Πετρέλαιο : Νέα «βουτιά» για το αμερικανικό αργό στην ασιατική αγορά
Η τιμή του βαρελιού του «light sweet crude» (WTI), είδους αμερικανικού αργού, υποχωρούσε νωρίτερα 9,3%, στα 15,36 δολάρια στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία.
Η τιμή του βαρελιού του αμερικανικού αργού έκανε νέα βουτιά, χάνοντας το 9% και πλέον της αξίας της στην ασιατική αγορά σήμερα, εξαιτίας των συνεχιζόμενων ανησυχιών για τις δυνατότητες να κρατηθεί στοκ, την ώρα που η πανδημία του κοροναϊού συνεχίζει να μειώνει δραστικά τη ζήτηση, παρότι οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες ετοιμάζονται να μειώσουν την παραγωγή τους για να τονώσουν τις αγορές.
Η τιμή του βαρελιού του «light sweet crude» (WTI), είδους αμερικανικού αργού, υποχωρούσε νωρίτερα 9,3%, στα 15,36 δολάρια στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία.
Η τιμή του βαρελιού του Brent Βόρειας Θάλασσας, αργού αναφοράς στις διεθνείς αγορές, υποχωρούσε κατά 3,2%, στα 20,75 δολάρια.
Οι τιμές του αργού κατέρρευσαν τις τελευταίες εβδομάδες, εξαιτίας της πτώσης της ζήτησης που οφείλεται στους περιορισμούς των μετακινήσεων απ’ άκρου σ’ άκρο του πλανήτη, στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας του κοροναϊού.
Προ ημερών, η τιμή του βαρελιού του WTI πέρασε ακόμη και σε αρνητικό έδαφος για δύο συνεδριάσεις, προτού ανακάμψει.
Η κυριότερη τρέχουσα ανησυχία αφορά τη χωρητικότητα των αποθηκευτικών υποδομών, ειδικά στις ΗΠΑ, που δεν έχουν τη δυναμικότητα να αντιμετωπίσουν την πλεονάζουσα προσφορά.
«Η ανησυχία για την αύξηση των παγκόσμιων στοκ, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπου η πανδημία του κοροναϊού βαραίνει στην κατανάλωση καυσίμων, ασκεί πίεση στις τιμές του πετρελαίου», εκτίμησε ο Κιμ Κουανγκρέ, αναλυτής ειδικευμένος στην αγορά πρώτων υλών στη Samsung Futures Inc., μιλώντας στο πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.
Οι εμμένουσες ανησυχίες για την δυναμικότητα των υποδομών αποθήκευσης διέγραψαν την όποια ανακούφιση για τη μείωση της παραγωγής από ορισμένες χώρες, όπως το Κουβέιτ ή η Αλγερία.
Οι βασικές πετρελαιοπαραγωγικές χώρες που συμμετέχουν στον ΟΠΕΚ και εταίροι τους συμφώνησαν νωρίτερα τον Απρίλιο να μειώσουν κατά περίπου δέκα εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα την παραγωγή τους από τον Μάιο.
Η συμφωνία αυτή εξάλλου — θεωρητικά, τουλάχιστον — σηματοδότησε ταυτόχρονα το τέλος του πολέμου τιμών της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας.
Σύμφωνα με αναλυτές, οι θετικές ενδείξεις στον αγώνα εναντίον της πανδημίας, όπως τα σχέδια που ανακοινώνονται για την επανεκκίνηση της οικονομίας, από την Ιταλία ως τη Νέα Υόρκη, καθώς και η κάμψη του δείκτη θνητότητας στις χώρες που υφίστανται τα πιο βαριά πλήγματα, απέτρεψαν τη μεγαλύτερη υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Χρήστος Μάστορας: Το τραγούδι – αφιέρωση στη γιαγιά του που έχει φύγει από τη ζωή
- «Την κατέστρεψαν!» O πρώην εραστής της Νταϊάνα ξεσπάει εναντίον του BBC
- HP x Real Madrid: Αγόρασε ένα HP EliteBook laptop και διεκδίκησε μία θέση στον αγώνα της Ρεάλ Μαδρίτης στο Santiago Bernabéu
- Ρωσία: Αιχμαλώτισε Βρετανό που πολεμούσε στο πλευρό του ουκρανικού στρατού στο Κουρσκ
- «Μπαμ» με Κλάιμπερν: «Βγαίνει στην αγορά και οι ομάδες της Euroleague κάνουν… ουρά»
- «Έψαξες τι συμβολίζει το ροζάριο πριν να το φορέσεις;»- Κύμα αντιδράσεων σε φωτογράφιση της Κιμ Καρντάσιαν