Εμφανώς καταβεβλημένος και έχοντας χάσει αρκετά κιλά ο Μπόρις Τζόνσον με ένα διάγγελμα στον βρετανικό λαό σηματοδότησε την επιστροφή του στο τιμόνι της Βρετανίας, η οποία μετράει πάνω από 152.000 κρούσματα κοροναϊού και περισσότερους από 20.000 νεκρούς από τον φονικό ιό.

Ο βρετανός πρωθυπουργός μετά από μάχη σχεδόν ενός μήνα με τον κοροναϊό και έχοντας κερδίσει απευθύνθηκε στον βρετανικό λαό, σε ένα «τυπικό» διάγγελμα για τον Μπόρις Τζόνσον, όπως τονίζουν οι αναλυτές.

Ο βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι η «πρώτη φάση αυτής της σύγκρουσης» τελείωσε και πως τώρα είναι η ώρα να «βασιστούμε στο πλεονέκτημα που έχουμε χτίσει» και παραμείνουμε σταθεροί στο lockdown.

Ωστόσο, όπως τονίζουν οι αναλυτές, -κάτι που είπε και ο ίδιος ο βρετανός πρωθυπουργός- η νίκη του Μπόρις Τζόνσον κόντρα στον ιό απέχει πολύ από το να σηματοδοτήσει μια νίκη και για την ίδια τη χώρα, η οποία έχει ακόμα πολύ δρόμο για να ανακάμψει από την κρίση.

Όμως, η εν λόγω εμφάνιση δίνει το «σήμα» στους πολίτες ολόκληρης της χώρας να συνεχίσουν υπομονετικά να πολεμούν τον αόρατο εχθρό και να αντέξουν να ζήσουν για λίγο ακόμα πίσω από τις κλειστές πόρτες, αφού «αμφιβολία θα νικήσουμε τον ιό», όπως ο ίδιος είπε.

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν αρκετές φωνές στο εσωτερικό της χώρας που κατηγορούν τον βρετανό πρωθυπουργό ότι από το διάγγελμά του έλλειπαν οι λεπτομέρειες αναφορικά με την επόμενη ημέρα.

Ο ίδιος βέβαια ήταν σαφής. Όταν το ποσοστό μόλυνσης θεωρηθεί αρκετά χαμηλό, η μετάβαση στην «επόμενη φάση» θα είναι μια αργή και σταδιακή, με την κυβέρνηση να ακούσει μεν αλλά να μην επηρεάζεται δε, από αιτήματα για άνοιγμα της οικονομίας πολύ πιο γρήγορα.

«Πολύ νωρίς για άρση του lockdown»

Συγκεκριμένα, ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι η χώρα έχει σημειώσει πρόοδο στη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει από τον πόλεμο.

Σημείωσε ότι πλέον υπάρχουν συνεχώς λιγότερες εισαγωγές σε νοσοκομεία και λιγότεροι ασθενείς σε μονάδες εντατικής θεραπείας και εκτίμησε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο διανύει την κορύφωση της πανδημίας.

Είπε ότι χάρη στον αλτρουισμό και το πνεύμα κοινότητας των πολιτών και χάρη στη συλλογική εθνική αποφασιστικότητα, επετεύχθη «η πρώτη αποστολή», που ήταν να μπορέσει το εθνικό σύστημα υγείας NHS να αντεπεξέλθει στην πίεση. «Συλλογικά έχουμε επιπεδοποιήσει την καμπύλη», σημείωσε.

«Για αυτό τώρα αρχίζουμε να αλλάζουμε την κατάσταση», συνέχισε ο Βρετανός πρωθυπουργός, σχολιάζοντας ότι η χώρα κατάφερε «να ρίξει στο πάτωμα» αυτόν τον  «ληστή» ιό που ήρθε με εβδομάδες προειδοποίησης και χωρίς μάσκα.

Παρόλα αυτά, ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι θεωρεί πως δεν πρέπει ακόμα να χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα, καθώς όπως είπε είναι μια στιγμή ευκαιρίας η χώρα να αξιοποιήσει το πλεονέκτημα που έχει αποκτήσει, αλλά και μια στιγμή μέγιστου ρίσκου. Σημειώνεται ότι τα ισχύοντα από τις 23 Μαρτίου μέτρα είναι σχεδιασμένο να επενεξεταστούν στις 7 Μαΐου.

Είπε ότι κατανοεί την ανυπομονησία των μικρών και μεγάλων επιχειρηματιών και ότι συμμερίζεται το άγχος τους, προσθέτοντας ότι γνωρίζει πως χωρίς τον ιδιωτικό τομέα δε θα υπάρχει οικονομία και ρευστό να χρηματοδοτούνται οι δημόσιες υπηρεσίες και το NHS.

«Πρέπει όμως να αναγνωρίσουμε το ρίσκο μιας δεύτερης έξαρσης, το ρίσκο να χάσουμε τον έλεγχο του ιού και να αφήσουμε να ανεβεί ξανά ο βαθμός μεταδοτικότητας», σημείωσε, προειδοποιώντας ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε όχι μόνο θανάτους αλλά και οικονομική καταστροφή, ενώ θα έπρεπε να επιβληθούν ξανά περιορισμοί.

«Αρνούμαι να σπαταλήσω όλη την προσπάθεια και τη θυσία των Βρετανών και να διακινδυνεύσω θανάτους και κατάρρευση του NHS», είπε ο κ. Τζόνσον, ζητώντας από τους πολίτες να συγκρατήσουν την ανυπομονησία τους.

Επανέλαβε ότι τα μέτρα θα χαλαρώσουν όταν πληρούνται τα πέντε κριτήρια που έχει θέσει η κυβέρνηση, τα οποία περιλαμβάνουν τη βέβαιη μείωση του βαθμού μεταδοτικότητας του ιού, τη σταθερή επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των θανάτων, τον κατάλληλο βαθμό ετοιμότητας του NHS και την αποφυγή ενός δεύτερου κύματος έξαρσης του κοροναϊού.

Όπως είπε, τότε θα είναι η ώρα να περάσει η χώρα στη δεύτερη φάση με έναν σταδιακό επαναπροσδιορισμό των περιορισμών.

Σημείωσε ότι ακόμα δεν είναι σε θέση να πει πότε ή πόσο γρήγορα ή αργά θα αρθούν οι περιορισμοί, προσθέτοντας ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν με τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια και με προσπάθεια για την ευρύτερη δυνατή συναίνεση της κοινωνίας, των χωρών και των κομμάτων.

Είπε πάντως ότι είναι σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για τη δεύτερη φάση της στρατηγικής κατά του κοροναϊού.

«Αν μπορέσετε να συνεχίσετε όπως μέχρι τώρα, προστατεύοντας το NHS ώστε να σώζει ζωές, με πνεύμα ενότητας και αποφασιστικότητα, δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι θα νικήσουμε τον ιό και ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα βγει πιο δυνατό από ποτέ», κατέληξε ο Μπόρις Τζόνσον στο διάγγελμά του.