Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
CNBC: Δέκα χρόνια μετά την κρίση, ο κοροναϊός κάνει τους Έλληνες να ανησυχούν για το μέλλον

CNBC: Δέκα χρόνια μετά την κρίση, ο κοροναϊός κάνει τους Έλληνες να ανησυχούν για το μέλλον

Έπειτα από δέκα χρόνια σοβαρών χρηματοοικονομικών δυσκολιών, η αισιοδοξία επέστρεψε στην Ελλάδα. Η πανδημία που έχει πλήξει τον πλανήτη κάνει βέβαια τους Έλληνες να ανησυχούν ακόμα περισσότερο για το μέλλον τους

Έπειτα από δέκα χρόνια σοβαρών χρηματοοικονομικών δυσκολιών, η αισιοδοξία επέστρεψε στην Ελλάδα. Η πανδημία που έχει πλήξει τον πλανήτη κάνει βέβαια τους Έλληνες να ανησυχούν ακόμα περισσότερο για το μέλλον τους, παρά το γεγονός ότι -όπως όλα δείχνουν- κέρδισαν με επιτυχία τον κοροναϊό.

Αυτά αναφέρει το διεθνές πρακτορείο CNBC σε δημοσίευμά του αναφορικά με την αντιμετώπιση του Covid-19 από την Ελλάδα. «Περιμένω να χάσω την δουλειά μου» δηλώνει ο 34χρονος Βασίλης στους δημοσιογράφους του δικτύου.

Ο νεαρός άνδρας εργάστηκε στον κλάδο του τουρισμού για τουλάχιστον έντεκα χρόνια, ενώ τα τελευταία τρία είχε αναλάβει την ξενάγηση τουριστών στα πιο όμορφα αξιοθέατα της Αθήνας.

«Αυτή το καλοκαίρι, περιμέναμε να έχουμε την καλύτερη σεζόν των τελευταίων χρόνων, ακόμα καλύτερη και σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Η κατάσταση λόγω του ιού έχει αλλάξει» υποστηρίζει ο ίδιος, εξηγώντας πως ο τουρισμός ακόμα και κατά τη διάρκεια της πιο βαθιάς οικονομικής κρίσης είχε δουλειά, σε αντίθεση με τώρα που όλα είναι κλειστά.

Ο κοροναϊός αναμένεται να αντιστρέψει τη μετριοπαθή ανάκαμψη

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Ελλάδα ζήτησε οικονομική βοήθεια πριν από δέκα χρόνια, τον Απρίλιο του 2010, ενώ μέχρι εκείνη την ώρα οι διάφορες κυβερνήσεις δανείστηκαν πάνω από όσο άντεχε η χώρα με αποτέλεσμα το χρέος να γίνει τόσο υψηλό που οι επενδυτές δεν ήταν πλέον πρόθυμοι να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τις δαπάνες της χώρας.

Επρόκειτο για την αρχή μιας μακράς και επώδυνης κρίσης, αναφέρει το CNBC, αφού το κράτος της Μεσογείου χρειάστηκε να υπομείνει συνολικά τρία προγράμματα διάσωσης με αυστηρά μέτρα λιτότητας, τα οποία έληξαν μόλις τον Αύγουστο του 2018.

Από τη στιγμή εκείνη όμως, η ελληνική οικονομία έδειξε σημάδια ανάκαμψης. Το ΑΕΠ έφτασε το 1,9% πέρυσι και το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 17,3% – πολύ κάτω από το 27,5% που είχε καταγραφεί το 2013, σύμφωνα με στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας.

Η κρίση που προκαλεί ο κοροναϊός αναμένεται να αντιστρέψει αυτή τη μετριοπαθή ανάκαμψη. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξάλλου προέβλεψε συρρίκνωση 10% στο ΑΕΠ και ποσοστό ανεργίας 22,3% για την Ελλάδα το 2020.

Η αναλύτρια της DuckerFrontier, Αθανασία Κοκκινογένη, ειδικότερα, αναφέρει στο δίκτυο πως η κρίση του κοροναϊού έρχεται να εκτροχιάσει την πολυαναμενόμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Thierry Breton διευκρίνισε πως ως απόρροια της κρίσης του κορονοϊού, η ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία «βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο εταιρείες του κλάδου να ανακοινώσουν πτώχευση και να χαθούν πολλές θέσεις εργασίας».

Ως εκ τούτου, η Ελλάδα σκοπεύει να ανοίξει ξανά την τουριστική σεζόν από τον Ιούλιο, καθώς οι περισσότεροι τουρίστες επισκέπτονται τη χώρα από τον Μάρτιο και μετά, καταλήγει το δημοσίευμα, τονίζοντας πως ο τουρισμός συμβάλλει μεταξύ 10 και 11% στο συνολικό ΑΕΠ της Ευρώπης, απασχολώντας περίπου 27 εκατομμύρια άτομα, κυρίως σε χώρες της Νότιας Ευρώπης.

Must in

«Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”» – Το 4ο OT FORUM έρχεται…

Στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στο Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Οικονομικός Ταχυδρόμος διοργανώνει το OT FORUM «Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024