Σε στάδια η άρση των περιορισμών – Τα «αγκάθια» και οι δύσκολες «εξισώσεις»
Ο πρωθυπουργός έχει λάβει και μελετά τις εισηγήσεις των ειδικών, ωστόσο υπάρχουν ακόμα αγκάθια και δύσκολες εξισώσεις που αφορούν κυρίως την επαναλειτουργία των σχολείων, τα γραφεία - επιχειρήσεις και τα μαγαζιά εστίασης.
- Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε επάνω σε πλήθος έξω από δημοτικό σχολείο – Τουλάχιστον 10 τραυματίες
- Θα «σπάσει» η Ελλάδα το καλούπι του δεξιού λαϊκισμού στην ΕΕ;
- Η υπερθέρμανση του πλανήτη κοστίζει ζωές - Για πρώτη φορά επιστήμονες υπολογίζουν τους θανάτους
- Το ΠΑΣΟΚ πολιορκεί το κέντρο που «χάνει» η ΝΔ και τη βαφτίζει «γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ»
Τον «οδικό χάρτη» χαλάρωσης των περιορισμών δίνοντας ουσιαστικά το στίγμα της επόμενης μέρας αναμένεται να ξεδιπλώσει μέσα στην εβδομάδα η κυβέρνηση.
Ηδη έχουν «κλειδώσει» οι κρίσιμες ημερομηνίες οι οποίες σηματοδοτούν την επιστροφή στην κανονικότητα, που όμως θα γίνεται σταδιακά συνεκτιμώντας σε κάθε φάση τα επιδημιολογικά γεγονότα.
Το πλαίσιο αυτό θα περιγράψει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Τρίτη σε νέο διάγγελμα του – το έκτο κατά σειρά από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα μας – προς τον ελληνικό λαό, τονίζοντας ότι η άρση των μέτρων θα γίνει σε βάθος χρόνου και συγκεκριμένα εντός του διμήνου Μαΐου – Ιουνίου.
Ο πρωθυπουργός έχει λάβει και μελετά τις εισηγήσεις των ειδικών, ωστόσο υπάρχουν ακόμα αγκάθια και δύσκολες εξισώσεις που αφορούν κυρίως την επαναλειτουργία των σχολείων, τα γραφεία – επιχειρήσεις και τα μαγαζιά εστίασης.
Εντός της εβδομάδας μάλιστα θα γίνει σχετική συζήτηση για την άρση των μέτρων στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου τις επόμενες μέρες οι υπουργοί θα κληθούν να εξειδικεύσουν τα μέτρα.
Το διάγγελμα του πρωθυπουργού
Ο κ. Μητσοτάκης, στο μήνυμά του θα ευχαριστήσει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας, αλλά και τους πολίτες για την πειθαρχία τους, αναμένεται να εξηγήσει ότι καθημερινά θα αξιολογούνται οι επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού και η άρση των μέτρων θα γίνεται σε εβδομαδιαία βάση. Θα υπογραμμίσει επίσης την ανάγκη να τηρούνται καθημερινά όλα τα μέτρα ατομικής υγιεινής και όλες οι οδηγίες των ειδικών επιστημόνων.
Οι ημερομηνίες κλειδιά
Η αρχή της σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων γίνεται τη Δευτέρα, με τα Υποθηκοφυλακεία, τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία, αλλά για συγκεκριμένες διαδικασίες, όπως εκείνες των συναινετικών προσημειώσεων.
Ωστόσο η «πρεμιέρα» της επόμενης μέρας θα γίνει την 4η Μαΐου με τον άνοιγμα των μαγαζιών λιανικής, τον κομμωτηρίων και κουρείων, των κέντρων αισθητικής και τον αθλητικών δραστηριότητας για προπονήσεις σε εξωτερικούς χώρους.
Τέλος Μαΐου πιθανότατα, αν όλα έχουν εξελιχθεί ομαλά ως τότε, θα επαναλειτουργήσουν εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες, αλλά μόνο στους εξωτερικούς τους χώρους, χωρίς δηλαδή να εξυπηρετούν πελάτες στο κλειστό κομμάτι του μαγαζιού εστίασης.
Πώς θα γίνει η επιστροφή στα σχολεία
Προτεραιότητα θα δοθεί στην Τρίτη Λυκείου, ενώ πιθανότερη ημερομηνία για την έναρξη των μαθημάτων είναι η 11η Μαΐου.
Η ανακοίνωση της τελικής ημερομηνίας των πανελλαδικών εξετάσεων όμως, που θα δώσει τέλος στην αγωνία μαθητών και γονιών είναι θέμα ημερών. Στόχος του Υπουργείου είναι η ολοκλήρωση των εξετάσεων στις 15 ιουλίου
Η υφυπουργός Παιδείας ανέφερε ότι ο σχεδιασμός για τη νέα χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει και αφορά και μετακύλιση ύλης τον Σεπτέμβριο.
Μετά την επιστροφή της Γ’ Λυκείου εξετάζεται το ενδεχόμενο να αρχίσουν να μπαίνουν τμηματικά στις αίθουσες κάποιες ημέρες της εβδομάδας και για λιγότερες ώρες και οι μαθητές των υπόλοιπων τάξεων.
Μεγαλύτερος γρίφος για τους ειδικούς, οι μαθητές σε νηπιαγωγεία και δημοτικά, καθώς οι ειδικοί σκέφτονται αν θα μπορέσουν οι μικροί μαθητές να διατηρήσουν τις αποστάσεις και να τηρήσουν τους κανόνες υγιεινής .
Εργασία στο δημόσιο με αλλαγές στο ωράριο
Το μέτρο της κλιμακωτής προσέλευσης των δημοσίων υπαλλήλων στους χώρους εργασίας τους, στο διάστημα από εξετάζει η κυβέρνηση , ενώ αντιστοίχως, κλιμακωτή θα είναι και η αποχώρηση των εργαζομένων από την εργασία τους.
Στόχος του μέτρου αυτού είναι αφενός να μην υπάρχει συνωστισμός στις δημόσιες υπηρεσίες και αφετέρου στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Μάλιστα το μέτρο αυτό αναμένεται να επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα και κυρίως στους υπαλλήλους των εμπορικών καταστημάτων όπως άλλωστε είπε και ο υπουργός Μεταφορών Κ. Καραμανλής.
Ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής ανέφερε σχετικά στον ΣΚΑΙ: «Πρέπει να βρούμε τη «χρυσή τομή» μεταξύ της ελεύθερης μετακίνησης πολιτών και της προστασίας της δημόσιας υγείας».
Σύμφωνα με τον Κ. Καραμανλή εξετάζεται εάν θα πρέπει όλοι οι επιβάτες των ΜΜΜ να φορούν μάσκες και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την άλλη εβδομάδα.
Ήδη το εν λόγω μέτρο εφαρμόζεται στη Γερμανία και τη Γαλλία, εξήγησε ο υπουργός.
Εξήγησε ότι το εν λόγω μέτρο εξετάζεται για τον δημόσιο τομέα και τα εμπορικά καταστήματα.
Με υγειονομικό πρωτόκολλο τα Ξενοδοχεία
Οι τουριστικές επιχειρήσεις αναμένεται να ανοίξουν από τον Ιούνιο, όπως και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα. Προέχει βέβαια να έχει βρεθεί ένα κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις πτήσεις, ώστε να μπορούν να ξεκινήσουν να έρχονται ξένοι τουρίστες στην Ελλάδα, υπό προϋποθέσεις και με συγκεκριμένα μέτρα βέβαια.
Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι διαβουλεύσεις των στελεχών του υπουργείου Τουρισμού με στελέχη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και των ξενοδοχειακών ενώσεων της χώρας για τη σύνταξη ενός υγειονομικού πρωτοκόλλου που θα καθορίζει τους κανόνες λειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων στην εποχή του κοροναϊού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η δημοσιοποίησή του αναμένεται να γίνει -εκτός απροόπτου- στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.
Τα προληπτικά μέτρα θα αφορούν όλη την γκάμα λειτουργίας των ξενοδοχείων, όπως τη ρεσεψιόν και τους χώρους υποδοχής, τους χώρους εστίασης, τη λειτουργία των κοινόχρηστων χώρων, τις υπηρεσίες spa, το πάρκινγκ – μεταφορά αποσκευών και την καθαριότητα και υγιεινή.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις