Μόσιαλος: Η παρουσία αντισωμάτων δεν σημαίνει προστασία από τον κοροναϊό
Σε ανάρτηση, ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο London School of Economics (LSE), Ηλίας Μόσιαλος, αφού παραθέτει έρευνα που έγινε σε κατοίκους της Νέας Υόρκης για την ανάπτυξη αντισωμάτων, επισημαίνει -επικαλούμενος την επιστημονική κοινότητα- πως η παρουσία αντισωμάτων δεν σημαίνει προστασία από τον ιό και αναφέρεται στον καθοριστικό ρόλο που θα παίξουν οι έρευνες
- Μεθοδεύσεις και προσπάθειες επηρεασμού των ιατροδικαστών στο συγκλονιστικό θρίλερ της Αμαλιάδας
- Ακόμη περισσότερες «καταστροφές» στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν υπόσχεται ο Πούτιν
- «Είσαι ενδοτικός», «Μην είσαι κατά συρροή δειλός»: Συνεχίζεται ο πόλεμος Νετανιάχου και Γκαντζ
- Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
Διχασμένοι εμφανίζονται οι επιστήμονες σχετικά με το αν αναπτύσσουν ανοσία όσοι είχαν προσβληθεί από κοροναϊό και ανέρρωσαν. Δεδομένης δε της διάχυτης αβεβαιότητας για την επόμενη μέρα και λαμβάνοντας υπόψιν τα τεστ αντισωμάτων ενδέχεται να μην είναι αξιόπιστα, οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι το διαβατήριό μας για το μέλλον παραμένει η τήρηση των κανόνων φυσικής απόστασης και υγιεινής.
Σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο London School of Economics (LSE) και εκπρόσωπος της Ελλάδας για τον κοροναϊό στους Διεθνείς Οργανισμούς, Ηλίας Μόσιαλος, αφού παραθέτει έρευνα που έγινε σε κατοίκους της Νέας Υόρκης για την ανάπτυξη αντισωμάτων, επισημαίνει -επικαλούμενος την επιστημονική κοινότητα- πως η παρουσία αντισωμάτων δεν σημαίνει προστασία από τον ιό και αναφέρεται στον καθοριστικό ρόλο που θα παίξουν οι έρευνες.
«Μερικά προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν, για παράδειγμα, ότι οι άνθρωποι που είναι ασυμπτωματικοί ενδέχεται να μην παράγουν αρκετά αντισώματα για να αποτρέψουν μια δεύτερη λοίμωξη. Για να είμαστε σίγουροι για την ποσότητα αντισωμάτων που απαιτούνται στο αίμα, οι ερευνητές χρειάζονται περαιτέρω έρευνες και εστιασμένες σε λεπτομερείς αναλύσεις της ισχύος των αντισωμάτων» σημειώνει χαρακτηριστικά, για να προσθέσει:
«Θα χρειαστούν επίσης μελέτες που θα μετρήσουν την ακριβή ποσότητα των αντισωμάτων- παράμετρο την οποία δεν παρέχει η πλειονότητα των διαθέσιμων ταχέων τεστ. Οι μελέτες αυτές θα καθυστερήσουν να δώσουν αποτελέσματα για κάποιες ακόμα εβδομάδες και θα διαρκέσουν τουλάχιστον για μερικούς μήνες».
Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο «οι έρευνες που επικεντρώνονται στα αντισώματα όμως, θα εντοπίσουν τις ομάδες υψηλού κινδύνου και τα αποτελέσματα θα είναι χρήσιμα για την εκτίμηση του μεγέθους και της φύσης της επιδημίας. Θα είναι επίσης πολύ σημαντικά για τη χάραξη της στρατηγικής, και την κατανόηση του ποιες είναι οι ομάδες στις οποίες πρέπει να επικεντρωθούμε και να εργαστούμε για την προστασία τους».
Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Μόσιαλου:
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις