Άνοιγμα σχολείων: Γιατί η Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως – Σφοδρές αντιδράσεις
Απάντηση σε ένα θέμα που έχει ξεσηκώσει έντονες αντιδράσεις, δηλαδή στην απόφαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων να δώσει πράσινο φως για άνοιγμα των σχολείων και για τάξεις πέραν της Γ' Λυκείου, έδωσε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον κοροναϊό, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας
Απάντηση σε ένα θέμα που έχει ξεσηκώσει έντονες αντιδράσεις, δηλαδή στην απόφαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων να δώσει πράσινο φως για άνοιγμα των σχολείων και για τάξεις πέραν της Γ’ Λυκείου, έδωσε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον κοροναϊό, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.
Ενώ οι αντιδράσεις από γονείς και καθηγητές πληθαίνουν ώρα με την ώρα, ο κ. Τσιόδρας έσπευσε να εξηγήσει τους λόγους, για τους οποίους σχεδόν ομόφωνα η επιτροπή αποφάσισε να επιτρέψει το άνοιγμα τόσο της Γ’ Λυκείου, που είναι λογικό αφού τα παιδιά ετοιμάζονται για τις Πανελλήνιες, όσο και για τις υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και του Γυμνασίου.
- Διαβάστε επίσης: Όλο το σχέδιο για επαναλειτουργία των σχολείων – Μαθήματα σε βάρδιες και παράταση έτους
Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, παρά τα όσα ξέραμε, πλέον γνωρίζουμε ότι οι λοιμώξεις εμφανίζονται στα παιδιά σε πολύ μικρότερο ποσοστό σε σχέση με τους ενήλικους. Επίσης, τα παιδιά εμφανίζουν ηπιότερα συμπτώματα σε σχέση με τους ενήλικους.
Ακόμα, όπως είπε, σύμφωνα με τα στοιχεία, κάτω του 1% των συνολικών κρουσμάτων στην μεγαλύτερη πληθυσμιακή έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί, στην Κίνα, ήταν παιδιά ηλικίας έως 18 ετών.
Σύμφωνα, δε, με τις μελέτες που υπάρχουν, τα παιδιά μολύνονται κυρίως στο οικογενειακό περιβάλλον και όχι στο σχολείο.
Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, τα παιδιά έχουν τρεις φορές μικρότερες πιθανότητες μόλυνσης σε σχέση με τους άνω των 20 ετών και τέσσερις φορές σε σχέση με τους άνω των 65 ετών.
Τέλος, όπως διευκρίνισε η μετάδοση από παιδί σε ενήλικα είναι ασυνήθιστη, ενώ είναι απίθανο να αποτελούν πρωτογενείς πηγές μετάδοσης, σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες.
Σε αυτή τη φάση είναι σημαντική η επιστροφή των παιδιών στην κανονικότητα, ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, ενώ σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν διαδικασίες θερμομέτρησης των μαθητών κατά την είσοδο των μαθητών στα σχολεία.
Κύμα αντιδράσεων από την απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία
Ωστόσο, όπως φαίνεται οι διαβεβαιώσεις των επιστημόνων κάθε άλλο παρά ηρεμούν τους γονείς.
Οι ανησυχία των γονέων και ειδικά όσων έχουν παιδιά στο Γυμνάσιο και στις δύο πρώτες τάξεις του Λυκείου είναι μεγάλη, καθώς θεωρούν παρακινδυνευμένο να επιστρέψουν στα θρανία.
Το κλίμα ανησυχίας επιτείνουν, άλλωστε, οι έντονες επιφυλάξεις που εκφράζουν για το άνοιγμα των σχολείων οι εκπαιδευτικοί, καθώς και μια μερίδα επιστημόνων.
Οι γονείς θέτουν μια σειρά από προϋποθέσεις για να θεωρήσουν ασφαλή την επανεκκίνηση των μαθημάτων, ιδιαίτερα στα δημοτικά σχολεία. Διχογνωμία επικρατεί ανάμεσα και στους επιστήμονες.
Τους λόγους για τους οποίους οι εκπαιδευτικοί ζητούν να μην ανοίξουν όλα τα σχολεία εξήγησε στο «MEGA Mag» ο οργανωτικός γραμματέας της ΟΛΜΕ, Νίκος Παπαχρήστος.
Πρόβλημα αποτελεί και ο μεγάλος μέσος όρος ηλικίας των εκπαιδευτικών, που καθιστά την πλειοψηφία τους ευπαθή στον ιό.
Σύμφωνα με τους καθηγητές και τους δασκάλους, ακόμη δεν έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες για το πως θα γίνονται τα μαθήματα. Στο δήμο Πειραιά, πάντως, ήδη έχουν προμηθεύσει όλες τις σχολικές αίθουσες με μάσκες και ανισηπτικά.
Η κόντρα για τα σχολεία έχει λάβει πολιτικές διαστάσεις, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να συνεχίσουν τα μαθήματα μόνο οι μαθητές που θα μετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις, στις 11 Μαΐου επιστρέφουν στις τάξεις οι μαθητές της τρίτης λυκείου, στις 18 Μαΐου όλοι οι μαθητές γυμνασίων και λυκείου ενώ ενδέχεται, ανάλογα και με τις επιδημιολογικές εξελίξεις, να επαναλειτουργήσουν την πρώτη μέρα του Ιουνίου τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία.
Ολόκληρο το σχέδιο της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων
Το πλάνο της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων ανέλυσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η οποία ανακοίνωσε την ημερομηνία διεξαγωγής των Πανελληνίων, την παράταση του σχολικού έτους, αλλά και αναφέρθηκε στα αυστηρά μέτρα που θα λαμβάνονται στις σχολικές αίθουσες, που δεν θα θυμίζουν σε τίποτα όσα γνωρίζαμε.
Όπως ανακοίνωσε η αρμόδια υπουργός, η κυβέρνηση έχει συστήσει ένα «συντηρητικό σχέδιο σε σχέση με κάποιες προτάσεις ειδικών». Εξήγησε ότι το κάθε βήμα θα αξιολογείται και παρέθεσε αναλυτικά τις ημερομηνίες στις οποίες θα ανοίξουν τα σχολεία:
Οι μαθητές της Γ’ Λυκείου θα επιστρέψουν στα θρανία σταδιακά στις 11 Μαΐου, ενώ οι μαθητές της Β’ και Α’ Λυκείου, όπως και αυτοί των Γυμνασίων, επιστρέφουν στις 18 του μηνός.
Όπως ανακοίνωσε, η σχολική χρονιά για γυμνάσια και λύκεια επεκτείνεται έως τις 12 Ιουνίου, ενώ το νέο σχολικό έτος θα ξεκινήσει από την 1η Σεπτεμβρίου.
Όσον αφορά στα Δημοτικά και στα νηπιαγωγεία, έκανε λόγο για «ενδεχόμενο άνοιγμα την 1η Ιουνίου», τόνισε όμως τη λέξη «ενδεχόμενο». «Αν επαναλειτουργήσουν φέτος, θα υπάρξει παράταση του έτους έως την 30η Ιουνίου».
Πώς θα γίνονται τα μαθήματα
Οι μαθητές θα πηγαίνουν στο σχολεία σε εκ περιτροπής υπο-τμήματα με στόχο τη μείωση του συγχρωτισμού εντός της ίδιας αίθουσας. Η απόσταση μεταξύ μαθητών θα πρέπει να είναι 1,5 μ. και απώτατος αριθμός μαθητών εντός τάξης τα 15 άτομα.
Εκ περιτροπής διδασκαλία στα δύο υπο-τμήματα. Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή θα πηγαίνει σχολείο το μισό τμήμα και Τρίτη – Πέμπτη το άλλο μισό, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνεται το αντίστροφο. Τα ολιγομελή τμήματα (ως 15 άτομα) θα μπορούν να λειτουργούν καθημερινά.
Θα υπάρχει πρόγραμμα για μελέτη στο σπίτι για τις ημέρες που οι μαθητές δεν θα είναι σχολείο.
Συνεχίζονται οι άδειες ειδικού σκοπού και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα για γονείς με παιδιά σε εκπαιδευτικές δομές που παραμένουν σε αναστολή.
Αντισηπτικά και μάσκες στα σχολεία
Στα σχολεία θα υπάρχουν αντισηπτικά, θα γίνεται φυσικός εξαερισμός, ενώ προβλέπεται καθαρισμός 2 φορές την ημέρα.
Παράλληλα, θα προβλεφθούν διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές, θα απαγορεύεται η λειτουργία των κυλικείων, ενώ θα είναι προαιρετική χρήση μάσκας στην τάξη και στα μέσα μεταφοράς μαθητών.
Προ της έναρξης, θα σταλούν στους Διευθυντές των σχολείων οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου, οι οποίες θα γνωστοποιηθούν σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς, σχετικά με αναγκαία μέτρα προστασίας.
Ειδική μέριμνα, απουσίες
Θα υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα (πρόβλεψη άδειας) για εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν στην κατηγορία ειδικών αδειών απουσίας όπως αυτές έχουν οριστεί από το ΥΠΕΣ.
Θα υπάρχει η δυνατότητα μη προσμετρώμενης απουσίας για μαθητές που έχουν ειδικό λόγο (βάσει δήλωσης γονέα/κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου ευπαθούς ομάδας στο σπίτι όπως έχει οριστεί από την Επιτροπή, ή περίπτωση ατόμου που νοσεί).
Θα προβλέπεται ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος μέσω τηλεκπαίδευσης για όσους μαθητές έχουν ειδικό λόγο απουσίας από το σχολείο.
Θα υπάρχει πρωτόκολλο ΕΟΔΥ για τη διαχείριση τυχόν συμπτωμάτων που εμφανίζονται σε μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας – Διαδικασία ιχνηλάτησης με διαβαθμίσεις ανάλογα με το κάθε περιστατικό.
Δεν θα διεξαχθούν προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις.
Έμφαση θα δοθεί στην κάλυψη της ύλης, κατόπιν οδηγιών του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Η αξιολόγηση των μαθητών θα γίνει βάσει των βαθμών των τετραμήνων.
Πανελλήνιες Εξετάσεις
Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, στις 15 Ιουνίου θα ξεκινήσουν οι Πανελλήνιες Εξετάσεις για Γενικά Λύκεια και 16 Ιουνίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια.
Για τα ΙΕΚ
Η επανέναρξη της λειτουργίας τους ορίζεται για τις 18 Μαΐου.
Ισχύει και εδώ ό περιορισμός των 15 ατόμων ανά τμήμα, με 1,5μ. ενδιάμεση απόσταση.
Προβλέπεται η εξ αποστάσεως συμμετοχή καταρτιζομένων.
Ανάλογα με την ειδικότητα και τη δυνατότητα διεξαγωγής εργαστηριακών μαθημάτων, η λήξη του έτους κατάρτισης θα είναι η 30η Ιουνίου ή 30η Σεπτεμβρίου.
Ημερομηνία επανέναρξης της μαθητείας και των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας ορίζεται η 18η Μαΐου.
Για το θεσμό της Μαθητείας
Η λήξη του έτους θα γίνει σταδιακά έως τις 15 Νοεμβρίου το αργότερο, αντί για τις 15 Σεπτεμβρίου.
Για τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας
Θα επιστρέψουν στις αίθουσες μόνο οι μαθητές του Β’ κύκλου που αποφοιτούν φέτος, ξανά με το όριο των 15 ατόμων ανά τμήμα, με 1,5 μ. απόσταση.
Οι λοιποί μαθητές θα προαχθούν βάσει της περιγραφικής αξιολόγησης που είχαν λάβει προ αναστολής λειτουργίας.
Το σχολικό έτος θα λήξει στις 30 Ιουνίου.
Για την Ανώτατη Εκπαίδευση
Συνεχίζεται κανονικά η εξ αποστάσεως διδασκαλία, και με αυτόν τον τρόπο θα ολοκληρωθεί το ακαδημαϊκό εξάμηνο.
Από την 25η Μαΐου, θα υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιούνται δια ζώσης εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις.
Επαναλειτουργία εστιών για φοιτητές κλινικών/εργαστηριακών ασκήσεων.
Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν. Αναμένεται έκδοση οδηγιών της Εθνικής Επιτροπής αναφορικά με πτυχές του τρόπου διεξαγωγής τους.
Το ακαδημαϊκό εξάμηνο θα ολοκληρωθεί κανονικά.
Βιβλιοθήκες
Δεν προβλέπεται για την ώρα η επαναλειτουργία τους.
Για τους χώρους λατρείας
Η υπουργός ευχαρίστησε θερμά την Εκκλησία της Ελλάδος για την εξαιρετικά υπεύθυνη στάση που επέδειξε ως προς την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, ιδιαίτερα δε κατά την περίοδο του Πάσχα. Όπως είπε:
- Από 4 Μαΐου, οι χώροι λατρείας θα είναι ανοιχτοί για ατομική προσευχή.
- Από 17 Μαΐου, οι λειτουργίες θα μπορούν να πραγματοποιούνται με συμμετοχή πιστών.
- Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, με αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων ατομικής προστασίας και διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, που θα αποσαφηνιστούν πάντοτε σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας.
Συνεχίζεται η εξ αποστάσεως εκπαίδευση
Όσο δεν έχουν επαναλειτουργήσει οι εκπαιδευτικές μονάδες.
Για μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας που για ειδικούς λόγους δεν μπορούν να έχουν φυσική παρουσία στις εκπαιδευτικές δομές
- Ο όμιλος της Εθνικής Γυναικών στο Nations League
- Τζο Μπάιντεν: Θα συνεργαστώ με τον Τραμπ για μια ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας – Ολόκληρο το διάγγελμά του
- Αλλάζουν οι μισθοί των Αιρετών της Αυτοδιοίκησης
- Σωκράτης Φάμελλος: Από ανεπαρκής λύση για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Κασσελάκης έγινε αντίπαλος
- Νέα Ιωνία: Ξεσπά ο πατέρας του 12χρονου που τον έκλεισαν σε φρεάτιο – «Αν δεν είχε σκύψει θα είχε θρυμματιστεί»
- 5 τρομακτικές ιστορίες για τα φαντάσματα του Chelsea Hotel στη Νέα Υόρκη