Μπόρις Τζόνσον: Πώς έφτασε από την ανεμελιά στην ανυποχωρησία
Στις αρχές του Μαρτίου, ο Μπόρις Τζόνσον αντιμετώπιζε την κρίση του κορονοϊού με χαρακτηριστική ανεμελιά
Στις αρχές του Μαρτίου, ο Μπόρις Τζόνσον αντιμετώπιζε την κρίση του κορονοϊού με χαρακτηριστική ανεμελιά. Οποιαδήποτε σκέψη για επιβολή περιοριστικών μέτρων του ήταν ξένη. Σήμερα εμφανίσθηκε πολύ σοβαρός και αποφασισμένος να αναβάλει επ΄αόριστον την άρση των μέτρων της καραντίνας.
Τι μεσολάβησε σε αυτό των διάστημα; Το Ηνωμένο Βασίλειο πήρε προνομιακή θέση στην λίστα των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία. Και ο ίδιος πήρε μία γερή γεύση της Covid-19 και της ατομικής συμμετοχής στην έννοια της «ανοσίας της αγέλης» νοσηλευόμενος και περνώντας τρεις ημέρες στην μονάδα εντατικής θεραπείας.
Χειραψίες και «συλλογική ανοσία»
Στις 3 Μαρτίου, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο 55χρονος Μπόρις Τζόνσον καμάρωνε διακηρύσσοντας ότι «έσφιξε όλα τα χέρια» επισκεπτόμενος νοσοκομείο περίθαλψης ασθενών της Covid-19. Δύο ημέρες αργότερα, το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραφε τον πρώτο θάνατο από την επιδημία.
Στις 12 Μαρτίου, ο βρετανός πρωθυπουργός κάνει λόγο για την «χειρότερη κρίση εδώ και μία γενιά» και προειδοποιεί ότι πολλοί Βρετανοί θα χάσουν αγαπημένους τους.
Αλλά, η συμπεριφορά της βρετανικής κυβέρνησης προκαλεί κατάπληξη, στο άκρο μίας Ευρώπης που εκείνη την εποχή αρχίζει να λαμβάνει δραστικά μέτρα καραντίνας. Τώρα ο Μπόρις Τζόνσον εμφανίζεται στην κάμερα να επαναλαμβάνει τις οδηγίες για καλό πλύσιμο των χεριών. Και πλένει και ο ίδιος τα χέρια του. Για να δείξει την ενδεδειγμένη χρονική διάρκεια του εγχειρήματος τραγουδά δύο φορές το «Happy Birthday to You».
Η στρατηγική που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση Τζόνσον είναι η επιδίωξη της «συλλογικής ανοσίας» και όχι η επιβολή περιοριστικών μέτρων στους Βρετανούς. Ακολουθεί πάταγος.
Μεταστροφή και μεταβολή
Απέναντι τις δριμείες επικρίσεις και, κυρίως, μετά την δημοσίευση της μελέτης του Imperial College που προειδοποιούσε για εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς σε περίπτωση που δεν επιβληθούν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, η κυβέρνηση ξεχνά την «αιρετική» της προσέγγιση και ανακρούει πρύμναν.
Στις 16 Μαρτίου, η κυβέρνηση ζητεί από τους πολίτες να αποφύγουν κάθε μη αναγκαία επαφή και μετακίνηση και συνιστά την εξ αποστάσεως εργασία. Η διαταγή για το κλείσιμο των σχολείων, παμπ, εστιατορίων, σινεμά και γυμναστηρίων ακολουθεί στις 20 Μαρτίου.
Στις 23 Μαρτίου, ο Μπόρις Τζόνσον καταλήγει να απευθυνθεί προς τους Βρετανούς από την τηλεόραση: η καραντίνα είναι η νέα πραγματικότητα και για το Ηνωμένο Βασίλειο.
Από την καραντίνα στην ΜΕΘ
Τέσσερις ημέρες μετά, ο Μπόρις Τζόνσον ανακοινώνει ότι διαγνώσθηκε θετικός στον κορονοϊό. Αλλά διαβεβαιώνει ότι τα συμπτώματα είναι «ελαφρά», ότι συνεχίζει «να ηγείται» της κυβέρνησης και της χώρας από την κατοικία του στην Ντάουνινγκ Στριτ. Από την καραντίνα ποστάρει βίντεο και προεδρεύει των υπουργικών συμβουλίων.
Μία εβδομάδα αργότερα, η συμβία του Κάρι Σίμοντς, έγκυος, αποκαλύπτει ότι αναρρώνει από Covid-19.
Ο Μπόρις Τζόνσον δεν έχει την τύχη της. Στις 5 Απριλίου, και μετά το διάγγελμα της βασίλισσας Ελισάβετ, η είδηση πέφτει σαν βόμβα: ο Μπόρις Τζόνσον έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο «για προληπτικούς λόγους» λόγω της επιμονής των συμπτωμάτων και κυρίως του πυρετού. Είκοσι τέσσερις ώρες αργότερα, θα μεταφερθεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Σεντ Τόμας, όπου θα περάσει τρεις ημέρες, λαμβάνοντας οξυγόνο, αλλά «χωρίς να τοποθετηθεί σε αναπνευστήρα».
Επειτα από λίγες ημέρες παραμονής του στο νοσοκομείο, όπου «διαβάζει Τεντέν και λύνει sudoku», βγαίνει από το νοσοκομείο στις 12 Απριλίου.
Σήμερα, επανήλθε αναλαμβάνοντας τα ηνία της χώρα και εξέφρασε ικανοποίηση με τις προόδους που έχουν καταγραφεί στην εξέλιξη της επιδημίας, αφού θάνατοι και αριθμός νοσηλευομένων βρίσκονται σε καθοδική πορεία. Αλλά, πολύ σοβαρός, κάνει επίκληση στην υπομονή των Βρετανών: παρά τις δραματικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της καραντίνας, τα μέτρα πρέπει να διατηρηθούν για να αποφευχθεί μία αναζωπύρωση της επιδημίας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις