Μηταράκης: Καμία απώλεια ζωής στις δομές μεταναστών – προσφύγων από τον κοροναϊό
Ειδικότερα, για το Κρανίδι είπε ότι η δομή τέθηκε σε περιορισμό από την πρώτη στιγμή, ενώ ελέγχθησαν αρκετοί κάτοικοι της περιοχής και δεν υπάρχει καμία μετάδοση του ιού από τις δομές προς την τοπική κοινωνία.
- «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατόρθωμα» - Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής συνεπεία του νέου κορωνοϊού, δεν σημειώθηκε στις δομές προσφύγων/μεταναστών, όπως τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Μουζάλα.
Σημείωσε μάλιστα ότι «τα κρούσματα (στις δομές) είναι στο 0,2%. Δεν υπάρχει κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα στα νησιά, παρότι και στη Μόρια και στη ΒΙΑΛ και στο Βαθύ σχεδόν καθημερινά γίνονται έλεγχοι από άτομα τα οποία εκδηλώνουν κάποια συμπτώματα και κάθε μέρα -δεν το κρύβω- έχουμε την αγωνία, περιμένοντας από τον ΕΟΔΥ τα αποτελέσματα», είπε ο κ. Μηταράκης, τονίζοντας ότι μέχρι στιγμής τα νησιά παραμένουν «καθαρά», και ότι από τις ενενήντα τρεις δομές, έχουμε κρούσματα σε τρεις.
Ειδικότερα, για το Κρανίδι είπε ότι η δομή τέθηκε σε περιορισμό από την πρώτη στιγμή, ενώ ελέγχθησαν αρκετοί κάτοικοι της περιοχής και δεν υπάρχει καμία μετάδοση του ιού από τις δομές προς την τοπική κοινωνία.
Απαντώντας στην πρόταση του κ. Μουζάλα «να φτιαχτούν «κέντρα καραντίνας» στα νησιά για μελλοντικές εισόδους» ο κ. Μηταράκης είπε ότι υπάρχουν εν ενεργεία αναρρωτήρια εκτός δομών και στη Λέσβο και στη Χίο και στη Σάμο, σε περίπτωση που θα χρειαστούν,«γιατί αυτήν τη στιγμή θέλω να σας πω ότι οι ροές τον Απρίλιο είναι μηδενικές».
Από την πλευρά του, ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε στο θέμα της αποσυμφόρησης των νησιών, ενώ για την επόμενη ημέρα του COVID-19, είπε ότι «δεν χρειάζεται να ανοίξουν τα σχολεία εκτός από την Γ’ Λυκείου. Ας μην οδηγήσουμε το λαό μας σε «Βατερλό» μετά απ’ αυτή την προσπάθεια που έκανε».
Τέλος, απηύθυνε έκκληση για τον κρατούμενο Δημάκη, «που η ζωή του βρίσκεται ξανά σε κίνδυνο [..] Ξεκίνησε ένα λάθος, μην το αφήσετε να γίνει έγκλημα».
Ανυπαρξία σχεδίου
Την ανυπαρξία ενός συνεκτικού εφαρμοσμένου σχεδίου πρόληψης της μετάδοσης του κορονοϊού στις προσφυγικές δομές ανέδειξε η συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα προς τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, σύμφωνα με την Εφ.Συν.
Ο υπουργός έριξε ξανά την ευθύνη στους νησιώτες για την άρνηση δημιουργίας νέων κέντρων, που τάχα προορίζονταν για προστασία από τον κοροναϊό. Και αναγκάστηκε να παραδεχτεί το προφανές: ότι το περιβόητο σχέδιο Αγνοδίκη, το οποίο είχε παρουσιάσει ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Μάνος Λογοθέτης στην απογευματινή ενημέρωση των συντακτών Υγείας μετά τα κρούσματα σε Ριτσώνα και Μαλακάσα, δεν συνιστά σχέδιο πρόληψης αλλά σχέδιο διαχείρισης κρίσης, αφού δηλαδή εντοπιστεί κρούσμα σε δομή.
Αλλά σχέδιο υπάρχει, διαβεβαίωσε τη Βουλή ο κύριος Μηταράκης. Αναφέρθηκε σε ορισμένες αποσπασματικές, κινήσεις του υπουργείου, που μοιάζουν περισσότερο με αυτοσχεδιασμούς της τελευταίας στιγμής. Όπως φάνηκε από τα στοιχεία που παρουσίασε ο κύριος Μουζάλας, στοιχεία τα οποία επιβεβαίωσε ο κύριος Μηταράκης είτε ρητά είτε με τη σιωπή του, και αυτές οι αυτοσχεδιαστικές κινήσεις βρίσκονται στα χαρτιά και δεν έχουν πρακτική εφαρμογή ή είναι τελείως ανεπαρκείς.
«Προστατέψαμε σωστά την περίμετρο» των δομών ισχυρίστηκε ο υπουργός, αναφερόμενος στον υγειονομικό αποκλεισμό με δήθεν περιμετρικό έλεγχο για να μην εισαχθεί ο κορονοϊός. Αλλά κανένας προληπτικός έλεγχος εισόδου δεν έχει εξαγγελθεί για τις δομές της ενδοχώρας, ούτε θα μπορούσε να υπάρξει, ενώ είναι αμφίβολο αν θα αποτελούσε ορθή και επιθυμητή επιλογή.
Και εκεί που έχει εξαγγελθεί υγειονομικός αποκλεισμός, στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά και στις δομές της ενδοχώρας στις οποίες έχουν ήδη παρουσιαστεί κρούσματα, μένει στα χαρτιά. Γιατί φυσικά δεν υπάρχει οριοθετημένη περίμετρος στα νησιά, όπου οι σκηνές απλώνονται στα χωράφια σε μεγάλη έκταση γύρω από τα ΚΥΤ, ούτε υπάρχουν τα αναγκαία μέσα ελέγχου.
«Με ποιες δυνάμεις προστατεύετε τη ζούγκλα στη Μόρια και τη Ριτσώνα; Η Ριτσώνα δεν μπορεί να μπει σε καραντίνα. Χρειάζεται 200 αστυνομικούς σε καθημερινή βάση. Λέτε πράγματα που στην τηλεόραση κάνουν καλή εντύπωση αλλά στην πράξη δεν μπορούν να εφαρμοστούν», υπογράμμισε ο Γ. Μουζάλας.
Επανέλαβε την έκκληση του ΣΥΡΙΖΑ να γίνουν διαγνωστικά τεστ στις προσφυγικές δομές για να υπάρξει πραγματική εικόνα σχετικά με τον κορονοϊό. «Δεν γίνονται έλεγχοι στις δομές, παρά μόνο αφού νοσήσει κάποιος. Πρέπει να γίνονται τεστ. Αυτό σημαίνει πρόληψη σε χώρους με ασφυκτικό συνωστισμό. Επομένως δεν ξέρετε αν έχετε κρούσματα. Ξέρετε μόνο αν έχετε νοσήσαντες», σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ..
Πρόσθεσε ότι δεν έχουν γίνει προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών στις δομές, ούτε έχει ενισχυθεί επαρκώς το σύστημα δημόσιας υγείας κοντά στις δομές, και ότι πρέπει να υπάρξει επιτέλους πρόσβαση των προσφύγων και μεταναστών στο σύστημα δημόσιας υγείας, που έχει καταργηθεί στην πράξη. Ήταν βέβαια μια έμμεση αναφορά στην παροιμιώδη καθυστέρηση να εφαρμοστεί ο νέος Προσωρινός Αριθμός Υγειονομικής Ασφάλισης και Περίθαλψης Αλλοδαπών, που εξακολουθεί να βρίσκεται στα χαρτιά.
Το επιβεβαίωσε έμμεσα ο κύριος Μηταράκης, λέγοντας ότι στις προσφυγικές δομές εφαρμόζεται το πρωτόκολλο μαζικών ελέγχων που εφαρμόζεται στο γενικό πληθυσμό, επιβεβαίωση που δείχνει χαρακτηριστικά την απουσία ουσιαστικού σχεδίου προοστασίας προσαρμοσμένου στις ιδιαίτερες συνθήκες των δομών.
Συμπλήρωσε ότι έχουν δημιουργηθεί χώροι καραντίνας στα νησιά, που όμως παραμένουν ανενεργοί λόγω των μηδενικών αφίξεων του Απριλίου, χωρίς να αναφερθεί στο γεγονός ότι οι επιχειρήσεις αποτροπής στο Αιγαίο συγκρούονται με το πνεύμα, αν όχι με το γράμμα, της Σύμβασης της Γενεύης αλλά και με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Τέλος, αναφέρθηκε στην ενημέρωση των προσφύγων, που βέβαια ακούγεται σαν ευφημισμός, αν συγκριθεί με το βομβαρδισμό ενημέρωσης που έχει επιλεγεί για το γενικό πληθυσμό, ενώ και στην πράξη αποδεικνύεται ανεπαρκής. Εξού και ομάδες προφύγων των δομών επιχειρούν να καλύψουν το κενό ενημέρωσης φτιάχνοντας δικά τους βιντεάκια και μηνύματα.
Ρίχνει την ευθύνη στους νησιώτες
Αλλη μια φορά ο κύριος Μηταράκης επιχείρησε να ρίξει την ευθύνη στους νησιώτες, που αρνήθηκαν τη δημιουργία των νέων Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης στις εκτάσεις που είχε επιτάξει η κυβέρνηση στα μέσα Φεβρουαρίου. Ο υπουργός υποστήριξε ότι στόχος της κατασκευής νέων δομών ήταν η προστασία από την απειλή του κορονοϊού. Αν βέβαια είχε αντιληφθεί την απειλή του κορονοϊού η κυβέρνηση τότε, στα μέσα Φεβρουαρίου, πριν την αντιληφθεί η ΕΕ και η Ιταλία, πάντως ούτε είχε αφήσει να φανεί κάτι τέτοιο ούτε και έδειξε άλλο δείγμα κινητοποίησης.
Πώς θα προστάτευαν τους πρόσφυγες τα νέα κέντρα, όπου και σ’αυτά θα υπήρχε η δυσκολία καραντίνας στο εσωτερικό, παραμένει άγνωστο. Άγνωστο παραμένει και πώς θα κατασκευάζονταν στη μέση του πουθενά οι νέες εγκαταστάσεις και θα ήταν έτοιμες να λειτουργήσουν σε μερικές εβδομάδες. Ίσως το επιτελικό κράτος διαθέτει δυνατότητες και δυνάμεις που δεν γνωρίζουμε.
Για να υπάρχει πάντως ένα μέτρο σύγκρισης, έχουν περάσει έξι μήνες από την θεσμοθέτηση του προσωρινού ηλεκτρονικού αριθμού ασφάλισης αλλοδαπών και δεν έχει καταφέρει η κυβέρνηση να τον εφαρμόσει, αφήνοντας όσους ζητούν άσυλο χωρίς πρόσβαση σε ζωτικές υπηρεσίες υγείας.
Αλλά και η μεταφορά των 2.380 πιο ευπαθών προσφύγων από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, που είχε εξαγγείλει ο υπουργός ότι θα ολοκληρωνόταν τον Απρίλιο, κι αυτή η μεταφορά αναβλήθηκε για το Μάιο. «Μας το πρότεινε ο ΕΟΔΥ», ισχυρίστηκε στη Βουλή ο κύριος Μηταράκης, χωρίς να διευκρινίσει γιατί δεν είχε συνεννοηθεί έγκαιρα με τον ΕΟΔΥ πριν ανακοινώσει το σχέδιο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις