σώμα και να εντοπίζει και να αποφεύγει τα βακτήρια και τους ιούς», λέει ο Nieman.

Με λίγα λόγια, δεν μπορείτε να ασκηθείτε μία φορά σήμερα και μία μετά από δύο εβδομάδες και να περιμένετε να τονωθεί σημαντικά το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Πρέπει να εντάξετε τη γυμναστική στην καθημειρνότητά σας, ώστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα να είναι καλύτερα προετοιμασμένο να εξαλείψει τα μικρόβια που προκαλούν ασθένεια. Αυτό ισχύει, ακόμη και όταν μεγαλώνετε, σύμφωνα με μια άλλη έρευνα του 2018 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Immunology.

Ένα άλλο πλεονέκτημα της άσκησης είναι ότι μειώνει τη φλεγμονή στο σώμα – κάτι το οποίο, με τη σειρά του, μπορεί επίσης να βελτιώσει το ανοσοποιητικό. Στην πραγματικότητα, κάποιες έρευνες, όπως η μελέτη του 2004 που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Geriatrics Society, συνδέει τα μειωμένα επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών με εκείνους που ασκούνται πιο συχνά και έχουν υψηλότερα επίπεδα φυσικής κατάστασης.

Όπως ισχύει με όλα τα πράγματα στη ζωή, η επιστήμη λέει ότι πρέπει να αποφεύγετε την υπερβολική άσκηση. Το να πιέζετε τον εαυτό σας πολύ σκληρά για πολύ καιρό μπορεί πραγματικά να αποδυναμώσει τον οργανισμό σας, αλλά πρέπει να περάσετε πολύ πέρα ​​από αυτό το «οξύ» επίπεδο άσκησης για να έχετε αρνητικές παρενέργειες.

Must in

Στην Τούμπα κλείνουν τη χρονιά ΠΑΟΚ και Ατρόμητος

Ο ΠΑΟΚ φιλοξενεί τον Ατρόμητο στο τελευταίο παιχνίδι των δύο ομάδων για το 2024 και την 16η αγωνιστική της Super League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο