Κοροναϊός : Αδημονία αλλά και φόβοι για την άρση του lockdown
Με αδημονία αλλά και με ανησυχία, ο πλανήτης ετοιμάζεται να εξέλθει από τη φάση των λοκντάουν και να επιστρέψει στη νέα κανονικότητα που επιβάλει η πανδημία του κοροναϊού.
Με αδημονία αλλά και με ανησυχία, ο πλανήτης ετοιμάζεται να εξέλθει από τη φάση των λοκντάουν και να επιστρέψει στη νέα κανονικότητα που επιβάλει η πανδημία του κοροναϊού.
Με τα κρούσματα και τους θανάτους να έχουν πράγματι σημειώσει μείωση στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, οι κυβερνήσεις – πιεσμένες και από τις οικονομικές εξελίξεις – ετοιμάζονται να αφήσουν τον κόσμο να βγει από τα σπίτια του και να επιστρέψει σιγά-σιγά στις δουλειές τους.
Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η Βρετανία, η οποία πληρώνει την αρχική της ολιγωρία απέναντι στον κοροναϊό και είναι σε τροχιά να γίνει η πιο πληγείσα χώρα της Ευρώπης.
Με τον αριθμό των θυμάτων και των κρουσμάτων να μη δείχνει να σταθεροποιείται, ο Μπόρις Τζόνσον – έπειτα και από τη δική του περιπέτεια με τον ιό και παρά τις πιέσεις των συμβούλων του – έχει αλλάξει εντελώς την αρχική του στάση, παρατείνοντας τα αυστηρά μέτρα στη χώρα.
Στις ΗΠΑ, όπου ο κοροναϊός εξακολουθεί να είναι σε έξαρση, ο Ντόναλντ Τραμπ πιέζει για το σταδιακό άνοιγμα των πολιτειών ενώ σχεδόν 26 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μείνει άνεργοι.
Παρ’ όλα αυτά, οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή στο γεγονός ότι η επόμενη μέρα δεν θα είναι μία πανηγυρική έξοδος. Mε πάνω από 3 εκατομμύρια κρούσματα παγκοσμίως και 216.053 θανάτους (σύμφωνα με την καταμέτρηση του Worldometers), οι φόβοι για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι λογικοί.
Το παράδειγμα μάλιστα χωρών που ήδη έχουν χαλαρώσει τα μέτρα έχει δείξει ότι οι πολίτες διστάζουν να βγουν έξω και ότι η επιθυμητή επανεκκίνηση της οικονομίας δεν θα γίνει όσο σύντομα όσο ελπίζουν οι κυβερνήσεις.
Πάνω από 1 εκατομμυριο κρουσματα στις ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν σήμερα το φράγμα του ενός εκατομμυρίου επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού.
Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς τα κρούσματα στις ΗΠΑ αντιστοιχούν σχεδον στο ένα τρίτο του συνολικού αριθμού κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως.
Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία ξεδίπλωσαν το σχέδιο της άρσης του λοκντάουν
Πέρα από την Ελλάδα, τρεις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ανακοίνωσαν την Τρίτη το σχέδιό τους για την άρση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία ετοιμάζονται για προσεκτική και σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.
Το lockdown στη Πορτογαλία, που οδήγησε στο κλείσιμο των περισσότερων μη απαραίτητων υπηρεσιών για να ανακοπεί ο κορονοϊός, θα αρθεί από τις 3 Μαΐου.
Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα ξεκινήσει αυτόματα η οικονομία στην Πορτογαλία αλλά το άνοιγμά της θα γίνει με αργούς ρυθμούς και θα είναι μια σταδιακή διαδικασία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας.
Στη Γαλλία, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε το πρόγραμμα χαλάρωσης των μέτρων της χώρας από τις 11 Μαϊου, μόνο εφόσον περιοριστούν τα κρούσματα στη χώρα σε 3.000 ανά ημέρα.
Απαραίτητο αξεσουάρ των Γάλλων θα γίνει η μάσκα, η οποία θα χρησιμοποιείται στα Λύκεια, τα καταστήματα λιανικού εμπορίου, τα μέσα μεταφοράς και τα γραφεία των επιχειρήσεων.
Στην Ισπανία, η αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων θα γίνει σε τέσσερεις φάσεις από τις 4 Μαϊου και θα διαρκέσει μέχρι και τα τέλη Ιουνίου.
Μιας και η Ισπανία είχε πιο αυστηρό λοκντάουν σε σχέση με τις άλλες χώρες, έτσι και η χαλάρωση των μέτρων εκεί θα γίνει πιο συντηρητικά.
Μόλις η «φάση 0», την οποία διανύει ήδη η Ισπανία, σύμφωνα με τον Ισπανό πρωθυπουργό, ολοκληρωθεί, τα εμπορικά καταστήματα, τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία, οι πολιτιστικοί χώροι θα μπορέσουν να ανοίξουν ξανά σταδιακά, τηρώντας τους αυστηρούς περιορισμούς της κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Τα σχολεία δεν θα ανοίξουν έως τον Σεπτέμβριο με εξαίρεση τα προγράμματα επανεκπαίδευσης ή τις δραστηριότητες για τα παιδιά ηλικίας κάτω των 6 ετών, των οποίων και οι δύο γονείς δεν μπορούν να εργαστούν με τηλεργασία, εξήγησε ο Σάντσεθ.
Έως το τέλος της όλης διαδικασίας, δεν θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις για τους Ισπανούς παρά μόνο στην περιφέρειά τους, ενώ η χρήση μάσκας θα «συστήνεται ιδιαίτερα», ιδίως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, συμπλήρωσε ο Πέδρο Σάντσεθ.
Προβληματισμός από τη χαλάρωση των μέτρων στη Γερμανία
Μέχρι σήμερα, μέρος των καταστημάτων και των σχολείων έχει ξανανοίξει στην Γερμανία.
«Δεν θέλουμε ο αριθμός των κρουσμάτων να αρχίσει να καταγράφει ισχυρή αύξηση όπως συνέβαινε εδώ και μερικές εβδομάδες», δήλωσε εμφατικά.
Τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα για την εξέλιξη της νόσου είναι αντιφατικά.
Ο ρυθμός αναπαραγωγής της επιδημίας (Reproduction Rate), που παρακολουθείται στενά από τις υγειονομικές αρχές, αυξάνεται και έχει φθάσει και πάλι στο όριο του 1,0 (0,96 , σύμφωνα με το Ινστιτούτο Koch), αφού είχε μειωθεί στο 0,7. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορέας του ιού μολύνει κατά μέσον όρο ένα ακόμη άτομο. Η γερμανική κυβέρνηση και οι ιολόγοι επεσήμαιναν μέχρι σήμερα την σημασία αυτός ο δείκτης να βρίσκεται κάτω από το 1,0.
«Αυτός ο αριθμός θα έπρεπε να παραμένει κάτω του 1,0, όσο πιο κάτω από το όριο αυτό βρίσκεται, τόσο το καλύτερο», δήλωσε και πάλι σήμερα ο Λόταρ Βίλερ.
«Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι αριθμοί που είναι σημαντικοί και ιδιαίτερα ο αριθμός των νέων καταγεγραμμένων καθημερινά κρουσμάτων», πρόσθεσε.
Αυτός ο αριθμός βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στα 1.000 επιπλέον κρούσματα ημερησίως, έναντι 2.000 έως και 4.000 εδώ και λίγες εβδομάδες, πρόσθεσε.
- Εσπεριδοειδή: Πτωτική πορεία για την παγκόσμια παραγωγή – Οι προβλέψεις για την Ελλάδα
- Αποκαλύφθηκε το κόστος της στέψης του βασιλιά Κάρολου – Ποιος πλήρωσε τον λογαριασμό
- Μυθικό βίντεο: Ο Μπαρτζώκας είπε «εγώ είμαι το αφεντικό» και έδωσε τρεις ημέρες ρεπό στον Ολυμπιακό
- Μαθαίνει αντίπαλο στα play offs του Nations League η Εθνική
- Φαραντούρης: «H κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα έχει πολλούς υπευθύνους» – Τι είπε για τους συνυποψηφίους του
- Το φαινόμενο Σαμπρίνα Κάρπεντερ «διδάσκει» από μια νέα στάση στο σεξ στα live της και τρελαίνει το διαδίκτυο