Ηγουμενίτσα: Αναζητείται ένα άλμα για την επόμενη μέρα
Ο επιστημονικός συνεργάτης του δήμου Ηγουμενίτσας μίλησε στο in.gr
Στην ψηφιακή εποχή που ζούμε θεωρείται απαραίτητο να υπάρχουν στελέχη στους Δήμους καταρτισμένοι σε θέματα πληροφορικής. Άλλωστε και λόγω της πανδημίας η αναγκαιότητα χρήσης των ηλεκτρονικών συστημάτων έγινε από επιλογή αναγκαιότητα.
Στον δήμο Ηγουμενίτσας ένας νέος άνθρωπος, ο Γιώργος Ντάνης, μηχανικός πληροφορικής και επιστημονικός συνεργάτης έδωσε το στίγμα της επόμενης μέρας και επεσήμανε ποιες κατά την γνώμη του πρέπει να είναι οι προτεραιότες. «Απαιτούνται συντονισμένες και πάνω από όλα στοχευμένες δράσεις για την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας, προκειμένου η ύφεση να καταστεί, όσο το δυνατόν, μικρότερη.
Προς αυτήν την κατεύθυνση, επιβάλλεται η άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων για την άμεση ολοκλήρωση των τοπικών αναπτυξιακών εργαλείων, όπως τα ΣΧΟΑΠ, ΓΠΣ και Σχέδια Πόλεων, όπου σε συνδυασμό με την αναστολή ΦΠΑ στα ακίνητα, θα δώσει ζωή στον κατασκευαστικό κλάδο» δηλώνει χαρακτηριστικά.
Κύριε Ντάνη τι σας ανησυχεί περισσότερο την επομένη της πανδημίας;
Με την εξάπλωση του Covid-19 βιώνουμε μια διαφορετική κρίση, η οποία ενέχει τον κίνδυνο αφενός ανθρώπινων απωλειών, ευτυχώς απομειωμένων λόγω των έγκαιρων και έγκυρων μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση και αφετέρου οικονομικής επιδείνωσης, όπου τα δύσκολα για την οικονομία έρχονται με τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα και η πραγματική πρόκληση είναι η αποφυγή της επιστροφής στη δίνη των μνημονίων.
Τι πρέπει να γίνει κατά την άποψη σας ιδιαίτερα στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης;
Απαιτούνται συντονισμένες και πάνω από όλα στοχευμένες δράσεις για την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας, προκειμένου η ύφεση να καταστεί, όσο το δυνατόν, μικρότερη. Προς αυτήν την κατεύθυνση, επιβάλλεται η άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων για την άμεση ολοκλήρωση των τοπικών αναπτυξιακών εργαλείων, όπως τα ΣΧΟΑΠ, ΓΠΣ και Σχέδια Πόλεων, όπου σε συνδυασμό με την αναστολή ΦΠΑ στα ακίνητα, θα δώσει ζωή στον κατασκευαστικό κλάδο.
Θεωρείτε πως υπάρχει ανάγκη να οριστούν με ακρίβεια οι αρμοδιότητες των βαθμών αυτοδιοίκησης;
Επιβεβλημένη είναι η προώθηση του νομοσχεδίου που θα ξεκαθαρίζει άπαξ τις αρμοδιότητες των 3 βαθμών διοίκησης (Τοπική Αυτοδιοίκηση – Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση – Κεντρικό Κράτος), δίνοντας οριστική λύση σε διαχρονικά γραφειοκρατικά και αντιαναπτυξιακά προβλήματα. Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ουσιαστική λειτουργία των Δήμων, με την παροχή εκείνων των πόρων και των αρμοδιοτήτων, που είναι αναγκαίοι για να επιτελέσουν τον συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο τους, χωρίς να είναι “επαίτες” των Περιφερειών και του Κεντρικού Κράτους. Σ’ αυτό το πλαίσιο, θα μπορούσαν όλα τα δημόσια ακίνητα, να περιέλθουν στην ιδιοκτησία των αντίστοιχων Δήμων, προκειμένου αφενός οι Δήμοι να αποκτήσουν πόρους και αφετέρου να συμβάλουν στην αναπτυξιακή προοπτική των περιοχών τους.
Σε περιοχές μάλιστα, όπου υπάρχουν ζητήματα με τις χερσαίες ζώνες, όπου μεγάλα τμήματα τους δεν χρησιμοποιούνται για λιμενικές δραστηριότητες και τα οποία κακώς υπάγονται στην διαχειριστική αρμοδιότητα των Οργανισμών Λιμένος (Ανώνυμες Εταιρείες) των οποίων οι διοικήσεις διορίζονται και δεν λογοδοτούν στην κοινωνία, θα πρέπει να δοθεί οριστική λύση μέσα από νομοθετική παρέμβαση, μεταβιβάζοντας όλα εκείνα τα τμήματα οριστικά και αμετάκλητα στους Δήμους και κατ’ επέκταση στις τοπικές κοινωνίες.
Το κλίμα ανασφάλειας που έχει δημιουργηθεί μπορεί να αναστραφεί;
Μια κρίση, πέραν των απαιτητικών καταστάσεων που επιβάλει, λειτουργεί και ως μοχλός ευκαιριών και ανάπτυξης. Όπως όλοι ενθυμούμαστε, κατά την επιβολή των capital controls, η κοινωνία, προσαρμόστηκε στην χρήση των χρεωστικών καρτών και των διαδικτυακών τραπεζικών συναλλαγών. Με τον ίδιο τρόπο, η επιβολή των πρόσφατων μέτρων δημιούργησε την ανάγκη μεταφοράς αρκετών δραστηριοτήτων στην διαδικτυακή εκδοχή τους.
Έτσι, με το κλείσιμο των φυσικών καταστημάτων οι περισσότεροι από εμάς στραφήκαμε στις διαδικτυακές αγορές, ενώ οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες έσπευσαν να δημιουργήσουν e-shops για την εξυπηρέτηση των πελατών τους. Ανταποκρινόμενο στις ανάγκες της έκτακτης περιόδου που βιώνουμε και το Δημόσιο, με ένα πραγματικό ψηφιακό βήμα, έδωσε τη δυνατότητα ψηφιακής εξυπηρέτησης των πολιτών, δημιουργώντας μια νέα πραγματικότητα στις συναλλαγές με τις δημόσιες υπηρεσίες.
Θα πρέπει βέβαια να γίνουν κι άλλα τέτοια βήματα, αξιοποιώντας πλήρως τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, ώστε να γίνει πραγματικότητα η πλήρη απομακρυσμένη εξυπηρέτηση των πολιτών. Είναι αναγκαία όμως μια ισχυρή στήριξη των επιχειρήσεων προς αυτή την κατεύθυνση με την έκδοση και νέου προγράμματος για την αξιοποίηση των ΤΠΕ και με την παράλληλη κατάρτιση στην ορθή χρήση αυτών.
Ένας κλάδος που έχει πληγεί είναι και ο τουρισμός κ. Ντάνη. Για έναν τουριστικό προορισμό όπως ο νομός Θεσπρωτίας αυτό τι σημαίνει;
Ιδιαίτερη στήριξη θα πρέπει να δοθεί στον τουρισμό, που αποτελεί την «βαριά» βιομηχανία της χώρας μας, ενισχύοντας φέτος σημαντικά τον εγχώριο τουρισμό. Ειδικότερα, έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην στήριξη των τουριστικών μονάδων προωθώντας παράλληλα και την κατάρτιση του προσωπικού τους στη χρήση των νέων τεχνολογιών.
Πέραν της ανάγκης χρηματοδοτικών εργαλείων που θα βοηθήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο πέρασμά τους στην ψηφιακή εποχή, απαιτούνται πρωτοβουλίες που αφενός θα επιφέρουν ένα σοκ αφύπνισης στην οικονομία, αφετέρου θα μειώσουν τις πιθανότητες εισόδου σε μια νέα οικονομική κρίση, που θα κοστίσει σε ΑΕΠ και θέσεις εργασίας.
Τα ανωτέρω αποτελούν ορισμένες προκλήσεις που πρέπει να απαντήσει άμεσα η κυβέρνηση, για να μπορέσει να αποσβεστεί ο κίνδυνος επιδείνωσης της οικονομίας.
Οι κρίσεις γεννούν ευκαιρίες και παρά το σκοτάδι που επικρατεί, ο ήλιος πάντα θα ανατέλλει και πρέπει να μας βρει με χαμόγελα έτοιμους να συνεχίσουμε τη ζωή μας από εκεί που σταμάτησε.
- Τζο Μπάιντεν: Αποφάσισε να εμποδίσει την εξαγορά της US Steel από τη Nippon Steel
- Φουντώνει η πολιτική κόντρα με αφορμή τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας
- «Μονόκλινο σε Μπουάτ» της Όλγας Στέφου στο θέατρο Αλκμήνη από τις 18 Ιανουαρίου
- Θεσσαλονίκη: Άγνωστοι λήστεψαν και προκάλεσαν φθορές σε σχολικές μονάδες
- Κλιματική αλλαγή: Έξι απλοί τρόποι για να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας το 2025
- Βήμα πίσω για ηλεκτρονικό ραντεβού με γιατρό ΕΟΠΥΥ: Από Φεβρουάριο και βλέπουμε