Κοροναϊός : Το γενετικό υπόβαθρο των ασθενών εξηγεί εν μέρει τη βαρύτητα των συμπτωμάτων της Covid-19
Το διαφορετικό γενετικό υπόβαθρο πιθανώς εξηγεί σε ποσοστό περίπου 50% -κατά το ήμισυ- τις διαφορές ανάμεσα στα συμπτώματα των ασθενών με Covid-19, δηλαδή αν κάποιος θα αρρωστήσει σοβαρά και κάποιος ελαφριά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις βρετανών επιστημόνων
Το διαφορετικό γενετικό υπόβαθρο πιθανώς εξηγεί σε ποσοστό περίπου 50% -κατά το ήμισυ- τις διαφορές ανάμεσα στα συμπτώματα των ασθενών με Covid-19, δηλαδή αν κάποιος θα αρρωστήσει σοβαρά και κάποιος ελαφριά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις βρετανών επιστημόνων.
Μπορεί, επίσης, να εξηγεί ως ένα βαθμό γιατί οι μαύροι και ορισμένες μειονότητες (από Ινδία, Καραϊβική κ.α.) φαίνεται να κινδυνεύουν περισσότερο από τον κοροναϊό από ό,τι οι λευκοί.
Οι ερευνητές του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου (King’s), με επικεφαλής τον καθηγητή Τιμ Σπέκτορ, βάσισαν αυτήν την εκτίμηση στα στοιχεία που συνέλεξαν μέσω μιας βρετανικής εφαρμογής (Covid-19 Symptom Tracker), την οποία έθεσαν σε λειτουργία το Μάρτιο.
Πέρα από τη συμμετοχή οποιουδήποτε ενδιαφερομένου να δώσει πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του, οι επιστήμονες ζήτησαν ειδικά από χιλιάδες διδύμους να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή για να καταγράψουν αν έχουν συμπτώματα και πόσο σοβαρά.
Στη συνέχεια, με τη βοήθεια αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης (μηχανικής μάθησης), αναλύθηκαν τα δεδομένα από περίπου 2.600 διδύμους, σε σύγκριση με τα δεδομένα από περίπου δύο εκατομμύρια χρήστες της εφαρμογής από το γενικό πληθυσμό, πολλοί εκ των οποίων είχαν κάνει ήδη τεστ για τον κοροναϊό.
Βασικός στόχος ήταν να διαπιστωθεί κατά πόσον οι ταυτόσημοι δίδυμοι (που έχουν 100% κοινό DNA) και οι μη ταυτόσημοι (με κοινό DNA κατά 50%) εμφανίζουν ομοιότητες στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους.
Το τελικό συμπέρασμα που εξήχθη, σύμφωνα με τις βρετανικές «Γκάρντιαν», «Τέλεγκραφ» και «Ιντιπέντεντ», είναι ότι οι γενετικοί παράγοντες μπορούν να εξηγήσουν περίπου το 50% των διαφορών ανάμεσα στα συμπτώματα που έχουν οι φορείς του ιού.
Ειδικότερα, βρέθηκε σημαντική γονιδιακή επίδραση σε ορισμένα συμπτώματα (πυρετό, διάρροια, κόπωση, δύσπνοια, ντελίριο, απώλεια όσφρησης και γεύσης), αλλά όχι σε άλλα (βήχα, βραχνάδα φωνής, πόνους στο στήθος και στην κοιλιά).
Οι ερευνητές, η μελέτη των οποίων ακόμη δεν έχει δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό, θεωρούν επίσης ότι, πέρα από τα γονίδια, η διατροφή και η υγεία του μικροβιώματος, που και τα δύο επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να παίζουν ρόλο στο πόσο σοβαρά θα αρρωστήσει κάποιος από την Covid-19.
(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)
- Πάουελ: Δεν θα παραιτηθώ αν μου το ζητήσει ο Τραμπ
- Νετανιάχου: Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στο Ισραήλ τον κατηγορεί ότι διόρισε «μαριονέτα» ως υπουργό Άμυνας
- Προβάδισμα για τον Παναθηναϊκό με γκολ του Τζούρισιτς (vid)
- Ο Πούτιν συγχαίρει τον Τραμπ – Ανοίγουν πόρτες για επικοινωνία Μόσχας και Ουάσινγκτον
- Ρέθυμνο: Σοκαριστικό τροχαίο στον ΒΟΑΚ – Τρεις τραυματίες, σε κρίσιμη κατάσταση ο ένας
- Τα.. έργα του Στέγκεμαν στο Καραϊσκάκη