Θέλουν οι ομάδες μας να ξαναπαίξουν;
Το γεγονός ότι οι ομάδες δεν ενημερώνουν για τις θέσεις τους, αλλά και η σιωπή της ΕΠΟ, που από την αρχή αυτής της περιπέτειας δεν λέει τίποτα, επιτρέπουν να κυκλοφορούν ατελείωτες φήμες
Αυτή την εβδομάδα θα μάθουμε (;) αν οι ομάδες της Σουπερλίγκας θέλουν να ξαναπαίξουν ποδόσφαιρο σε αυτή τη σεζόν. Υπάρχει μια προγραμματισμένη για την επόμενη Τρίτη τηλεδιάσκεψη στη λίγκα στην οποία θα κριθεί το πώς ακριβώς θα ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα. Οι ομάδες έχουν αρνηθεί να τοποθετηθούν δημόσια για το τι θέλουν: κάποιες, όπως ο ΠΑΟΚ, απουσίασαν και από το τελευταίο working group της Λίγκας.
Φήμες
Το γεγονός ότι οι ομάδες δεν ενημερώνουν για τις θέσεις τους, αλλά και η σιωπή της ΕΠΟ, που από την αρχή αυτής της περιπέτειας δεν λέει τίποτα, επιτρέπουν να κυκλοφορούν ατελείωτες φήμες. Μια θέλει τον Παναθηναϊκό να ηγείται ενός γκρουπ ομάδων που δεν επιθυμούν τη συνέχεια του πρωταθλήματος για οικονομικούς λόγους: μια διακοπή του θα είχε ως επόμενη απόφαση από την πλευρά τους ένα «ψαλίδι» των συμβολαίων των παικτών (της τάξης μάλιστα του 50% όπως ακούγεται), ενώ αρκετοί πρόεδροι πιστεύουν πως θα γλιτώσουν και τα ενοίκια των αθλητικών εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούν – θυμίζω ότι τουλάχιστον οκτώ ομάδες της Λίγκας μας φιλοξενούνται σε εγκαταστάσεις κρατικές ή δημοτικές. Ολοι αυτοί θα ήθελαν να σταματήσει εδώ και τώρα το πρωτάθλημα.
Για να έχουν χρόνο και για να προχωρήσουν σε καταγραφή της ζημιάς που έχουν ήδη πάθει, αλλά και για να υπολογίσουν τα έσοδα της επόμενης σεζόν, ώστε να αποφασίσουν το καλοκαίρι πώς θα διαχειριστούν τη λιτότητα.
Κανάλι
Ενα δεύτερο σενάριο που διακινείται θέλει τον ΠΑΟΚ να κατεβάζει στο τραπέζι μια πρόταση αύξησης των ομάδων της Σουπερλίγκας σε 18, γεγονός που θα έβγαζε από τη δύσκολη θέση και τη Σουπερλίγκ 2: αντί να ανεβεί μια ομάδα της και μια δεύτερη να παίξει μπαράζ, σε αυτή την περίπτωση θα ανέβαιναν τέσσερις (!), ακόμα κι αν από την πρώτη κατηγορία δεν έπεφτε κανείς.
Η ερώτηση είναι βέβαια ποιο κανάλι θα πληρώσει χρήματα για να μεταδώσει τα ματς όλων αυτών των ομάδων και γι’ αυτό στο τραπέζι έχει πέσει και η ιδέα της κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών. Μόνο που η κεντρική διαχείριση απαιτεί και συναίνεση, κι αυτή δεν βλέπω να υπάρχει: κανένα κανάλι δεν θα ενδιαφερθεί να πάρει τα δικαιώματα του Απόλλωνα Σμύρνης και του Λεβαδειακού π.χ. αν λείπει από το τηλεοπτικό πακέτο μια μεγάλη ομάδα. Για την κεντρική διαχείριση χρειάζονται χαμηλοί τόνοι και συνεργασία – όλα αυτά δηλαδή που δεν υπάρχουν!
Πρωτόκολλα
Τι θέλει η κυβέρνηση; Νομίζω την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος και των play offs – έστω κι αν χρειαστεί μια σύντμησή τους. Η κυβέρνηση προετοιμάζεται περισσότερο από τις ΠΑΕ για τη συνέχεια του πρωταθλήματος. Την προηγούμενη εβδομάδα ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης πέρασε από τη Βουλή μια τροπολογία που επιτρέπει στις λίγκες και στις ομοσπονδίες όλων των αθλημάτων να διαμορφώσουν το υπόλοιπο της σεζόν όπως θέλουν και να το φέρουν στα μέτρα τους. Μπορούν αν θέλουν να κάνουν ακόμα και αναδιάρθρωση κατηγοριών, τροποποιώντας για μια και μοναδική χρονιά τον κανονισμό πρωταθλήματος.
Κέφι
Την ίδια στιγμή, όπως έχω μάθει, στο υφυπουργείο Αθλητισμού θα συσταθεί Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που θα καθορίσει τις προϋποθέσεις επανέναρξης των πρωταθλημάτων και θα συντάξει και τα πρωτόκολλα που θα πρέπει να τηρηθούν από τις ομάδες για επιστροφή στις προπονήσεις αρχικά και για διοργάνωση αγώνων στη συνέχεια. Η κυβέρνηση θέλει την επανέναρξη των πρωταθλημάτων γιατί αυτό θα βοηθήσει στην επιστροφή στην κανονικότητα: ακόμα κι αν αυτή τη στιγμή ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για τα αθλητικά, μόλις αρχίσει να βλέπει παιχνίδια στην τηλεόραση (έστω και χωρίς θεατές) θα ξαναβρεί το ηθικό και το κέφι του. Τα σπορ βοηθάνε στο να φτάσουν παντού τα σωστά μηνύματα και το μήνυμα που πρέπει να σταλεί μετά την καραντίνα είναι ότι υπό προϋποθέσεις όλα θα συνεχιστούν όπως πριν.
Ποδοσφαιριστές
Οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές δηλώνουν ότι ανυπομονούν και να ξαναρχίσουν τις προπονήσεις και να ξαναπαίξουν. Οι πιο πολλοί έχουν καταλάβει ότι μια επανέναρξη θα ήταν και ευεργετική, γιατί θα τους επέτρεπε να σώσουν τα συμβόλαια που έχουν – τουλάχιστον να αποφύγουν μεγάλες μειώσεις. Αλλά ποιος τους ακούει;
Το θέμα είναι τι θέλουν οι ομάδες και δεν διακρίνω μεγάλη όρεξη για ποδόσφαιρο από τη μεριά τους. Μόνο η UEFA θα μπορούσε με κάποιον τρόπο να τους υποχρεώσει, αλλά κι αυτό δεν είναι απλό: άλλωστε η πλειονότητα των ελληνικών ομάδων δεν αγωνίζεται στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και για το τι λέει η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ούτε που νοιάζεται! Νομίζω μάλιστα ότι μετά την απόφαση των Ολλανδών να διακόψουν το πρωτάθλημά τους όσοι δεν θέλουν να παίξουν αναθάρρησαν: το ότι στην Ολλανδία η απόφαση αυτή θα δημιουργήσει δικαστικές εκκρεμότητες δεν μοιάζει να τους απασχολεί. Συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια…
Σχέδιο
Ανησυχητικό είναι και ότι τα σενάρια για επανέναρξη του ελληνικού πρωταθλήματος που κυκλοφορούν βασίζονται σε υπερβολές του τύπου «διεξαγωγή 10 αγωνιστικών σε 40 ημέρες». Πιθανότατα αυτά λέγονται για να απορριφθούν – ίσως γίνεται προσπάθεια να προκύψει ένα σχέδιο τόσο επικίνδυνο για την υγεία των παικτών, ώστε να μην περάσει τελικά εξαιτίας των δικών τους αντιδράσεων. Σε όλες τις χώρες διαβάζεις προβληματισμούς για το πώς και πότε τα πρωταθλήματα θα ξεκινήσουν: οι Γερμανοί με περισσότερους νεκρούς και κρούσματα από εμάς είναι έτοιμοι και η UEFA σκέφτεται ήδη το Βερολίνο για τα τελικά των δικών της διοργανώσεων. Εδώ κυκλοφορούν μόνο φήμες για διακοπή, για «παύλα» στο πρωτάθλημα κ.τ.λ.
Ασφαλής
Η κυβέρνηση έχει επενδύσει αρκετά στο να στείλει στο εξωτερικό το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα: τυχόν διακοπή των πρωταθλημάτων δεν θα είναι και ό,τι καλύτερο για την εικόνα της χώρας. Επίσης η κυβέρνηση οφείλει να προφυλάξει τους ποδοσφαιριστές από κάθε είδους επίθεση στα δικαιώματά τους: εδώ δεν έχουμε Μέσι, Νεϊμάρ και Ρονάλντο, των οποίων η διαπραγματευτική ικανότητα είναι ανάλογη με των ομάδων τους. Αν οι Ελληνες παίκτες ειδικά μείνουν απροστάτευτοι, ή θα τους κόψουν τα συμβόλαια στο μισό ή θα τους βάλουν να παίζουν στο κατακαλόκαιρο τρία ματς την εβδομάδα! Καλή είναι η πρωτοβουλία του Αυγενάκη που έδωσε νομοθετικά στις λίγκες και στις ομοσπονδίες το δικαίωμα να κάνουν ό,τι θέλουν, αλλά δεν αρκεί. Αυτό το δικαίωμα είναι που μπορεί να γίνει το καλύτερο εργαλείο για αναστατώσεις και καταστροφές.
Τάξη
Στην επόμενη μέρα οι ΠΑΕ έχουν την ανάγκη του κράτους για να μείνουν ζωντανές: χρειάζονται φοροελαφρύνσεις, επιχορηγήσεις και ρυθμίσεις χρεών, βοήθεια από την ΕΡΤ, πιστοποιητικά συμμετοχής από την ΕΕΑ και άλλα πολλά. Ελπίζω η κυβέρνηση να το καταλαβαίνει. Και να απαιτήσει πρώτα από όλους σοβαρότητα: έχει μια μοναδική ευκαιρία να βάλει τάξη στον χώρο.
- Φουντώνει η πολιτική κόντρα με αφορμή τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας
- «Μονόκλινο σε Μπουάτ» της Όλγας Στέφου στο θέατρο Αλκμήνη από τις 18 Ιανουαρίου
- Θεσσαλονίκη: Άγνωστοι λήστεψαν και προκάλεσαν φθορές σε σχολικές μονάδες
- Κλιματική αλλαγή: Έξι απλοί τρόποι για να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας το 2025
- Βήμα πίσω για ηλεκτρονικό ραντεβού με γιατρό ΕΟΠΥΥ: Από Φεβρουάριο και βλέπουμε
- Οι αθόρυβοι MVP είναι το μυστικό του