Γερμανικό μοντέλο… Kurzarbeit: Μισό ωράριο εργασίας – κανονικός μισθός
Το «Kurzarbeit» είναι το πρόγραμμα που εγκαινίασε για πρώτη φορά η Γερμανία κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008-2009 και επιτρέπει στις επιχειρήσεις να μειώσουν τα ωράρια των εργαζομένων τους χωρίς οι ίδιοι να έχουν μεγάλες απώλειες στους μισθούς τους
- Μπαίνουν περιορισμοί στη δόμηση κατοικιών και τουριστικών καταλυμάτων στη Σαντορίνη
- 25χρονη στο Ιράν παρενοχλήθηκε σεξουαλικά από οδηγό - Συνελήφθη επειδή δεν φορούσε χιτζάμπ
- Νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στην Νταχίγια, στα νότια προάστια της Βηρυτού
- Ένοχος 43χρονος για ενδοοικογενειακή βία - Η σύντροφός του πήδηξε από το μπαλκόνι για να γλιτώσει
Την κάλυψη με κρατική επιδότηση του μισθού των εργαζομένων οι οποίοι με το σταδιακό άνοιγμα των επιχειρήσεων θα κληθούν να δουλέψουν σε ένα νέο εργασιακό περιβάλλον με ευέλικτα και μειωμένα ωράρια είναι το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της επόμενης φάσης των μέτρων οικονομικής στήριξης των εργαζομένων και επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία.
Το κυβερνητικό σχέδιο που αποσκοπεί στη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης «πατάει» στο γερμανικό μοντέλο του «Kurzarbeit», το κρατικό πρόγραμμα στήριξης των εργαζομένων στο οποίο βασίζονται οι μισές γερμανικές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις λόγω της κρίσης του κορωνοϊού. Το «Kurzarbeit» είναι το πρόγραμμα που εγκαινίασε για πρώτη φορά η Γερμανία κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008-2009 και επιτρέπει στις επιχειρήσεις να μειώσουν τα ωράρια των εργαζομένων τους χωρίς οι ίδιοι να έχουν μεγάλες απώλειες στους μισθούς τους, αφού το κράτος αναλαμβάνει να καταβάλλει ένα μεγάλο τμήμα των αποδοχών τους.
Την επιδότηση των μισθών των εργαζομένων οι οποίοι θα εργαστούν με μειωμένο ωράριο προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος δήλωσε (στον RealFM) ότι αν ένας εργαζόμενος απασχολείται λιγότερες ώρες, το κράτος με τη βοήθεια του ευρωπαϊκού προγράμματος SURE θα έρθει να καλύψει τη διαφορά. Δηλαδή, το κράτος θα έρχεται να συμπληρώνει τον μισθό των εργαζομένων οι οποίοι θα μπαίνουν σε ευέλικτα σχήματα απασχόλησης, όπως η μερική ή εκ περιτροπής εργασία ώστε να περιορίζεται η απώλεια των μισθολογικών τους απολαβών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κρατική επιδότηση θα μπορούσε να καλύπτει το 40% – 60% των απωλειών από τη μείωση του μισθού λόγω της αντίστοιχης μείωσης του ωραρίου απασχόλησης. Με αντίστοιχη επιδότηση θα μπορούσε να καλυφθεί και μέρος των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.
Για εκ περιτροπής εργασία
Σε πρώτη φάση η κρατική επιδότηση για την κάλυψη της απώλειας μισθού των εργαζομένων εξετάζεται να ενεργοποιηθεί στο μέτρο της νέας εκ περιτροπής εργασίας, το οποίο βρίσκεται σε εφαρμογή και επιτρέπει την εργασία 2 εβδομάδων τον μήνα με τον μισό μισθό. Με «προσωπικό ασφαλείας» μπορούν να λειτουργούν σήμερα μόνο οι επιχειρήσεις που πλήττονται βάσει ΚΑΔ και για όσον χρόνο πλήττονται υπαγόμενες στους σχετικούς ΚΑΔ με χρονικό ορίζοντα μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου. Το μέτρο εφαρμόζεται με ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας και προβλέπει πως ο εργοδότης μπορεί να απασχολεί τον εργαζόμενο κατ’ ελάχιστον 2 εβδομάδες τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα. Αρκεί να μπαίνει ανά εβδομάδα σε αυτόν τον τρόπο οργάνωσης της εργασίας τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρησης.
Το μέτρο της κρατικής επιδότησης των μισθών για όσους θα εργαστούν με μειωμένο ωράριο προβλέπεται να ενταχθεί στο κοινοτικό πρόγραμμα για την απασχόληση «SURE». Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει και να λάβει περίπου 1,4 με 1,5 δισ. ευρώ από τα συνολικά 100 δισ. ευρώ που υπολογίζεται ότι θα διατεθούν από την ΕΕ στα κράτη-μέλη με τη μορφή ευνοϊκών δανείων. Στόχος είναι η συγκράτηση των απολύσεων και η διατήρηση με κρατική επιδότηση των θέσεων εργασίας, στο μοντέλο: μειωμένο ωράριο και επιδότηση για την αναπλήρωση του μειωμένου μισθού. Το μέτρο δεν αποκλείεται να τρέξει ως τα τέλη του 2020, σε συνάρτηση πάντα με την εξέλιξη της κρίσης του κορωνοϊού, καθώς πολλά θα εξαρτηθούν και από το ενδεχόμενο να υπάρξει δεύτερο κύμα πανδημίας το φθινόπωρο.
Επίδομα
Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε προχθές ότι το επίδομα των 800 ευρώ που δίνεται στους εργαζομένους που βρίσκονται σε καθεστώς προσωρινής αναστολής της σύμβασης εργασίας θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της σταδιακής άρσης των περιορισμών στην οικονομία. «Οταν ένας επιχειρηματίας ζητήσει πίσω τους εργαζόμενούς του, τότε αυτοί θα πληρώνονται από την επιχείρηση» είπε ο υπουργός, για να προσθέσει ότι «για όσες επιχειρήσεις δεν ανοίξουν ή για τους εργαζομένους για τους οποίους δεν θα γίνει άρση αναστολής εργασίας, το κράτος θα είναι εκεί για να βοηθήσει». Μάλιστα, όπως ανέφερε, επιχειρήσεις έχουν ζητήσει να επιστρέψουν στην εργασία τους 20.000 εργαζόμενοι για τους οποίους διακόπτεται η αναστολή της σύμβασης εργασίας.
Σημειώνεται ότι τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών έχουν ήδη ανακοινώσει τη δυνατότητα παράτασης των αναστολών συμβάσεων εργασίας, με διαφορετικό όμως τρόπο από αυτόν που ίσχυσε κατά την πρώτη φάση αντιμετώπισης της πανδημίας. Το μέτρο αναμένεται να εφαρμοστεί όχι για 45 ημέρες, αλλά για όσο διάστημα η επιχείρηση παραμείνει κλειστή, καθώς βάσει του σχεδιασμού, θα ξεπαγώνουν σταδιακά συγκεκριμένοι κλάδοι της οικονομίας. Βάσει των σεναρίων που επεξεργάζονται, η δυνατότητα νέας αναστολής των συμβάσεων θα έχει διάρκεια όχι 45 αλλά 30 ημέρες και κατά συνέπεια, θα περιοριστεί από τα 800 στα 534 ευρώ, καθώς τα 800 ευρώ καλύπτουν διάστημα 45 ημερών.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις