ΚΙΝΑΛ για άνοιγμα σχολείων : Η κυβέρνηση υιοθετεί την ανοσία της αγέλης;
Αιχμές κατά της κυβέρνησης για πειράματα και αλλαγή στρατηγικής στην κατεύθυνση της υιοθέτησης της ανοσίας της αγέλης άφησε ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ σχολιάζοντας το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων. Για βεβιασμένο άνοιγμα που μπορεί να φέρει πισωγυρίσματα μίλησε και ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ
Φουντώνουν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης που τάσσεται κατά ενός γενικευμένου ανοίγματος των σχολείων.
Έχει αλλάξει η χώρα στρατηγική για την πανδημία;
Μετά τις επιφυλάξεις και αντιρρήσεις του Αλέξη Τσίπρα, το ΚΙΝΑΛ δια του Παύλου Χρηστίδη υπό τη μορφή ερωτήματος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κάνει πειράματα στην κατεύθυνση της «ανοσίας της αγέλης».
Ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το θέμα του ανοίγματος των σχολείων και τη στρατηγική της κυβέρνησης, δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Όσο μιλούν τα κυβερνητικά στελέχη και «εξηγούν» τι πρόκειται να γίνει τόσο προκύπτουν ερωτήματα:
Έχει αλλάξει η χώρα στρατηγική και υιοθετεί την ανοσία της αγέλης; Τι σημαίνει ότι θέλει να ανοίξει τα σχολεία «εν είδει προσομοίωσης»; Πειράματα θα κάνει;».
Μόνο η Γ’ Λυκείου να επιστρέψει στα θρανία
Υπενθυμίζεται ότι χτες ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για ρίσκο και κάλεσε την κυβέρνηση να μην ανοίξει τα σχολεία με εξαίρεση την Γ’ Λυκείου προκειμένου να γίνει η διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων.
Από την σημερινή τοποθέτηση του εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ προκύπτει ότι προς τα εκεί προσανατολίζεται και η Χαριλάου Τρικούπη.
Άλλωστε η Φώφη Γεννηματά μίλησε και η ίδια για «μεγάλο ρίσκο» σχολιάζοντας το άνοιγμα των σχολείων.
Επιπλέον το μόνο ζήτημα για το οποίο πίεζε η κα Γεννηματά από την αρχή της εφαρμογής των μέτρων του «Μένουμε Σπίτι» σε ότι αφορά την εκπαίδευση ήταν να οριστεί ευθύς εξαρχής η ημερομηνία διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων έτσι ώστε να προετοιμαστούν όσο καλύτερα γίνεται οι μαθητές της Γ’ Λυκείου.
Βεβιασμένο το άνοιγμα
Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης σημείωσε ότι δεν υπάρχει ομοφωνία στην επιστημονική κοινότητα για το άνοιγμα των σχολείων.
Μιλώντας στο Kontra Channel ο κ. Φίλης επικαλέστηκε τον κ. Μόσιαλο λέγοντας ότι «ακόμα και ο νέος σύμβουλος του πρωθυπουργού λέει να ανοίξει μόνο η Γ’ Λυκείου για να δοθούν εξετάσεις».
«Γνώμη μου συνεπώς είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξει βεβιασμένο άνοιγμα των σχολείων. Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα. Σε άλλες χώρες που ανοίγουν σταδιακά τα σχολεία, υπάρχει άλλη κτιριακή υποδομή όπως επίσης η δυνατότητα για μεγάλο αριθμό τεστ.
Στο Βέλγιο για παράδειγμα, γίνονται πλέον 25.000 τη μέρα. Στην Ελλάδα έχουν γίνει 65.000 από την αρχή της κρίσης. Αν δεν ξέρουμε ποια είναι η πορεία της επιδημίας στη χώρα, πώς θα ανοίξουμε τα σχολεία; Έχουν τα σχολεία μας σε όλη τη χώρα τους χώρους, τις τάξεις, τα προαύλια που πρέπει, ώστε να τηρηθούν υγειονομικά μέτρα; Δεν το νομίζω» τόνισε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Θα κινδυνεύουν δάσκαλοι και καθηγητές
Ο κ. Φίλης πρόσθεσε παράλληλα ότι σημαντική παράμετρος στο να μην ανοίξουν άμεσα όλα τα σχολεία είναι το γεγονός πως «στα αστικά κέντρα η πλειοψηφία των καθηγητών και δασκάλων είναι μεγάλης ηλικίας, με υποκείμενα νοσήματα. Δεν γίνεται κατανοητό ότι αυτός ο κόσμος θα κινδυνεύσει;»
«Έχω σοβαρές επιφυλάξεις για το βεβιασμένο άνοιγμα και κλείνω προς το υπό προϋποθέσεις άνοιγμα της Γ’ Λυκείου για εξετάσεις και φυσικά των πανεπιστημίων για τις εξετάσεις των τελειοφοίτων, όπου οι αποστάσεις και τα λοιπά προφυλακτικά μέτρα μπορούν να τηρηθούν πιο εύκολα. Δεν έχεις να κάνεις με παιδιά του δημοτικού. Τα γυμνάσια, τα δημοτικά, οι λοιπές τάξεις του Λυκείου, τι νόημα έχει να ανοίξουν για 20 μέρες; Αν μάλιστα πηγαίνουν μέρα παρά μέρα σχολείο τα παιδιά… Για δέκα μέρες στο σχολείο όλες κι όλες ως το καλοκαίρι, θα ρίξουμε ζαριά; θα πάρουμε τέτοιο ρίσκο; Το Σεπτέμβριο, εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις, η κατάλληλη προετοιμασία όλο το καλοκαίρι, η βελτίωση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, τότε το ζήτημα θα εξεταστεί εκ νέου σε στέρεες βάσεις. Είναι μεγάλη η ευθύνη αν γίνει τώρα μια κίνηση που συμβάλλει σε πισωγύρισμα» κατέληξε ο κ. Φίλης.
Σκληρά ταξικό το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας
Για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας ο κ. Φίλης υποστήριξε πως «είναι διαλυτικό και σκληρά ταξικό».
«Υπάρχουν πολλές πτυχές του που είναι αρνητικές. Από την αύξηση του αριθμού μαθητών σε κάθε τμήμα στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία (εν μέσω πανδημίας!), ως τον ηλικιακό φραγμό στα ΕΠΑΛ -δεύτερο χτύπημα στην τεχνική εκπαίδευση μετά την πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά, που έρχεται να ακυρώσει την ενίσχυσή της από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015-2019. Είναι μια ταξική επιλογή, ώστε χιλιάδες νέοι να οδηγηθούν σε ιδιωτικές δομές για να αποκτήσουν μια απλή κατάρτιση -όχι γενική παιδεία- και να γίνουν, όπως τους θέλει η ΝΔ, απλοί χειρώνακτες. Υπάρχουν κι άλλα πολλά αρνητικά στο νομοσχέδιο, που επιχειρείται να περάσει με τα σχολεία, την κοινωνία, ως και τη βουλή -στην πράξη- κλειστή» ανέφερε ο πρώην υπουργός Παιδείας.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Βατικανό: Μπορείτε να περιηγηθείτε ψηφιακά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη