Κοροναϊός : Κρίσιμη συνάντηση στο Μαξίμου για την άρση των μέτρων
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να πάρει στα χέρια του το πόρισμα της ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων
Η πρώτη κρίσιμη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την άρση των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν για τον περιορισμό της διασποράς του κοροναϊού θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 10.00 το πρωί υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σε αυτήν την σύσκεψη θα συμμετέχουν όπως έχει γίνει γνωστό οι κ.κ. Βασίλης Κικίλιας, Σωτήρης Τσιόδρας, Νίκος Χαρδαλιάς και Βασίλης Κοντοζαμάνης. Όπως είναι γνωστό σήμερα, Σάββατο ο πρωθυπουργός αναμένεται να λάβει και το πόρισμα της ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την άρση των περιοριστικών μέτρων το οποίο θα μελετηθεί από την κυβέρνηση και θα συζητηθεί σε νέα σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί και με τη συμμετοχή των συναρμοδίων υπουργών
Όπως έχει σημειώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όλες οι αποφάσεις για την επόμενη μέρα, αλλά και τον τρόπο που θα εκκινήσει η χαλάρωση των μέτρων, θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό σε διάγγελμά του την ερχόμενη Δευτέρα.
Το σχέδιο για την επάνοδο στην κανονικότητα
Η κυβέρνηση μελετά ένα πλάνο βάθος χρόνου 63 ημερών, το οποίο είναι δυνατόν να αναθεωρηθεί και να επανεξεταστεί ανάλογα με την πορεία του κοροναϊού. Όπως έχουν δηλώσει και ο κ. Τσιόδρας και ο κ. Χαρδαλιάς, είναι πιθανό να αυστηροποιούνται ξαφνικά τα μέτρα αν υπάρχει έξαρση κρουσμάτων.
Στις 4 Μαΐου αναμένεται να αρθεί η απαγόρευση κυκλοφορία – πλην ευπαθών ομάδων και ηλικιωμένων.
Μικρά εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής κτλ. θα λειτουργήσουν ξανά, αλλά με αυστηρούς περιορισμούς και μέτρα πρόληψης και υγιεινής (ανώτατος αριθμός πελατών ανά κατάστημα με βάση τα τετραγωνικά, χρήση μασκών κτλ.).
Προς κατάργηση βαίνει και το SMS στο 13033, το οποίο φαίνεται ότι από τις 4 Μαΐου θα αποτελεί παρελθόν.
Σταδιακή θα είναι η επιστροφή των εργαζομένων στα γραφεία και στις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, η επιστροφή θα γίνει σε δύο φάσεις, με την πρώτη στα μέσα Μαΐου και την επόμενη τον Ιούνιο, ενώ οι επιχειρήσεις θα ενθαρρύνονται ώστε να βοηθούν την τηλεργασία, όπου αυτό είναι εφικτό.
Η σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα ξεκινά συμβολικά από τη Δικαιοσύνη, καθώς από τις 27 Απριλίου θα ανοίξουν τα υποθηκοφυλακεία έμμισθα και άμισθα, τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία για συγκεκριμένες διαδικασίες. Την 1η Ιουνίου έχουμε πρόταση για επαναλειτουργία του Εφετείου και του Αρείου Πάγου.
Την ίδια ημερομηνία (1η Ιουνίου) υπάρχει πρόταση να ανοίξουν αθλητικές εγκαταστάσεις ανοιχτού χώρου, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1.
Από εκεί και πέρα, στις 15 Ιουνίου προτείνεται άνοιγμα υπολοίπων δημοσίων υπηρεσιών, αλλά και παιδότοπων, πάρκων αναψυχής, θεματικών πάρκων. Επίσης αναμένεται τότε να ανοίξουν και οι υπόλοιπες αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι εκδηλώσεων και χώροι φεστιβάλ.
Για την ίδια ημερομηνία (15 Ιουνίου) η εισήγηση είναι να ανοίξουν καταλύματα διακοπών μικρού μεγέθους, ενοικιαζόμενα δωμάτια και χώροι κατασκήνωσης. Το ίδιο διάστημα θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις εστίασης (εστιατόρια και καφετέριες) με κανόνες φυσικά απέχοντας τα τραπεζοκαθίσματα μεταξύ τους ενάμισι μέτρο.
Στις 29 Ιουνίου ανοίγουν οι επιχειρήσεις διασκέδασης και ψυχαγωγίας όπως μπαρ, κινηματογράφοι, νυχτερινά κέντρα με ειδικούς κανόνες και μέγιστο αριθμό επισκεπτών ανά τετραγωνικό μέτρο.
Το ίδιο διάστημα σχεδιάζεται να ξεκινήσει και η λειτουργία των ξενοδοχείων με όριο πληρότητας.
Πώς θα επικοινωνήσει το σχέδιο
Ο πρωθυπουργός έχει ήδη σχεδιάσει πώς θα επικοινωνήσει το σχέδιο της επιστροφής την κανονικότητα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί Υπουργικό Συμβούλιο στο οποίο θα συζητηθεί η εφαρμογή του σχεδίου των 63 ημερών.
Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει το σχέδιο σε τηλεοπτικό διάγγελμα.
Ακόμη, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τη Βουλή.
Συγκεκριμένα, στις 10 το πρωί της Πέμπτης 30 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η ενημέρωση της Βουλής από τον πρωθυπουργό και αναμένεται σύγκρουση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.
Απέναντι στην πρόθεση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει αίτημα προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τον τρόπο που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση τα δημόσια κονδύλια για τη λήψη μέτρων έναντι της υγειονομικής κρίσης και επιδιώκοντας να αποδείξει ότι η κυβέρνηση δεν έχει απολύτως τίποτα να κρύψει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντέτεινε την απόφασή του να κάνει χρήση του άρθρου 142Α του Κανονισμού της Βουλής αναφορικά με τις ανακοινώσεις και δηλώσεις της Κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής για μείζονα ζητήματα.
Η συζήτηση στην οποία θα λάβουν το λόγο οι αρχηγοί όλων των κομμάτων, θα περιλαμβάνει όλο το πλέγμα μέτρων που προώθησε η κυβέρνηση, τόσο για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, όσο και για τη στήριξη εργαζομένων, επιχειρήσεων κι ανέργων, καθώς και το πολυσυζητημένο ζήτημα της τηλεκατάρτισης των επιστημόνων για το οποίο η αντιπολίτευση εξαπολύει πυρά περί σκανδάλου.
- Γάζα: Μόλις 12 φορτηγά παρέδωσαν τρόφιμα και νερό τους τελευταίους 2,5 μήνες στη βόρεια Λωρίδα
- Μεξικό: 17 άνθρωποι δολοφονήθηκαν στην πολιτεία όπου σαρώνει το κύμα της βίας
- Κολομβία: Ο ELN κηρύσσει «μονομερή κατάπαυση του πυρός» για την περίοδο των γιορτών
- Δυτική Οχθη: Πυρά παλαιστινιακής οργάνωσης σκοτώνουν μέλος της Παλαιστινιακής Αρχής
- Τραμπ: Θα σταματήσω το «παραλήρημα των τρανσέξουαλ» από την πρώτη μέρα στον Λευκό Οίκο
- Ρωσία: Ο Πούτιν δηλώνει «πρόθυμος να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση»