Ουγγαρία: Ο Όρμπαν ετοιμάζεται να βάλει τέλος στη νομική αναγνώριση των τρανς
Το νομοσχέδιο το φύλο ως βιολογικό «με βάση τα πρωτογενή χαρακτηριστικά του φύλου και τα χρωμοσώματα», καθιστώντας έτσι αδύνατο για ανθρώπους να αλλάξουν νομικά το φύλο τους.
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Νομοσχέδιο που βάζει τέλος στην αναγνώριση των τρανς στην Ουγγαρία, προωθεί η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν.
Το νομοσχέδιο το φύλο ως βιολογικό «με βάση τα πρωτογενή χαρακτηριστικά του φύλου και τα χρωμοσώματα», καθιστώντας έτσι αδύνατο για ανθρώπους να αλλάξουν νομικά το φύλο τους.
Τρανς και ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα λένε ότι ο νόμος, που κατατέθηκε στη Βουλή ενώ η προσοχή είναι στραμμένη στον κοροναϊό, θα ενισχύσει τις διακρίσεις σε βάρος των transgender. Πολλοί μπορεί να προσπαθήσουν να φύγουν από τη χώρα, ενώ άλλοι που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα θα αντιμετωπίζουν καθημερινούς εξευτελισμούς, προειδοποιούν.
«Στην Ουγγαρία χρειάζεται να δείξεις την ταυτότητά σου για να νοικιάσεις ποδήλατο, να αγοράσεις πάσο για το λεωφορείο ή για να παραλάβεις ένα δέμα από το ταχυδρομείο. Ουσιαστικά σημαίνει να αποκαλύπτεις ότι είσαι τρανς σε αγνώστους, συνεχώς. Η καλή εκδοχή είναι να το αντιμετωπίζουν καλά, αλλά υπάρχουν και καταστάσεις στις οποίες άνθρωποι γίνονται αρκετά εχθρικοί», δηλώνει στον βρετανικό Guardian η Ιβέτ Όρντογκ, μια 39χρονη τρανς που ζει στη Βουδαπέστη.
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, ήδη προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις όταν εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού εγκρίθηκε νομοσχέδιο που του δίνει υπερενισχυμένες εξουσίες, επ’ αόριστον. Τώρα, το κοινοβούλιο αντί να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση του ιού, ασχολείται με θέματα όπως η νέα νομοθεσία για τα τρανς άτομα.
«Είναι σκάνδαλο»
Η Μπερναντέτ Ζελ, ανεξάρτητη βουλευτής που τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, περιέγραψε τον υπό επεξεργασία νόμο ως αναχρονιστικό. Σε μία συνεδρίαση της επιτροπής προσπάθησε να διαβάσει επιστολή τρανς ανθρώπων, που εξηγούσε πόσο επιβλαβής θα είναι για εκείνους ο νόμος, αλλά τη σταμάτησε ο επικεφαλής της επιτροπής, που χαρακτήρισε την επιστολή ως μη σχετική.
«Έχουμε μια πανδημία και όλοι μας θα έπρεπε να επικεντρωνόμαστε σε δύο ζητήματα: τα θέματα του συστήματος υγείας και πώς να βοηθήσουμε τους ανθρώπους. Αυτό που σημαίνει στην Ουγγαρία είναι ένα σκάνδαλο», δήλωσε η Ζελ.
Δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα τεθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο, αλλά παρατηρητές σχολιάζουν ότι ο τρόπος που πέρασε από τις επιτροπές δείχνει ότι η κυβέρνηση το προχωράει. Το νομοσχέδιο αφήνει επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπουν στο στόχαστρο άνθρωποι που ήδη έχουν κάνει τη νομική αλλαγή και τώρα ζουν με το φύλο που δεν είναι το «φύλο γέννησης», σύμφωνα με επίσημα έγγραφα.
Παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων
«Θεωρούμε ότι πιθανόν δεν πρόκειται να στραφούν εναντίον ανθρώπων που ήδη άλλαξαν, αλλά απλά δεν το γνωρίζουμε», δήλωσε ο Ταμάς Ντόμπος, μέλος οργάνωσης της Ουγγαρίας για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ. Νομικοί λένε ότι ο νέος νόμος θα παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομολογία για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για προσφυγή στο ανώτατο δικαστήριο της Ουγγαρίας αλλά και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
«Όμως, το δικαστήριο παίρνει χρόνια και οι αποφάσεις είναι πάντα μεμονωμένες. Άνθρωποι πιθανότατα θα πάρουν αποζημίωση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάρουν νέα έγγραφα», σημείωσε ο Ντόμπος. Ο ίδιος σημείωσε ότι τα τελευταία τρία χρόνια οι αρχές στην Ουγγαρία έδειχναν απροθυμία αναφορικά με την εφαρμογή του νόμου για τη διαδικασία νομικής αλλαγής φύλου, κάτι που σημαίνει ότι πολλοί είναι σε αναμονή για μια απόφαση σχετικά με τις αιτήσεις τους.
«Η αίτησή μου ήταν σε αναμονή για ένα χρόνο και με τον νέο νόμο θα απορριφθεί», είπε από την πλευρά της η Όρντογκ. Αν και οι άνθρωποι θα μπορούν να αλλάξουν το όνομά τους, στην Ουγγαρία υπάρχει επίσημο μητρώο για τα επιτρεπόμενα ονόματα και αυτή η λίστα- που καταρτίζεται από την Ακαδημία Επιστημών- είναι κατηγοριοποιημένη με βάση το φύλο. Δεν υπάρχουν ονόματα εγκεκριμένα και για τα δύο φύλα. «Δεν μπορώ να αλλάξω το όνομά μου σε κάποιο που δεν θα με αποκαλύπτει ως τρανς άτομο», εξηγεί η Όρντογκ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις