Μένουμε σπίτι – Βλέπουμε «Θαΐς» του Ζυλ Μασνέ από το αρχείο του Μεγάρου Μουσικής
Η «Θαΐς», όπερα σε τρεις πράξεις και επτά εικόνες γραμμένη από τον Μασνέ στα τέλη του 19ου αιώνα, είναι εμπνευσμένη από την ομώνυμη νουβέλα του Ανατόλ Φρανς, στην οποία και βασίστηκε το λιμπρέτο του Λουί Γκαλλέ
Ο αγαπημένος κύκλος διαδικτυακών αναμεταδόσεων «Μένουμε σπίτι – Βλέπουμε Μέγαρο», που εδώ και ένα μήνα μάς κρατά συντροφιά κάθε Τετάρτη και Σάββατο, με αξιόλογες παραγωγές από το αρχείο του ΜΜΑ, ανανεώνει το ραντεβού του με τους φίλους του στις 29 Απριλίου στις 9:30 μ.μ., προβάλλοντας μια σπάνια όπερα, τη «Θαΐδα» του Ζυλ Μασνέ, σε σκηνοθεσία Αρνώ Μπερνάρ και διεύθυνση ορχήστρας Μισέλ Πλασσόν. To λυρικό έργο του διάσημου γάλλου συνθέτη ανέβηκε σε πρώτη πανελλήνια τον Μάρτιο του 2009 στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, με πρωταγωνίστρια τη Μάρλις Πέτερσεν, μια από τις πιο ταλαντούχες σοπράνο της εποχής μας, την οποία απολαύσαμε πρόσφατα στην ψηφιακή προβολή της «Λούλου» του Μπεργκ.
Παρακολουθήστε τη «Θαΐδα» και δείτε το πρόγραμμα με τη σύνοψη και τους συντελεστές της παράστασης, πατώντας εδώ: http://www.megaron.gr/default.asp?pid=421&la=
Η «Θαΐς», όπερα σε τρεις πράξεις και επτά εικόνες γραμμένη από τον Μασνέ στα τέλη του 19ου αιώνα, είναι εμπνευσμένη από την ομώνυμη νουβέλα του Ανατόλ Φρανς, στην οποία και βασίστηκε το λιμπρέτο του Λουί Γκαλλέ. Η υπόθεση διαδραματίζεται στην πρωτοχριστιανική Αίγυπτο του 4ου μ.Χ. αιώνα. Ο φωτισμένος ερημίτης Αθαναήλ, τον οποίο ενσαρκώνει στην παράσταση του Μεγάρου ο διακεκριμένος βρετανός βαρύτονος Άντονυ Μάικλς-Μουρ, βάζει σκοπό του να προσηλυτίσει τη γοητευτική Θαΐδα (Μάρλις Πέτερσεν), φημισμένη ηθοποιό και εταίρα της Αλεξάνδρειας, αλλά, στην προσπάθειά του να την επαναφέρει στον δρόμο της αρετής, την ερωτεύεται, γεγονός που θα έχει τραγικές συνέπειες και για τους δύο. Το πρωταγωνιστικό ντουέτο πλαισιώνουν ο τενόρος Αντώνης Κορωναίος (Νικίας) και ο μπάσος Χριστόφορος Σταμπόγλης (Παλαίμων). Στη διανομή περιλαμβάνονται επίσης τέσσερις αξιόλογες τραγουδίστριες που έχουν διαπρέψει στην Ελλάδα και το εξωτερικό: η Αλεξάνδρα Παπατζιάκου, η Ειρήνη Κυριακίδου, η Αγγελική Καθαρίου και η Βασιλική Καραγιάννη. Συμμετέχει η Χορωδία της ΕΡΤ, την οποία δίδαξε ο Δημήτρης Μπουζάνης. Την Ορχήστρα των Χρωμάτων διευθύνει ο σπουδαίος γάλλος μαέστρος Μισέλ Πλασσόν. Η παράσταση μαγνητοσκοπήθηκε στις 7/3/2009.
Οι ψηφιακές προβολές στο site του Μεγάρου δίνουν την ευκαιρία στους θεατές να γνωρίσουν ή να ξαναδούν παραγωγές που άφησαν εποχή, όπως οι όπερες «Ο Μαγικός Αυλός» του Μότσαρτ (στα ελληνικά και σε διασκευή για παιδιά) –η αναμετάδοση της οποίας, τη Μεγάλη Τετάρτη, σημείωσε μεγάλη επιτυχία και ξαναπαρουσιάζεται κατόπιν απαίτησης του κοινού– και «Η Γυναίκα δίχως σκιά» του Ρίχαρντ Στράους. Και οι δύο παραστάσεις προβάλλονται το Σάββατο 2/5 στις 6:30 μ.μ. και στις 9:30 μ.μ. αντίστοιχα.
Επιπλέον, στην ιστοσελίδα του ΜΜΑ, προσφέρεται σε όλους η δυνατότητα να παρακολουθήσουν on demand μια σειρά από επιλεγμένες εκδηλώσεις του Megaron Plus που αναμεταδίδονται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοsάκη. Συμμετέχουν καταξιωμένοι επιστήμονες, διανοητές και λογοτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι εκδηλώσεις βιντεοσκοπήθηκαν από τον ιστότοπο www.blod.gr του Ιδρύματος Μποδοσάκη.
Στο μεταξύ, συνεχίζονται στο facebook του Mεγάρου, κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Πέμπτη στις 9:00 μ.μ., οι αναμεταδόσεις συναυλιών από τις μεγαλύτερες συμφωνικές αίθουσες της Ευρώπης σε συνεργασία με τον ΕCHO (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Κέντρων Συμφωνικής Μουσικής).
Οι αναμεταδόσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΟΜΜΑ με την υπηρεσία ΔΙΑΥΛΟΣ (diavlos.grnet.gr) του ΕΔΥΤΕ.
- Κιλιμάντζαρο: Η συγκινητική ιστορία του Πανάγου – «Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο»
- Το σκίτσο του Κώστα Μητρόπουλου για τα ΝΕΑ 3/1/2025
- Ισραήλ: Βετεράνοι κατηγορούν τον στρατό για «εγκληματικά ανήθικες» ενέργειες στη Γάζα
- Χάιντι Κλουμ: Υποδέχθηκε τον νέο χρόνο αγκαλιά με τον Τομ Κάουλιτζ – Τα τρυφερά λόγια για εκείνον
- Το σκίτσο της Εφης Ξένου για τα ΝΕΑ 3/1/2025
- Άδωνις Γεωργιάδης: Αναγνωρίζω την ταλαιπωρία που προκαλεί ο χρόνος αναμονής στις εφημερίες