Κοροναϊός : Στη μάχη για τη στήριξη του τουρισμού οι ευρωβουλευτές της ΝΔ
Η κυβέρνηση επιδιώκει ένα πακέτο ενίσχυσης του τουριστικού κλάδου και τον ευρωπαϊκός συντονισμό των αεροπορικών μεταφορών για να στηρίξει τον ελληνικό τουρισμό. Η ενημέρωση των ευρωβουλευτών της ΝΔ από την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού. Για πανευρωπαϊκό υγειονομικό πρωτόκολλο μετακίνησης των πολιτών μίλησε ο Μ. Βαρβιτσιώτης
- Έκλεψαν το… ΑΤ Ομόνοιας – Έκαναν φτερά κατασχεμένα οχήματα
- Ισραηλινοί έποικοι πυρπόλησαν αυτοκίνητο, επιτέθηκαν σε σπίτι στη Δυτική Όχθη
- Νέα Ιωνία: Ξεσπά ο πατέρας του 12χρονου που τον έκλεισαν σε φρεάτιο – «Αν δεν είχε σκύψει θα είχε θρυμματιστεί»
- Καυστικό sms της Μελόνι: «Είμαι άρρωστη αλλά δουλεύω γιατί δεν έχω συνδικαλιστικά δικαιώματα»
Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση επιδιώκει ένα πακέτο ενίσχυσης του τουριστικού κλάδου και τον ευρωπαϊκός συντονισμό των αεροπορικών μεταφορών για να στηρίξει τον ελληνικό τουρισμό, η ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού ενημέρωσε τους ευρωβουλευτές της ΝΔ για το σχέδιο της επόμενης μέρας της χαλάρωσης τω μέτρων για τον κοροναϊό.
Κοινό ευρωπαϊκό μέτωπο
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου της Κ.Ο. του ΕΛΚ και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, σήμερα, στην εβδομαδιαία τηλεδιάσκεψη των ευρωβουλευτών, συμμετείχαν ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, και ο υφυπουργός, Μάνος Κόνσολας, οι οποίοι παρείχαν αναλυτική ενημέρωση για τις σοβαρές συνέπειες που προκαλεί η πανδημία στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους του τουριστικού κλάδου.
Επισήμαναν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του τουρισμού και συζήτησαν τη συμβολή των ευρωβουλευτών για τη συγκρότηση ενός κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κοροναϊού στον τουρισμό.
Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να υπάρχει μια συνεχής ενημέρωση και συνεργασία, προκειμένου να συγκροτηθεί ένα ευρωπαϊκό μέτωπο για τη διαχείριση της επόμενης μέρας.
Παράλληλα, έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη και με τους φορείς του τουριστικού κλάδου, προκειμένου οι ευρωβουλευτές να έχουν μια συνολική εικόνα των προβλημάτων και να συντονίσουν τη δράση τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Επίκαιρες ερωτήσεις στο ευρωκοινοβούλιο
Στην ανακοίνωση, υπενθυμίζεται, ότι, ήδη, από την έναρξη της πανδημίας, οι ευρωβουλευτές της ΝΔ έχουν καταθέσει ερωτήσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον αντίκτυπο της πανδημίας στον τουρισμό, ενώ οι Έλληνες ευρωβουλευτές του ΕΛΚ κατέθεσαν, σήμερα, γραπτή κοινοβουλευτική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ναυτιλία, που, επίσης, πλήττεται σοβαρά.
Πανευρωπαϊκό πρωτόκολλο επιβίβασης επιβατών
Η επιδίωξη της χώρας μας στην ΕΕ είναι η ύπαρξη συντονισμένων ενεργειών όλων των χωρών για την επάνοδο στην κανονικότητα των αερομεταφορών και της μετακίνησης των πολιτών.
Στο πλαίσιο αυτό ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μιλώντας στο MEGA τόνισε ότι «στόχος είναι να υπάρχει ένα πανευρωπαϊκό πρωτόκολλο επιβίβασης επιβατών υγειονομικού χαρακτήρα».
Σημείωσε, δε, ότι το θέμα του τουρισμού έχει ανέβει πλέον πολύ ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα, χάρη στις επίμονες ενέργειες της Ελλάδας και άλλων χωρών.
Περαιτέρω, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Βαρβιτσιώτης διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός για απαγόρευση εισόδου σε άτομα προερχόμενα από συγκεκριμένες χώρες, που αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα. Εξάλλου, όπως σημείωσε, είναι σημαντικό για τον ελληνικό τουρισμό να υπάρξει συντονισμός στο άνοιγμα των συνόρων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Επιδοτήσεις και όχι δάνεια
Ο Αναπληρωτής Υπουργός επισήμανε στη συνέχεια ότι, για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του ιού σε ευρωπαϊκό επίπεδο, φαίνεται να προκρίνεται η ενίσχυση των ευρωπαϊκών οικονομιών μέσα από τον Προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που μοιράζεται μέσα από τα γνωστά Ευρωπαϊκά Προγράμματα ΕΣΠΑ.
Προανήγγειλε διόρθωση του Προϋπολογισμού και επιτάχυνση των διαδικασιών, ενώ εκτίμησε ότι στη χώρα θα διατεθούν περισσότερα χρήματα σε σχέση με το προηγούμενο ΕΣΠΑ.
Εξήγησε, δε, ότι για χώρες με μεγάλα ποσοστά δημόσιου χρέους, όπως η Ελλάδα, στόχος είναι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αυτών να δοθεί μέσω απευθείας επιδοτήσεων παρά μέσω δανειοδότησης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις