Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Πετρέλαιο: Συνέχεια απωλειών για το αργό, έφτασε να χάνει 20%

Πετρέλαιο: Συνέχεια απωλειών για το αργό, έφτασε να χάνει 20%

Μακελειό εξακολουθεί να επικρατεί στην αγορά πετρελαίου που νωρίτερα έφτασε να χάνει 20% αν και στη συνέχεια κατάφερε να περιορίσει τις απώλειες.

Μακελειό εξακολουθεί να επικρατεί στην αγορά πετρελαίου που νωρίτερα έφτασε να χάνει 20% αν και στη συνέχεια περιόρισε τις απώλειες του.

Σημειώνεται ότι το αργό σημείωσε τη Δευτέρα το δεύτερο χαμηλότερο κλείσιμο στην ιστορία του με βουτιά 25%, εν μέσω ανησυχιών στον κόσμο για το ότι εξαντλούνται οι χώροι αποθήκευσης, ενώ η ζήτηση παραμένει λόγω κοροναϊού ανύπαρκτη.

Συγκεκριμένα, νωρίς το απόγευμα το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού τύπου WTI παραδόσεως Ιουνίου υποχωρεί 0,41 δολ. ή 3,13% στα 12,34 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα υποχώρησε 4,16 δολ. ή 24,6% και έκλεισε στα 12,78 δολ. το βαρέλι. Αυτό ήταν το δεύτερο χαμηλότερο κλείσιμο του συμβολαίου καθώς την προηγούμενη Δευτέρα σε μια πρωτοφανή συνεδρίαση, το συμβόλαιο του Μαΐου – το οποίο έληξε στο μεταξύ – έκλεισε με αρνητική τιμή στο -37,63 δολ. το βαρέλι.

Παράλληλα, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Ιουλίου κερδίζει 0,17 δολ. ή 0,78% στα 23,23 δολ. το βαρέλι. Νωρίτερα το Brent βρέθηκε να χάνει 0,78%. Χθες υπενθυμίζεται ότι έχασε 1,45 δολ. ή 6,8% στα 19,99 δολ. το βαρέλι.

Η πανδημία του κοροναϊού έχει εξαλείψει έως και το ένα τρίτο της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, με αποτέλεσμα να προκαλείται η πτώση των τιμών σε ιστορικά χαμηλά.

«Το συμβόλαιο του Ιουνίου υποχωρεί επειδή τα επίπεδα ζήτησης βρίσκονται κάτω από τα επίπεδα παραγωγής και εξαιτίας των περιορισμένων χώρων αποθήκευσης», δήλωσε στο CNBC ο ο Reid Morrison, υψηλόβαθμο στέλεχος της PwC.

Εικόνα χάους την αγορά πετρελαίου

Στις νέες πιέσεις που δέχθηκε σήμερα το αμερικανικό αργό, που την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος, συνέτεινε το γεγονός ότι το United States Oil Fund (USO), μεγάλος παίκτης στην αγορά, ανακοίνωσε ότι πουλάει όλα τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που διακρατεί για παραδόσεις τον Ιούνιο, επαναφέροντας στο προσκήνιο τη μείωση της δυναμικότητας των υποδομών για αποθήκευση αργού.

Νωρίτερα τον Απρίλιο, ο OPEC και οι σύμμαχοί του συμφώνησαν μείωση ρεκόρ παραγωγής έως 9,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα αρχής γενομένης από την Παρασκευή, ενώ η Exxon και η Chevron είναι μεταξύ των εταιρειών με έδρα τις ΗΠΑ που έχουν μειώσει τις δραστηριότητές τους.

Σημειώνεται ότι το WTI και το Brent οδεύουν για τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα απωλειών για πρώτη φορά από το 2017.

Νευρικότητα στις διεθνείς αγορές

Πλήγμα δέχθηκαν και τα νομίσματα χωρών παραγωγής πετρελαίου. Το δολάριο Καναδά και η κορόνα Νορβηγίας σημείωσαν πτώση περίπου 0,2%, το ρωσικό ρούβλι υποχώρησε κατά σχεδόν 0,4% ενώ το ρεάλ της Βραζιλίας και η ρουπία της Ινδονησίας σημείωσαν βουτιά 1% κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Κανονικά, μια χαμηλότερη τιμή πετρελαίου τονώνει δυσανάλογα το επενδυτικό κλίμα. Ωστόσο, το θέμα αποθήκευσης οφείλεται στη μειωμένη ζήτηση για πετρέλαιο –εάν δεν βάζεις βενζίνη στο αυτοκίνητό σου, δεν θα παρατηρήσεις την τιμή», δήλωσε ο Πολ Ντόναβαν, επικεφαλής οικονομολόγος της UBS.

«Η καλή είδηση είναι ότι τα χρήματα που εξοικονομούνται τώρα από τη μη προμήθεια πετρελαίου μπορούν να δαπανηθούν αργότερα στην οικονομική ανάκαμψη».

Εκτός της αγοράς πετρελαίου, υπάρχουν ενδείξεις ότι αποκλιμακώνεται η μεταβλητότητα στην αγορά που προκάλεσε η γρήγορη εξάπλωση του κορονοϊού τους τελευταίους μήνες.

Ο λεγόμενος δείκτης φόβου της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς, ο VIX , υποχώρησε σε χαμηλό μηνός ενώ το αμερικανικό νόμισμα σημείωσε μικρή πτώση έναντι άλλων βασικών νομισμάτων, στα 107,055 γεν ανά δολάριο και στο 1,08697 δολάριο έναντι του ευρώ.

Οι αγορές στρέφουν την προσοχή τους και στην αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) που συνεδριάζει αργότερα σήμερα και αναμένεται να εκδώσει ανακοίνωση αύριο. Ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία συνεδριάζει την Πέμπτη.

Αναλυτές θεωρούν απίθανο η Fed να ανακοινώσει νέες σημαντικές κινήσεις πολιτικής, δεδομένης της έκτασης και του μεγέθους των μέτρων που έλαβε πρόσφατα για να αντιμετωπίσει τον οικονομικό αντίκτυπο την COVID-19.

Must in

Τις ακριβότερες υπηρεσίες υγείας στην περιοχή έχει η Ελλάδα

Πληρώνουμε τουλάχιστον δυο φορές ακριβότερα τις 10 παθήσεις που συνδέονται με την παχυσαρκία σε σχέση με χώρες της περιοχής

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024