Κοροναϊός: Η θεωρία συνωμοσίας που «οργιάζει» στις ΗΠΑ
Η Μάτιε Μπενάσι, έφεδρη στρατιωτικός και μητέρα δύο παιδιών, αποτελεί στόχο συνωμοσιολόγων οι οποίοι την κατηγορούν ότι ευθύνεται για το ξέσπασμα της πανδημίας του κοροναϊού στις ΗΠΑ
Η Μάτιε Μπενάσι, έφεδρη στρατιωτικός και μητέρα δύο παιδιών, αποτελεί στόχο συνωμοσιολόγων οι οποίοι την κατηγορούν ότι ευθύνεται για το ξέσπασμα της πανδημίας του κοροναϊού στις ΗΠΑ.
Οι ψευδείς ισχυρισμοί αυτοί διαδίδονται καθημερινά στο YouTube, συγκεντρώνοντας μέχρι στιγμής εκατοντάδες χιλιάδες προβολές, ενώ έχουν υιοθετηθεί ακόμη και από μέσα ενημέρωσης του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Παρά το γεγονός ότι δεν βρέθηκε ποτέ θετική στο ιό ούτε εμφάνισε συμπτώματα, η Μπενάσι και ο σύζυγός της αποτελούν πλέον αντικείμενο συζήτησης στα κινέζικα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σύμφωνα με εκτενές δημοσίευμα του CNN, οι παραπάνω ισχυρισμοί έχουν ανατρέψει τα πάντα στη ζωή τους. Το ζευγάρι, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο, υποστηρίζει ότι η διεύθυνση του σπιτιού τους έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο και ότι, πριν κλείσουν τους λογαριασμούς τους στα social media, είχαν λάβει μηνύματα από συνωμοσιολόγους.
«Είναι σαν να ξυπνάς από ένα κακό όνειρο που μετατρέπεται σε εφιάλτη μέρα με τη μέρα» δηλώνει η Μάτιε Μπενάσι στην αποκλειστική συνέντευξη, σπάζοντας για πρώτη φορά τη σιωπή της.
Η Μάτιε και ο σύζυγός της εξακολουθούν να εργάζονται για την αμερικανική κυβέρνηση. Η Μάτιε είναι πολιτικός υπάλληλος του Στρατού των ΗΠΑ στη Βιρτζίνια, όπου εργάζεται ως αξιωματικός ασφαλείας, ενώ ο Ματ -συνταξιούχος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας- είναι πολιτικός υπάλληλος στο Πεντάγωνο.
Ο Ματ επιχείρησε να κατεβάσει οποιοδήποτε βίντεο κυκλοφορεί σε βάρος τους στο YouTube και να αποτρέψει τη διάδοσή τους στο διαδίκτυο. Το ζευγάρι επικοινώνησε με δικηγόρο, ο οποίος τους είπε ότι δεν μπορούσαν να κάνουν πολλά πράγματα, ενώ και η τοπική αστυνομία τους είπε το ίδιο.
Πώς «γεννήθηκε» η θεωρία συνωμοσίας
Όπως αναφέρει το CNN, οι θεωρίες συνωμοσίας δεν διαφέρουν από τους ιούς, καθώς εξελίσσονται και μεταλλάσσονται για να εξαπλωθούν και να επιβιώσουν. Προτού η Μάτιε γίνει η κύρια πρωταγωνίστρια αυτής της συνωμοσίας, παραλλαγές κυκλοφορούσαν στο διαδίκτυο για μήνες.
Τις πρώτες εβδομάδες του κοροναϊού, οι συνωμοσιολόγοι άρχισαν να ισχυρίζονται -χωρίς να έχουν αποδείξεις- ότι επρόκειτο για βιολογικό όπλο των ΗΠΑ. Αργότερα, μέλος της κινεζικής κυβέρνησης ανέπτυξε δημόσια την ιδέα ότι ο στρατός των ΗΠΑ έφερε τον ιό στην Κίνα. Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Εσπερ, είπε ότι ήταν «εντελώς γελοίο και είναι ανεύθυνο» για κάποιον που μιλά εξ’ ονόματος της κινεζικής κυβέρνησης να προωθεί τέτοιο ισχυρισμό.
Τον Μάρτιο, μήνες μετά τα πρώτα κρούσματα κοροναϊού που καταγράφηκαν στην Κίνα, οι συνωμοσιολόγοι στράφηκαν κατά της Μάτιε Μπενασι. Η αβάσιμη θεωρία ξεκίνησε με τη συμμετοχή της τον Οκτώβριο στους Στρατιωτικούς Παγκόσμιους Αγώνες, ουσιαστικά στους στρατιωτικούς Ολυμπιακούς Αγώνες που φιλοξενήθηκαν στην Ουχάν, την κινεζική πόλη όπου ξεκίνησε η πανδημία.
Το σχέδιο των συνωμοσιολόγων
Η Μπενάσι συμμετείχε στο αγώνισμα της ποδηλασίας, ωστόσο υπέστη ατύχημα στον τελευταίο γύρο που την άφησε με σπασμένο πλευρό και διάσειση. Παρά την πτώση, τελείωσε τον αγώνα αλλά αυτό ήταν μόνο η αρχή για κάτι πολύ χειρότερο. Ενώ εκατοντάδες αθλητές από τον αμερικανικό στρατό συμμετείχαν στους αγώνες, η Μάτιε ήταν αυτή που ξεχώρισαν οι συνωμοσιολόγοι αναπτύσσοντας μια ολόκληρη θεωρία γύρω από το όνομά της.
Αυτός που ουσιαστικά κίνησε τα νήματα για την ιστορία είναι ο Τζορτζ Γουέμπ, ένας 59χρονος αμερικανός «ειδικός» στην παραπληροφόρηση. Ο Γουέμπ μεταδίδει εδώ και χρόνια εκπομπές με τέτοιου είδους περιεχόμενο στο YouTube, όπου έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 27 εκατομμύρια προβολές και σχεδόν 100.000 ακολούθους.
Ο Γουέμπ έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι ο διάσημος ιταλός DJ Μπένι Μπενάσι, του οποίου το τραγούδι «Satisfaction» είχε τεράστια απήχηση παγκοσμίως, ήταν μέρος του σχεδίου που είχε στήσει το ζεύγος Μπενάσι για την εξάπλωση του ιού – ανεξαρτήτως που ο μουσικός παραγωγός δεν έχει καμία σχέση μαζί τους ούτε τους έχει συναντήσει ποτέ στη ζωή του.
Φόβος και απειλές
Σε συνέντευξή του στο CNN, ο Γουέμπ δεν παρέθεσε ουσιαστικά αποδεικτικά στοιχεία για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς του και είπε ότι θεωρούσε τον εαυτό του «ερευνητικό ρεπόρτερ», όχι συνωμοσιολόγο.
Παρόλο πάντως που οι ισχυρισμοί για τους Μπενάσι είναι παντελώς αβάσιμοι, οι απειλές που αντιμετωπίζουν και ο φόβος που αισθάνονται οι ίδιοι είναι υπαρκτοί.
Ο Ματ Μπενάσι είπε ότι έχει παραπονεθεί στο YouTube, ωστόσο ακόμη και όταν η εταιρεία κατεβάζει τα βίντεο μπορεί να χρειαστούν κάποιες μέρες για να το κάνει. Μέχρι τότε, το βίντεο μπορεί να γίνει viral και η ζημιά να έχει γίνει.
Στην Κίνα, τα βίντεο του YouTube που επιτίθενται στους Μπενάσι μεταφορτώνεται σε δημοφιλείς πλατφόρμες όπως το WeChat, το Weibo και το Xigua Video και μεταφράζεται στα κινέζικα, σύμφωνα με μια ανάλυση του Keenan Chen, ερευνητή του First Draft, μη κερδοσκοπικού οργανισμού που ερευνά την παραπληροφόρηση.
- Παίζατε Pokemon Go; Συγχαρητήρια, βοηθήσατε έναν κολοσσό να χαρτογραφήσει τον πλανήτη
- Τα γούρια της Καίτης Ταζεδάκη στολίζουν τα πέτα των Αθηναίων εδώ και 50 χρόνια
- Μοζαμβίκη: Τουλάχιστον 73 νεκροί από το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Η ανάρτηση – «φωτιά» του Φουρνιέ για την αναβολή του παιχνιδιού Παρί – Φενερμπαχτσέ (pic)
- Praktiker Hellas: Επανεγκαίνια του πλήρως ανακαινισμένου καταστήματος της στην Καλαμάτα
- Παππάς: Οι μειώσεις των τραπεζικών προμηθειών δεν είναι «θαύμα» Μητσοτάκη, προβλέπονται από την ΕΕ