Κοροναϊός : Πώς αντιδρούν οι Βρετανοί στο lockdown (έρευνα) – Το 44% έχει χάσει τον ύπνο του
Σε τρεις κατηγορίες μπορούν να ενταχθούν χοντρικά οι Βρετανοί ως προς τις αντίδρασή τους απέναντι στο lockdown εξαιτίας του κοροναϊού, όπως προκύπτει από ανάλυση του πανεπιστημίου του Λονδίνου King's College. Η στάση των Βρετανών ανάλογα με την ηλικία και το τι ψηφίζουν
- Αράχωβα: Ακόμη και αυτοκίνητο οδικής βοήθειας δεν είχε αλυσίδες – Τι λέει ο δήμαρχος για τις ουρές χιλιομέτρων
- «Μας χτύπησε και μας κλώτσησε»: Αντιδήμαρχος καταγγέλλει τον αστυνομικό που χαιρέτισε ναζιστικά στο Χαλάνδρι
- Μία πολύ μοδάτη κότα κυκλοφορεί στους δρόμους της Βρετανίας - Φοράει φωσφοριζέ γιλέκο για να είναι ασφαλής
- Νέα καταστροφή υποθαλάσσιου καλωδίου μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας - Δεν αποκλείεται το σαμποτάζ
Οι Βρετανοί μπορούν να ενταχθούν, χοντρικά, σε τρεις κατηγορίες ως προς την αντίδρασή τους απέναντι στο lockdown εξαιτίας του κοροναϊού: σε εκείνους που έχουν αποδεχτεί την κατάσταση, σε εκείνους που υποφέρουν εξαιτίας της και σε εκείνους που αντιστέκονται, όπως προκύπτει από μια ανάλυση του πανεπιστημίου του Λονδίνου King’s College, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 23 Μαρτίου ένα lockdown σε εθνικό επίπεδο για να αντιμετωπίσει την εξάπλωση του κοροναϊού ενημερώνοντας τους πολίτες ότι θα μπορούν να βγαίνουν από τα σπίτια τους μόνο για τις βασικές τους ανάγκες, για ιατρική βοήθεια, για σωματική άσκηση μια φορά ημερησίως ή για να μεταβούν στην δουλειά τους αν δεν μπορούν να εργάζονται από το σπίτι.
Το 48% τα αποδέχεται, το 44% υποφέρει
Το King’s College ανέλυσε τα δεδομένα από μια δημοσκόπηση που διενήργησε σε δείγμα 2.250 ενηλίκων το ινστιτούτο Ipsos MORI στις αρχές Απριλίου και διαπίστωσε ότι το 48% μπορεί να ενταχθεί στην κατηγορία «της αποδοχής», το 44% είναι εκείνοι που «υποφέρουν» και το 9% «αντιστέκεται».
«Οι περισσότεροι πολίτες υποστηρίζουν πλήρως τα μέτρα, αλλά ακόμη και στις τάξεις αυτής της ομάδας υπάρχουν σαφείς διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα σε εκείνους που το διαχειρίζονται αρκετά καλά και σε εκείνους που αλήθεια υποφέρουν», εξηγεί ο Μπόμπι Ντάφι, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτικής στο πανεπιστήμιο King’s College.
«Σχεδόν όλοι όσοι ανήκουν στην ομάδα που υποφέρει αισθάνονται μεγαλύτερο άγχος και κατάθλιψη και έξι στους δέκα έχουν χάσει τον ύπνο τους», προσθέτει ο ίδιος.
Οι νέοι αντιστέκονται
Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι νέοι έχουν την μεγαλύτερη τάση να ανήκουν στην ομάδα που αντιστέκεται, η οποία κατά 64% περιλαμβάνει άνδρες, ενώ οι πολίτες ηλικίας 55-75 τείνουν να αποδέχονται την κατάσταση.
Όσον αφορά εκείνους που υποφέρουν, η τάση εμφανίζεται περισσότερο διαηλικιακή, ενώ τα δύο τρίτα της κατηγορίας αυτής είναι γυναίκες.
Υπομονετικοί οι υποστηρικτές Τζόνσον, αντιστέκονται οι Εργατικοί
Από αυτούς που αποδέχονται την κατάσταση, οι περισσότεροι έχουν ψηφίσει τους Τόρις του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον και είναι υποστηρικτές του Brexit, ενώ από εκείνους που αντιστέκονται οι περισσότεροι είναι ψηφοφόροι των Εργατικών και είχαν ταχθεί υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ.
Το πανεπιστήμιο διαπίστωσε επίσης ότι το 93% εκείνων που υποφέρουν απάντησε ότι τηρεί τις απαγορεύσεις που επέβαλε η κυβέρνηση απολύτως ή σχεδόν πάντα σε σύγκριση με το 49% εκείνων που ανήκουν στην κατηγορία που αντιστέκεται.
Η τελευταία αυτή κατηγορία εμφανίζει δέκα φορές περισσότερες πιθανότητες να έχει απαντήσει, σε σύγκριση με τις άλλες δύο κατηγορίες, ότι έχει συναντηθεί με φίλους ή με συγγενείς εκτός σπιτιού.
Η κυβέρνηση έχει κατηγορηθεί ότι άργησε πολύ να λάβει μέτρα κατά της εξάπλωσης του κοροναϊού παρότι οι υπουργοί έχουν υποστηρίξει ότι ακολούθησαν τις συμβουλές των επιστημόνων.
Η κατηγορία των ερωτηθέντων που έχει αποδεχτεί την κατάσταση επιδεικνύει και την μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους κυβερνητικούς χειρισμούς, ενώ εκείνη που υποφέρει, στην πλειονότητά της, εκτιμά ότι η κυβέρνηση άργησε να λάβει μέτρα.
Η κατηγορία που αντιστέκεται έχει περίπου έξι φορές μεγαλύτερες πιθανότητες, σε σχέση με τις άλλες δύο κατηγορίες, να εκτιμά ότι γίνεται υπερβολική φασαρία για τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό και να πιστεύει σε ψευδείς ειδήσεις που αφορούν την κατάσταση, κατέληξε το πανεπιστήμιο.
Η κυβέρνηση δίνει την ευκαιρία στους πολίτες να υποβάλουν ερωτήσεις στους υπουργού
Την ίδια ώρα και προκειμένου προφανώς να κερδίσει τη μέγιστη κοινωνική συναίνεση για τα σχέδια της, η βρετανική κυβέρνηση θα δώσει σε ένα μέλος του κοινού την ευκαιρία να θέτει μια ερώτηση σε υπουργούς, επιστήμονες και ιατρικούς αξιωματούχους στην καθημερινή ενημέρωση για τη μάχη κατά του νέου κοροναϊού, όπως ανακοίνωσε σήμερα.
Μερικές ώρες αφού ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υποσχέθηκε να παρέχει στους πολίτες «τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια» για τις σκέψεις των υπουργών σχετικά με τα μέτρα χαλάρωσης του lockdown, η κυβέρνηση ζήτησε από το κοινό να εμπλακεί ενεργά.
«Η κυβέρνηση θα απαντά σε μια ερώτηση από ένα μέλος του κοινού κατά την καθημερινή συνέντευξη Τύπου για τον κορονοϊό (COVID-19)», ανέφερε σε μια ανακοίνωση.
Όπως ανέφερε, ο καθένας θα μπορεί να απευθύνεται στον ιστότοπο https://www.gov.uk/ask αρκεί να είναι άνω των 18 ετών και η ερώτηση θα επανεξετάζεται το μεσημέρι την ημέρα της συνέντευξης Τύπου.
Μόνο μια ερώτηση θα επιλέγεται κάθε μέρα και αν επιλεγεί, με εκείνον που την κάνει θα υπάρχει επικοινωνία έως τις 3.00 μ.μ. (17:00 ώρα Ελλάδας).
Η κυβέρνηση έχει επικριθεί από κόμματα της αντιπολίτευσης και επιχειρήσεις ότι δεν παρουσίασε ένα περίγραμμα του πώς και πότε θα χαλαρώσει το οικονομικό και κοινωνικό lockdown, που επιβλήθηκε προκειμένου να επιβραδύνει την εξάπλωση του κοροναϊού, με ορισμένους να αφήνουν να εννοηθεί ότι η Βρετανία έμεινε πίσω σε σχέση με άλλες χώρες σε ό,τι αφορά την απόκρισή της.
Σήμερα ο Τζόνσον είπε ότι δεν μπορεί να πει τώρα «πόσο γρήγορα ή πόσο αργά ή ακόμη πότε θα γίνουν αυτές οι αλλαγές», αλλά πρόσθεσε: «Θέλω να σημειώσω τώρα πως οι αποφάσεις αυτές θα ληφθούν με τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια και θέλω να μοιραστώ όλα τα σχετικά με την εργασία μας και τις σκέψεις μας, τις δικές μου σκέψεις, μαζί σας, με τον βρετανικό λαό».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις