Ο οίκος Fitch υποβάθμισε την Ιταλία στο BBB-, σταθερό το outlook
Στο «BBB-» από «BBB» η αξιολόγηση - Σταθερό το outlook, σύμφωνα με τον οίκο Fitch.
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας στο ‘BBB-‘ από ‘BBB’ προχώρησε η Fitch Ratings. Το Outlook ειναι σταθερό.
Στην ανάλυσή του ο οίκος σημειώνει ότι η υποβάθμιση αντανακλά τον σημαντικό αντίκτυπο που έχει η πανδημία του νέου κορονοϊού στην ιταλική οικονομία και στη δημοσιονομική της θέση.
Η Fitch εκτιμά ότι η συρρίκνωση του ιταλικού ΑΕΠ θα φτάσει το 8% το 2020, σημειώνοντας ότι υπάρχει κίνδυνος η ύφεση να είναι ακόμα μεγαλύτερη καθώς υποθέτει ότι θα υπάρξει περιορισμός της εξάπλωσης του κορονοϊού το δεύτερο εξάμηνο του έτους, οδηγώντας σε ισχυρή οικονομική ανάκαμψη το 2021.
Στο ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος και επανάληψης των μέτρων περιορισμού, το οικονομικό αποτέλεσμα για το 2020 και το 2021 θα είναι ακόμα πιο αδύναμο, προειδοποιεί η Fitch.
«Προσωρινές οι αιτίες»
Σχολιάζοντας την υποβάθμιση του αξιόχρεου του ιταλικού δημοσίου στο επίπεδο ΒΒΒ- (από BBB) με σταθερή προοπτική από τον οίκο αξιολόγησης Fitch Ratings χθες Τρίτη, με την επίκληση του αντίκτυπου της πανδημίας του κορονοϊού, το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι «οι αιτίες της υποβάθμισης αυτής είναι εξωγενείς και προσωρινές», προσθέτοντας ότι «τα βασικά στοιχεία της οικονομίας της χώρας είναι υγιή».
Υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι το παραγωγικό σύστημα της Ιταλίας έχει αναπτυχθεί με διαφοροποιημένο τρόπο, σε πολλαπλούς τομείς, και η χώρα καταγράφει εμπορικό πλεόνασμα.
Ο υπουργός οικονομικών Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι σημείωσε ότι ο Fitch δεν φάνηκε να «λαμβάνει υπόψη του τις σημαντικές αποφάσεις που ελήφθησαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τις χώρες που την συνθέτουν και από τους θεσμούς της».
«Ειδικότερα, δεν φαίνεται να έχει αξιολογηθεί με τον προσήκοντα τρόπο ο στρατηγικός προσανατολισμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», πρόσθεσε ο Γκουαλτιέρι.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις