Τουλάχιστον 23 άτομα έχουν μολυνθεί με κοροναϊό σε ορφανοτροφείο για παιδιά με αναπτυξιακές δυσκολίες στη Λευκορωσία.

Το ορφανοτροφείο Vesnova στην κεντρική συνοικία Hlusk φιλοξενεί 174 παιδιά και νεαρούς ενήλικες με σοβαρές αναπηρίες και αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Σύμφωνα με το BBC, δέκα μέλη του προσωπικού και 13 παιδιά μολύνθηκαν από την Πέμπτη. Αμέσως, το ορφανοτροφείο ζήτησε από την κυβέρνηση της Λευκορωσίας να μεταφέρει τους ασθενείς σε ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα.

Το ορφανοτροφείο, το οποίο υποστηρίζεται οικονομικά από την ιρλανδική φιλανθρωπική οργάνωση Chernobyl Children International, φροντίζει σε μεγάλο βαθμό για τα εγκαταλελειμμένα παιδιά και εκείνα των οποίων οι γονείς είναι πολύ φτωχοί για να τα μεγαλώσουν.

Δραματική κατάσταση

Η επικεφαλής του ιδρύματος είπε ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη και ότι μερικά από τα παιδιά είναι αρκετά άρρωστα.

Η ίδια τόνισε ότι το ορφανοτροφείο είχε λάβει μέτρα για να προσπαθήσει να προστατεύσει τα παιδιά, αλλά αντιμετώπισε δυσκολίες. «Δεν υπάρχουν παυσίπονα. Ανησυχούμε πραγματικά και αισθανόμαστε ότι δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τα παιδιά» είπε στην ιρλανδική δημόσια τηλεόραση.

Η σοβαρότητα των αναπηριών τους σημαίνει «οι πιθανότητες επιβίωσής τους θα ήταν πολύ λίγες» πρόσθεσε.

Οι αρχές στη Λευκορωσία επιβεβαίωσαν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης του ορφανοτροφείου την Παρασκευή, αλλά δεν αποκάλυψαν τον ακριβή αριθμό κρουσμάτων.