Κοροναϊός: Έρχεται νέο «κύμα θανάτων» στη Βρετανία – Συναγερμός στο σύστημα υγείας
Η ξαφνική αύξηση των νεκρών στη Βρετανία αποτελεί απειλή για το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας αναφέρουν αναλυτές, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου σε νέα μελέτη.
Η ξαφνική αύξηση των νεκρών στη Βρετανία αποτελεί απειλή για το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας αναφέρουν αναλυτές, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου σε νέα μελέτη.
Ειδικότερα νέα αξιόπιστη ανάλυση που παρουσιάζει η Telegraph προειδοποιεί για ένα δεύτερο αλλά και για ένα τρίτο κύμα θανάτων που θα πλήξουν την Βρετανία και κατ΄ επέκταση το εθνικό της σύστημα υγείας.
Η μελέτη τονίζει μάλιστα πως αν δεν βρεθούν ριζικές λύσεις τόσο για τους καταλόγους αναμονής όσο και για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τότε θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.
Σύμφωνα με την μελέτη μάλιστα το δεύτερο κύμα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και αποτελείται από ασθενείς που δεν έχουν κοροναϊό, αλλά δεν μπορούν να λάβουν την απαραίτητη ιατρική περίθαλψης λόγω της κρίσης που υπάρχει με τον φονικό ιό.
Με βάση τα δεδομένα η εταιρία που δημοσίευσε την μελέτη, η Edge Health, εκτιμά ότι οι θάνατοι αυτοί ανέρχονται πλέον σε περίπου 10.000.
Πρόκειται για ασθενείς με εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο που δεν κατάφεραν να σωθούν, αλλά και όσους είχαν μακροχρόνιες παθήσεις όπως διαβήτη κ.α.
Πολλοί πεθαίνουν δυστυχώς στα σπίτια τους, ενώ σύμφωνα με την Telegraph άλλοι φτάνουν στο νοσοκομείο πολύ αργά.
Αυτό το δεύτερο κύμα μάλιστα είναι πιθανό να συνεχιστεί όσο βρίσκεται σε έξαρση ο κοροναϊός παρά τις εκκλήσεις των γιατρών ώστε οι ασθενείς να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.
Όσον αφορά το τρίτο κύμα που θα πλήξει την Βρετανία αυτό δεν αποτελείται από περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, αλλά από άτομα που έχουν προβληθεί από καρκίνο ή άλλες καρδιακές παθήσεις, αλλά δεν έχει γίνει έγκαιρη διάγνωση λόγω της κρίσης με το Covid-19.
Αυτοί οι ασθενείς αν δεν υπήρχε η κρίση με τον κοροναϊό θα έμπαιναν πρώτη στη λίστα για ταχεία διάγνωση και θεραπεία όπως δηλαδή απαιτείται να γίνει. Ωστόσο αυτή η τόσο ζωτικής σημασία διαδικασία που σώζει ζωές έχει σταματήσει.
Επί του παρόντος, η ενδοσκόπηση, η οποία χρησιμοποιείται για τη διάγνωση ορισμένων μορφών καρκίνου έχει σταματήσει λόγω του κινδύνου εξάπλωσης του Covid-19.
«Το τρίτο κύμα μπορεί να βρίσκεται σε εξέλιξη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το δεύτερο και μάλιστα θα μπορούσε να είναι ένα πολύ θανατηφόρο κύμα », λέει ο ιδρυτής της εταιρίας που έκανε την μελέτη.
Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις για το πως εθνικό σύστημα υγείας θα αντιμετωπίσει αυτές τις πιέσεις.
Οι υπουργοί επισημαίνουν ότι το NHS δεν «κλονίστηκε» από τον Covid-19 με τον ίδιο τρόπο όπως τα νοσοκομεία στη Βόρεια Ιταλία, αλλά αυτό επιτεύχθηκε εξαιτίας της αναστολής δεκάδων εκατομμυρίων τακτικών εξετάσεων και θεραπειών.
Μάλιστα ήταν τόσο μεγάλη η ανάγκη να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία από τους ασθενείς που υπήρχαν πριν την έξαρση του κοροναϊου που μερικοί μάλιστα μεταφέρθηκαν σε γηροκομεία, ενώ δεν αποκλείεται και κάποιοι να κόλλησαν τον κοροναϊό και να τον μετέδωσαν.
Ο έλεγχος των δύο κυμάτων που έρχονται θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πώς το NHS (National Health System) θα αντιμετωπίσει τον τεράστιο κατάλογο αναμονής που έχει δημιουργηθεί και ο οποίος αυξάνεται συνεχώς.
Ήδη 2,1 εκατομμύρια προγραμματισμένα χειρουργεία έχουν ακυρωθεί, ενώ υπάρχουν περίπου 4,5 εκατομμύρια άτομα που βρίσκονταν σε λίστες αναμονής νοσοκομείων πριν από την κρίση.
«Συνήθως υπάρχουν περίπου 700.000 προγραμματισμένα χειρουργεία ανά μήνα. Έτσι, μέσα σε τρεις μήνες, πρόκειται για συνολικά 2,1 εκατομμύρια εγχειρήσεις που δεν θα πραγματοποιηθούν », δήλωσε ο αναλυτής και πρόσθεσε: «Αναμένουμε ότι ο μέσος χρόνος αναμονής θα αυξηθεί από 8,5 εβδομάδες σε 13,5 εβδομάδες. Αυτός ο αριθμός θα γίνει μεγαλύτερος εάν δοθεί προτεραιότητα σε επείγουσες περιπτώσεις».
Για να μην συμβεί αυτό, οι υπουργοί και η κυβέρνηση θα πρέπει να βρουν ριζικές λύσεις μιας και ο κοροναϊός δεν θα εξαφανιστεί τόσο εύκολα και τόσο γρήγορα.
Σίγουρα πρέπει να γίνει χρήση πόρων προκειμένου το NHS να μπορεί να αντεπεξέλθει και να αποδώσει στα νέα κύματα που έρχονται να τον δοκιμάσουν.
Σύμφωνα με τους αναλυτές μία επιλογή θα ήταν το NHS να αυξήσει την χωρητικότητα του κατά 125% για ένα χρόνο ώστε να καταφέρει να λύσει το πρόβλημα με τα χειρουργεία και τις αναμονές.
Ωστόσο μία τέτοια λύση από την άλλη φαίνεται απίθανη αν αναλογιστεί κανείς τις πιέσεις που έχει δεχτεί ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εξαιτίας του κοροναϊού.
Μια άλλη δυνατότητα είναι να μπουν και ιδιωτικά ιατρεία στον αγώνα και να υπάρξει δυνατότητα να γίνονται εκεί επείγοντα χειρουργεία ασθενών.
Αυτή η λύση θα κόστιζε περίπου ένα δισεκατομμύριο λίρες στο κράτος.
Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση δεν είναι σαφές αν είναι εφικτό κάτι τέτοιο, καθώς οι περισσότεροι ιδιωτικοί χειρούργοι δουλεύουν και στο εθνικό σύστημα υγείας.
Μια τρίτη επιλογή – και μακράν το χειρότερο σενάριο- θα ήταν να εφαρμοστεί επίσημα ένα σύστημα κατανομής υγειονομικής περίθαλψης. Να επιλέγει δηλαδή το NHS ποιον θα σώσει και ποιον όχι. Φυσικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προκαλούσε πολλές αντιδράσεις.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις