Αντιδράσεις για το άνοιγμα των σχολείων: Γιατί είναι επιφυλακτικοί οι εκπαιδευτικοί – Τι λένε οι ειδικοί
Ενόψει του διαγγέλματος του πρωθυπουργού το απόγευμα, πληθαίνουν οι φωνές που εκφράζουν έντονο προβληματισμό για την επαναλειτουργία των σχολείων.
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Φουντώνουν οι αντιδράσεις για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων τόσο από επιστήμονες και συνδικαλιστικούς φορείς όσο και από πολιτικά κόμματα που διατυπώνουν σοβαρές επιφυλάξεις.
Ενόψει του διαγγέλματος του πρωθυπουργού το απόγευμα, πληθαίνουν οι φωνές που εκφράζουν έντονο προβληματισμό για την επαναλειτουργία των σχολείων για τους μικρούς μαθητές.
Η κυβέρνηση ωστόσο είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στο σταδιακό άνοιγμα των σχολικών μονάδων, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και οι σχετικές ημερομηνίες φαίνεται πως έχουν «κλειδώσει».
Ενδεικτικό είναι ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στην ΕΡΤ, επανέλαβε πως σκοπός όλων των μέτρων δεν είναι για να μείνουμε κλεισμένοι μέσα στα σπίτια μας αλλά να βγούμε από αυτά.
«Μια βασική δραστηριότητα είναι και η λειτουργία των σχολείων. Όσοι λένε να ανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο θα έχουν την ίδια φοβία που έχουν και σήμερα. Το σημαντικό είναι να πάμε σταδιακά ώστε να ελέγξουμε ότι κάθε βαθμίδα που ανοίγει, ανοίγει με ασφάλεια. Δεν θα φύγει η αγωνία, δεν θα φύγει ο φόβος αν δεν τον αντιμετωπίσουμε», είπε ο Στέλιος Πέτσας.
Αύριο οι κυβερνητικές ανακοινώσεις
Εξάλλου, αύριο, Τετάρτη 29 Απριλίου στις 18:00 η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως θα παραχωρήσει κοινή συνέντευξη τύπου με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά στο υπουργείο Υγείας, με αντικείμενο τα εξειδικευμένα μέτρα που αφορούν στη σταδιακή επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών δομών.
Προτεραιότητα είναι οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, οι οποίοι φαίνεται ότι θα επιστρέψουν πρώτοι στις τάξεις στις 11 Μαΐου.
Οι υπόλοιπες τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου προβλέπεται να ανοίξουν αργότερα, μία ή δύο εβδομάδες μετά ανάλογα και τα νέα δεδομένα εξάπλωσης του ιού και θα ακολουθήσει η επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων.
Τα εξεταστικά κέντρα στη διάρκεια των πανελλαδικών αναμένεται να είναι πολλαπλάσια σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ των μαθητών.
Αναφορικά με τα σχολεία, θα υπάρξουν οδηγίες για σχολαστική τήρηση των μέτρων προφύλαξης με τακτικό πλύσιμο χεριών, χρήση αντισηπτικού και μεγαλύτερες αποστάσεις εντός των σχολικών αιθουσών αλλά και στη διάρκεια των διαλειμμάτων.
Προγραμματισμός
Δευτέρα 11 Μαΐου: Έναρξη μαθημάτων στη Γ’ Λυκείου
Δευτέρα 18 ή 25 Μαΐου: Έναρξη μαθημάτων γυμνασίου / λυκείου
Δευτέρα 1 Ιουνίου: Δημοτικά και Νηπιαγωγεία
Σε κάθε περίπτωση, προκρίνεται η παράταση του σχολικού έτους για την αναπλήρωση των χαμένων ωρών εάν δεν υπάρξει νέος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.
Επιφυλάξεις από επιστήμονες
Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας το πρωί στο MEGA διατύπωσε σοβαρές επιφυλάξεις για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων.
Ο ίδιος προέκρινε το άνοιγμά τους για Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο καθώς είπε «δεν ξέρω αν είμαστε έτοιμοι τώρα για κάτι τέτοιο».
Ακόμη ένας από αυτούς που εξέφρασαν διαφωνία ήταν ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και ειδικός σε μαθηματικά μοντέλα επιδημιολογικής διασποράς, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στα σχολεία είπε ότι καλώς ξεκινούν τα μαθήματα στην Γ’ Λυκείου, αλλά εξέφρασε την διαφωνία του στο να ανοίξουν τα δημοτικά καθώς τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να τηρήσουν αυστηρά μέτρα προσωπικής υγιεινής και μπορεί να νοσήσουν ή ακόμα και να μεταδώσουν το ιό, καθώς συνήθως είναι ασυμπτωματικά κρούσματα.
Οι αντιδράσεις γονέων και εκπαιδευτικών
Έντονα εξάλλου, αντιδρά η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) στην επαναλειτουργία του γυμνασίου και των δύο πρώτων τάξεων του λυκείου, θέτοντας εύλογα ερωτήματα, που άπτονται τόσο της ασφάλειας μαθητών και καθηγητών όσο και των διαδικασιών.
Όπως είπε στο MEGA, ο Γενικός Γραμματέας της ΟΛΜΕ, Βαγγέλης Μπουντουλούλης «Υπάρχουν έντονοι προβληματισμοί. Δεν κατανοούμε εάν η απόφαση είναι πολιτική ή επιστημονική. Το άνοιγμα σχολείων σημαίνει λήψη μέτρων. Μέσα στους εκπαιδευτικούς, υπάρχουν μεγάλες ηλικιακές ομάδες, δηλαδή ευπαθείς ομάδες» τόνισε χαρακτηριστικά.
Η ΟΛΜΕ ζητά «να πάνε αργότερα οι ημερομηνίες επαναλειτουργίας. Ας μην ανοίξουν γυμνάσιο και λύκειο, να πάμε σε προαγωγικές εξετάσεις. Είναι κάτι που έχει ξανά γίνει».
Από την πλευρά των γονέων, ο πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδος (ΑΣΓΜΕ), Παναγιώτης Κατηφές, σε πρόσφατες δηλώσεις του τόνισε την ανάγκη να «αντιληφθούμε ότι τόσο η υγεία όσο και η Παιδεία δεν είναι θέμα ατομικής υπόθεσης, αλλά κοινωνικό αγαθό για το οποίο το κράτος οφείλει να παίρνει μέτρα».
Ανέφερε ακόμα πως όταν θα ανοίξουν τα σχολεία βασικό είναι να πληρούνται όλοι οι όροι για την ασφάλεια τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των παιδιών, που δεν θα πρέπει να γίνουν ξανά φορείς του ιού μεταφέροντας τον στον υπόλοιπο πληθυσμό.
Σύψας : Πώς εξηγεί την απόφαση για άνοιγμα των σχολείων
Στο θέμα αναφέρθηκε εκ νέου σήμερα, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Ομάδας Διαχείρισης κοροναϊού του υπουργείου Υγείας, Νϊκος Σύψας.
Όπως εξήγησε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, η επιτροπή εισηγήθηκε το άνοιγμα των σχολείων αφού από τα δεδομένα προέκυψε πώς αυτό δεν θα επιφέρει επανάκαμψη της επιδημίας.
«Στην Ελλάδα δεν έχουμε μεγάλο πρόβλημα όπως στην Ιταλία που κρατά κλειστά τα σχολεία. Τα δεδομένα που εξετάσαμε μας έδειξαν ακόμη και αν ανοίξουμε όλα τα σχολεία στη χώρα μας δεν θα υπάρξει κατά πάσα πιθανότητα επανάκαμψη της επιδημίας» τόνισε ο καθηγητής.
Αναφέρθηκε επίσης στο χρονικό σημείο που έρχεται η εισήγηση αφού θα παίξουν ρόλο οι καιρικές συνθήκες. «Ο καιρός είναι καλύτερος και οι μαθητές θα επιστρέψουν στις αίθουσες με παράθυρα ανοιχτά και σε ζεστό περιβάλλον που δεν θα έχουμε έξαρση του ιού» σημείωσε.
Σε κάθε περίπτωση ο κ. Σύψας υπογράμμισε πώς η επιτροπή εισηγείται και για τις τελικές ανακοινώσεις παρέπεμψε στην πολιτική ηγεσία.
Οι αντιρρήσεις των κομμάτων
Αντίθετος στο άνοιγμα των σχολείων φαίνεται πως είναι και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με πηγή της Κουμουνδούρου, «ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία και τις έντονες επιφυλάξεις του, που διατυπώνονται τόσο από τους γονείς όσο και από πολλά μέλη της επιστημονικής κοινότητας δημοσίως, για την κυβερνητική απόφαση να ανοίξουν εν μέσω πανδημίας – για μόλις είκοσι μέρες – όλα τα σχολεία και δη τα δημοτικά και τα γυμνάσια».
Ο ΣΥΡΙΖΑ εξάλλου χαρακτηρίζει «αχρείαστο ρίσκο» την ολιγοήμερη επανέναρξη των σχολείων καλώντας την κυβέρνηση «με αίσθημα ευθύνης να μην το αναλάβει, παραμένοντας δεσμευμένη στο στόχο προστασίας της Δημόσιας Υγείας».
Για μεγάλο ρίσκο κάνει λόγο και η Φώφη Γεννηματά. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ εξέφρασε ισχυρές επιφυλάξεις για το άνοιγμα των σχολείων, λέγοντας χαρακτηριστικά: « Το άνοιγμα των σχολείων είναι μεγάλο ρίσκο (…) Κρατώ σοβαρότατες επιφυλάξεις. Είναι λογικό να δοθεί προτεραιότητα στην Γ’ λυκείου και τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων. Δώσαμε μάχη για να ανακοινωθεί ο περιορισμός της ύλης για τις πανελλήνιες εξετάσεις και να διεξαχθούν το συντομότερο δυνατόν. Όπως, επίσης, να ολοκληρωθεί το εξάμηνο και οι πτυχιακές εξετάσεις των τελειόφοιτων φοιτητών. Όλα τα υπόλοιπα θέλουν προσεκτικό σχεδιασμό. Περιμένουμε τις τελικές αποφάσεις και το σχέδιο της κυβέρνησης», σημείωσε η κ. Γεννηματά.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις