Κωδικός «σχολεία»: Πώς και πότε θα ανοίξουν – Όλα τα μέτρα και οι αντιδράσεις
Μεγάλο αγκάθι παραμένει ακόμα και τώρα, λιγότερες από 24 ώρες πριν τις επίσημες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, το άνοιγμα των σχολείων, τα οποία ήταν τα πρώτα που έκλεισαν στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης του κοροναϊού, περίπου 2 μήνες πριν
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Μεγάλο αγκάθι παραμένει ακόμα και τώρα, λιγότερες από 24 ώρες πριν τις επίσημες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, το άνοιγμα των σχολείων, τα οποία ήταν τα πρώτα που έκλεισαν στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης του κοροναϊού, περίπου 2 μήνες πριν.
Σήμερα, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε την απόφασή της για σταδιακό και με προϋποθέσεις άνοιγμα των σχολείων. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο Σωτήρης Τσιόδρας ξεκαθάρισε πως τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο από τον κοροναϊό, ενώ φαίνεται να μεταδίδουν τον ιό λιγότερο, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες και λέγοντας ότι η επιτροπή εισηγείται, αλλά την τελική απόφαση θα πάρει η πολιτεία.
«Κλείδωσαν» οι ημερομηνίες
Όσον αφορά σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται πως η κυβέρνηση έχει πάρει τις τελικές αποφάσεις για τις ημερομηνίες που θα ανοίξουν και πάλι τα σχολεία. Συγκεκριμένα, το δεδομένο μέχρι στιγμής ήταν ότι οι μαθητές της Γ’ Λυκείου θα επιστρέψουν στις αίθουσες στις 11 Μαΐου και ότι οι Πανελλήνιες θα πραγματοποιηθούν κανονικά, με πιθανή ημερομηνία τα μέσα Ιουνίου.
Ωστόσο, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του MEGA, φαίνεται πως «κλειδώνει» και το άνοιγμα των υπόλοιπων τάξεων του Λυκείου και των Γυμνασίων στις 18 Μαΐου, καθώς και των των Δημοτικών την 1η Ιουνίου. Ακόμα άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής αν θα υπάρξει απόφαση για άνοιγμα των νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών.
Πώς θα γίνει το άνοιγμα των σχολείων;
Περισσότερες εξηγήσεις αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, επιχείρησε να δώσει ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Σύψας.
Εξηγώντας την απόφαση της Επιτροπής να εισηγηθεί το άνοιγμα των σχολείων ο κ. Σύψας είπε πως «το βασικό ερώτημα που είχε να απαντήσει η Επιτροπή μας είναι αν το άνοιγμα των σχολείων θα επιφέρει ένα μεγάλο κίνδυνο επανάκαμψης της επιδημίας. Με βάση τα στοιχεία που έχουμε, ο κίνδυνος αυτός είναι πολύ μικρός ή και ελάχιστος, για να ανέβει το Ro πάνω από το 1».
«Έτσι, ως Επιτροπή συναινέσαμε στο σταδιακό άνοιγμα των σχολείων με μέτρα που θα εξειδικευτούν στην συνέχεια με εγκυκλίους που αυτή τη στιγμή καταρτίζονται» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΙ και στη συνέχεια εξήγησε:
«Σε κάθε αίθουσα θα υπάρχουν τόσα παιδιά ώστε να τηρείται ο κανόνας των δύο μέτρων. Αυτό είναι απαράβατος κανόνας που έχει θέσει η Επιτροπή μας. Το πώς θα γίνει η διαρρύθμιση από το υπουργείο Παιδείας, είναι κάτι που θα το δούμε».
Θα φορούν μάσκες;
Αναφορικά με το αν τα παιδιά θα φορούν μάσκες όλη τη μέρα, ο κ. Σύψας απάντησε πως «εφόσον τηρούνται οι κανόνες της απόστασης, του καλού εξαερισμού και της απολύμανσης των χεριών, αφού θα υπάρχει αντισηπτικό σε κάθε αίθουσα, δε νομίζω ότι θα είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας στα σχολεία. Αυτό όμως θα το εξειδικεύσουμε στην συνέχεια».
Ακόμα, εξήγησε πως «πιστεύω ότι είναι αυτές οι ασκήσεις πολύ πιο εύκολες από αυτό που ζήσαμε όταν ήμασταν κλεισμένοι στα σπίτια με τα παιδιά. Όλοι μαζί θα συνεργαστούμε και θα βρούμε τις λύσεις για να είμαστε ασφαλείς και τα σχολεία ανοιχτά».
Τέλος, ερωτηθείς κατά πόσο τα παιδιά θα μπορούν αφού επιστρέψουν στα σχολεία, να βλέπουν και τους παππούδες τους απάντησε αρνητικά.
«Αυτό είναι ένας πολύ σημαντικός κίνδυνος. Τα παιδιά που έχουν στο σπίτι ευπαθείς ομάδες, ενδεχομένως να μην πάνε σε αυτή τη φάση στα σχολεία, αλλά να παρακολουθήσουν μαθήματα εξ αποστάσεως. Προτεραιότητά μας είναι αν προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες και γι’ αυτό όλα θα ληφθούν υπόψιν για το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία, τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία».
Μαγιορκίνης: Η επιτροπή εισηγήθηκε τα σχολεία να ανοίξουν υπό όρους
Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.
«Εισηγηθήκαμε τα σχολεία να ανοίξουν υπό όρους, αλλά όχι πριν τις 11 Μαΐου» κάτι που αφορά όλες τις βαθμίδες, όπως διευκρίνισε ο κ. Μαγιορκίνης. Τα παιδιά είναι κυρίως ασυμπωματικοί μεταδότες του ιού.
Αν ανοίξουν τα δημοτικά, τα παιδιά δεν θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες, τόνισε, μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο καθηγητής.
Επιπλέον τόνισε πως πρέπει να προσέξουμε να μην υπάρξει μετάδοση μέσα στα σχολεία. Τα παιδιά καλό θα είναι να ελέγχονται πριν πάνε στο σχολείο.
Οι όροι ασφαλείας για το άνοιγμα των σχολείων βρίσκεται στο τραπέζι των εισηγήσεων της επιτροπής.
Αντιδράσεις πριν καν ανακοινωθεί η απόφαση
Βέβαια, παρά τις εν λόγω διαβεβαιώσεις των ειδικών, δεν λείπουν και οι αντιδράσεις για το άνοιγμα των σχολείων για τα παιδιά εκτός της Γ’ Λυκείου, τα οποία δίνουν πανελλήνιες.
Ένας από αυτούς που εξέφρασαν διαφωνία ήταν ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και ειδικός σε μαθηματικά μοντέλα επιδημιολογικής διασποράς, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στα σχολεία είπε ότι καλώς ξεκινούν τα μαθήματα στην Γ’ Λυκείου, αλλά εξέφρασε την διαφωνία του στο να ανοίξουν τα δημοτικά καθώς τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να τηρήσουν αυστηρά μέτρα προσωπικής υγιεινής και μπορεί να νοσήσουν ή ακόμα και να μεταδώσουν το ιό, καθώς συνήθως είναι ασυμπτωματικά κρούσματα.
Αντιδράσεις εξέφρασαν, χθες Κυριακή, μιλώντας στο MEGA και ο πρόεδρος ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος και ο πρόεδρος Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδος, Παναγιώτης Κατηφές.
Ο κ. Κατηφές αναφέρθηκε στην ανάγκη να «αντιληφθούμε ότι τόσο η υγεία όσο και η Παιδεία δεν είναι θέμα ατομικής υπόθεσης, αλλά κοινωνικό αγαθό για το οποίο το κράτος οφείλει να παίρνει μέτρα».
Ανέφερε ακόμα πως όταν θα ανοίξουν τα σχολεία βασικό είναι να πληρούνται όλοι οι όροι για την ασφάλεια τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των παιδιών, που δεν θα πρέπει να γίνουν ξανά φορείς του ιού μεταφέροντας τον στον υπόλοιπο πληθυσμό.
Από την πλευρά του ο κ. Τσούχλος στάθηκε στην πρόταση της ΟΛΜΕ να ανοίξει μόνο η Γ’ Λυκείου «και περιμένουμε την απάντηση του υπουργείου Παιδείας», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Οι σκέψεις της ΟΛΜΕ είναι να μην ανοίξουν ούτε τα Γυμνάσια, ούτε η Α’ και Β’ Λυκείου, είπε και τόνισε πως «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μην υπάρξει διασπορά του ιού μέσα στο καλοκαίρι», αφού μάλιστα σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά δεν θα πραγματοποιηθούν και οι προαγωγικές εξετάσεις.
Ανήσυχοι είναι οι γονείς που έχουν παιδιά με πρόβλημα υγείας, ενώ κάποιοι άλλοι πιστεύουν πως η σχολική χρονιά έχει ήδη χαθεί.
Από τη μεριά τους, οι εκπαιδευτικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ανησυχούν για την τήρηση των υγειονομικών κανόνων.
Οι εκπαιδευτικοί τονίζουν πως ένα μέτρο που πρέπει να εξεταστεί είναι να περάσουν μαθητές την τάξη, χωρίς προαγωγικές εξετάσεις, με τους βαθμούς πρώτου και δευτέρου τετραμήνου, κάτι που έχει ξαναγίνει στο παρελθόν.
Αντίθετος στο άνοιγμα των σχολείων και ο Τσίπρας
Αντίθετος στο άνοιγμα των σχολείων φαίνεται πως είναι και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με πηγή της Κουμουνδούρου, «ο Αλέξης Τσίπρας είχε σήμερα γύρο τηλεφωνημάτων με καθηγητές και επιδημιολόγους για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.
Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία και τις έντονες επιφυλάξεις του, που διατυπώνονται τόσο από τους γονείς όσο και από πολλά μέλη της επιστημονικής κοινότητας δημοσίως, για την κυβερνητική απόφαση να ανοίξουν εν μέσω πανδημίας – για μόλις είκοσι μέρες – όλα τα σχολεία και δη τα δημοτικά και τα γυμνάσια».
Ακόμα, η ίδια πηγή προσθέτει πως «ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι τα σχολεία δεν μπορούν και δεν πρέπει να συγχέονται με το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ πρόσθεσε πως οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης, χώρες οι οποίες μάλιστα κάνουν μαζικά διαγνωστικά τεστ για τον ιό και έχουν καλύτερη εικόνα της διασποράς του στην κοινότητα, δεν προχωρούν στο άνοιγμα των σχολείων.
Τέλος, τόνισε ωστόσο ότι η περίπτωση της τρίτης Λυκείου και των τελειόφοιτων φοιτητών είναι διαφορετική, ώστε να μπορούν να δώσουν πανελλαδικές ή να πάρουν το πτυχίο τους και να ενταχθούν στην αγορά εργασίας».
Τι κάνουν οι άλλες χώρες
Πάντως όσον αφορά στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, τις οποίες -όπως έχει δηλώσει και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας- παρακολουθούμε για να δούμε πως αντιδρούν σε ορισμένα μέτρα, καθώς και στην άρση τους, οι απόψεις φαίνεται να ποικίλουν.
Στην Δανία, όπου εφαρμόζεται ένα σχέδιο επιστροφή των μαθητών στα σχολεία (με αποστάσεις και 6-7 μαθητές ανά τάξη), έχει ξεσηκωθεί κύμα αντιδράσεων από γονείς μαθητών που υπογράφουν κατά εκατοντάδες στα κοινωνικά δίκτυα κινήσεις με τίτλο «δεν θα γίνει το παιδί μου πειραματόζωο» και ήδη περισσότερα από 50.000 μέλη.
Τριάντα επτά Πολιτείες των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι το σχολικό έτος τελείωσε και οι μαθητές επιστρέφουν στα σχολεία το φθινόπωρο, όπως αναμένεται να συμβεί και στην Ιταλία. Στα σχολεία της Γαλλίας οι μαθητές θα επιστρέφουν εθελοντικά από τις 11 Μαΐου, στη Γερμανία η εισήγηση της κυβέρνησης Μέρκελ είναι να επαναλειτουργήσουν σταδιακά τα σχολεία από τις 4 Μαΐου για τους μαθητές μεγάλων τάξεων που δίνουν απολυτήριες εξετάσεις, ενώ στην Αγγλία ξεκίνησε η συζήτηση για πιθανό άνοιγμα σχολείων τον Ιούνιο, χωρίς όμως ακόμη συγκεκριμένες αποφάσεις.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις