Κοροναϊός και ΜΜΜ: Πώς θα «σπάσουν» οι ώρες αιχμής – Τι προβλέπεται για τη χρήση μάσκας
Στόχος να αποφευχθεί ο συνωστισμός, τονίζει με κάθε τρόπο ο υπουργός, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για χρήση μάσκας μέσα στα ΜΜΜ.
- Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να αντικαταστήσει τον άνθρωπο στις μεταφράσεις;
- Μέγκαν Μαρκλ: Η συνέντευξη του 2017 που έδειχνε ότι θα πάει κόντρα στο παλάτι - αλλά κανείς δεν κατάλαβε
- Γαλλία και Γερμανία απειλούνται από ύφεση και ακυβερνησία
- Ο Κιμ Γιονγκ Ουν προτρέπει σε βελτίωση των στρατιωτικών δυνατοτήτων για πόλεμο, λέει το KCNA
Λεπτομέρειες από το σχέδιο της επόμενης ημέρας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τις αερομεταφορές, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω κοροναϊού, αποκάλυψε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής.
Στόχος να αποφευχθεί ο συνωστισμός, τονίζει με κάθε τρόπο ο υπουργός, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για χρήση μάσκας μέσα στα ΜΜΜ.
Μεταβολές στις ώρες
Tο ενδεχόμενο μεταβολής στις ώρες πρωινής προσέλευσης στην εργασία σε δημόσιο και εμπορικά καταστήματα, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός σε ώρες αιχμής στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς φαίνεται να εξετάζει η κυβέρνηση.
Ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής ανέφερε σχετικά στον ΣΚΑΙ: «Πρέπει να βρούμε τη «χρυσή τομή» μεταξύ της ελεύθερης μετακίνησης πολιτών και της προστασίας της δημόσιας υγείας».
Ο ίδιος σημείωσε στις δυσκολίες επιβολής συγκεκριμένων μέτρων ειδικά σε μετρό, τραμ και λεωφορεία.
Χρήση μάσκας στα Μέσα Μεταφοράς
Σύμφωνα με τον Κ. Καραμανλή εξετάζεται εάν θα πρέπει όλοι οι επιβάτες των ΜΜΜ να φορούν μάσκες και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την άλλη εβδομάδα.
Ήδη το εν λόγω μέτρο εφαρμόζεται στη Γερμανία και τη Γαλλία, εξήγησε ο υπουργός.
Αλλαγές στις ώρες αιχμής
Ο υπουργός Μεταφορών σημείωσε ότι υπάρχει η σκέψη να μεταβληθούν οι ώρες πρωινής προσέλευσης των εργαζομένων στις εργασίες τους «έτσι ώστε να σπάσει η ώρα αιχμής» και τον πολύ μεγάλο συνωστισμό.
Ειδικότερα εξήγησε ότι η σχετική πρόταση αφορά τον διαχωρισμό σε τρεις διακριτές ώρες προσέλευσης, αντί για παράδειγμα όλοι να πηγαίνουν στις δουλειές τους από τις 7.30 έως τις 8.30 το πρωί να «σπάσουν» οι ώρες σε 8, 9 και 10.
Εξήγησε ότι το εν λόγω μέτρο εξετάζεται για τον δημόσιο τομέα και τα εμπορικά καταστήματα.
Σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή το επιχειρησιακό σχέδιο για την επόμενη ημέρα που καταρτίζεται θα είναι πολύ συγκεκριμένο.
Οι αερομεταφορές και ο τουρισμός
Τέλος, μιλώντας για τις αερομεταφορές, ο κ. Καραμανλής, υπογράμμισε: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει στηρίξει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον κλάδο των αερομεταφορών. Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Βλέπετε άλλες χώρες όπως η Γαλλία π.χ. να πηγαίνει χωρίς άδεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να επιδοτεί με 7 δισ. την Air France. Εδώ μιλάμε για πολύ πιο λελογισμένα μέτρα. Ο τουρισμός είναι η ναυαρχίδα μας.
»Η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα διότι στην υγειονομική κρίση τα πήγαμε πάρα πολύ καλά. Πρέπει σιγά σιγά να αρχίσουμε να ανοίγουμε και τις αεροπορικές μεταφορές. Για αυτό ο ίδιος ο πρωθυπουργός πριν από μερικές μέρες έκανε ειδική αναφορά στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, να γίνει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για τις αεροπορικές μεταφορές. Την Τετάρτη έχουμε άτυπο συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών όπου θα εξετάσουμε συγκεκριμένα μέτρα για το πώς θα πάμε στην επόμενη μέρα.
»Οι προτάσεις είναι πολλές, π.χ. κράτη – μέλη έχουν προτείνει ο ταξιδιώτης να μπορεί να έχει ένα πιστοποιητικό υγειονομικής κατάστασης πριν ταξιδέψει. Θέλουμε να έχουμε μια ισορροπία μεταξύ της ελεύθερης μετακίνησης και της δημόσιας υγείας. Υπάρχουν και άλλα μέτρα τα οποία εξετάζει η κυβέρνηση, όπως η εποπτεία των ταξιδιωτών -από πού προέρχονται, ποια είναι τα ρίσκα που έχουν- επίσης ενώ και στα σημεία εισόδου θα χρειαστεί και κατά περίπτωση ακόμα να γίνονται και συγκεκριμένα τεστ, όταν υπάρχει υποψία ότι έχουμε προβλήματα».
»Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε «Η Ελλάδα ότι ήταν ένα βήμα μπροστά από την υπόλοιπη Ευρώπη και πολύ γρήγορα κλείσαμε τα αεροδρόμιά μας και τις πτήσεις από χώρες οι οποίες αντιμετώπιζαν πρόβλημα. Θα κάνουμε μία προσπάθεια σε επίπεδο της ΕΕ να βρεθεί μία κοινή γραμμή σε αυτό. Εάν δεν βρεθεί όμως δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις