Ο δεκάλογος της μάσκας: Τι αλλάζει από 4 Μαΐου – Όσα πρέπει να τηρούμε και να προσέχουμε
Υποχρεωτική πια η μάσκα στο επόμενο βήμα της άρσης των μέτρων σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις Τσιόδρα.
Από την ερχόμενη Δευτέρα υποχρεωτική θα είναι η χρήση της μάσκας για όσους μετακινούνται με μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά και για εκείνους που βρίσκονται σε κλειστούς και πολυσύχναστους χώρους, είτε ως εργαζόμενοι είτε ως πελάτες κι επισκέπτες.
«Η Επιτροπή κατά πλειοψηφία αποφάσισε να τηρείται ως υποχρεωτικό μέτρο, εκτός βέβαια αντενδείξεων ιατρικών, για παράδειγμα σε παντοπωλεία, νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά εργαστήρια, κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής» είπε ο κ. Τσιόδρας, ενώ διευκρίνισε πως η χρήση της μάσκας θα αφορά τόσο τους εργαζόμενους, εφόσον έρχονται σε επαφή με τους πελάτες, πχ πωλητές ή ταμειακοί υπάλληλοι, όσο και το κοινό.
Ο στόχος της χρήσης της
Στόχος είναι η αποφυγή μετάδοσης του ιού από ασυμπτωματικούς, δηλαδή, ανθρώπους που δεν εμφανίζουν συμπτώματα ή προσυμπτωματικούς, δηλαδή, ασθενείς που βρίσκονται στο πρώτο στάδιο της νόσου και συνεπώς δεν έχουν ακόμη εκδηλώσει σημάδια της.
Ωστόσο όπως ανέφερε ο καθηγητής οι ειδικοί είναι προβληματισμένοι μιας και είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να χάσει η μάσκα τον προστατευτικό της ρόλο και να δημιουργήσει μια ψευδαίσθηση ασφάλειας.
«Θα πρέπει να τονιστεί η χρήση της στην επόμενη φάση, μαζί με την προσεκτική υγιεινή των χεριών, ει δυνατόν την παρουσία ενός αντισηπτικού πάντοτε στην τσέπη μας, στην τήρηση των αποστάσεων, στην τήρηση των κανόνων όταν την βγάζεις και όταν βάζεις τη μάσκα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας, αναφερόμενος στην υποχρεωτική μεν, συμπληρωματική δε χρήση της μάσκας.
Πώς χρησιμοποιείται σωστά η μάσκα
Η μάσκα εφόσον χρησιμοποιείται σωστά, προστατεύει από τη μετάδοση αναπνευστικών νοσημάτων που μεταδίδονται με σταγονίδια.
Όποιος χρησιμοποιεί μάσκα, θα πρέπει να τηρεί τα εξής:
- Να καλύπτει πλήρως το πρόσωπο, δηλαδή τη μύτη και το στόμα.
- Να πλένει πάρα πολύ συχνά τα χέρια του με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο αντισηπτικό, πριν βάλει τη μάσκα ή όταν την αφαιρέσει.
- Να την αφαιρεί με συγκεκριμένο τρόπο, ώστε να μην αγγίζει τη μπροστινή επιφάνεια της μάσκας η οποία μολύνεται πολύ εύκολα.
- Εάν η μάσκα είναι μίας χρήσης, να την απορρίπτει με ασφαλή τρόπο.
- Εάν η μάσκα δεν είναι μίας χρήσης, να πλένεται όσο πιο συχνά γίνεται, με το σύνηθες απορρυπαντικό σε 60 βαθμούς Κελσίου.
Για να μην υπάρχουν προβλήματα ασφάλειας από τη χρήση μάσκας, ο καθηγητής σημείωσε πως πρέπει να προσέχουμε τα εξής:
- Το να μολυνθούμε χωρίς να θέλουμε με το άγγιγμα και την επαναχρησιμοποίηση της μάσκας.
- Να αντιμετωπίσουμε δυσκολία στην αναπνοή, από λάθος συμπεριφορά.
- Να αποκτήσουμε μία ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας, η οποία μας αποτρέπει από τα πιο σημαντικά μέτρα, που είναι η υγιεινή των χεριών και η διατήρηση της απόστασης, η αποφυγή του συνωστισμού.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις