Κοροναϊός : Κούρσα για το εμβόλιο – Θετικά αποτελέσματα από την Οξφόρδη
Σημαντικό προβάδισμα στην παγκόσμια «κούρσα» για τη δημιουργία εμβολίου αποκτά η έρευνα της Οξφόρδης, σχολιάζουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times.
Σημαντικό προβάδισμα στην παγκόσμια «κούρσα» για τη δημιουργία εμβολίου αποκτά η έρευνα της Οξφόρδης, σχολιάζουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times.
«Οι περισσότερες επιστημονικές ομάδες έχουν ξεκινήσει μικρής κλίμακας κλινικές δοκιμές σε μερικές εκατοντάδες συμμετέχοντες, ώστε να πιστοποιήσουν την ασφάλεια. Όμως οι επιστήμονες από το Jenner Institute της Οξφόρδης έχουν ήδη αποδείξει ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές για ανθρώπινη χρήση, από δοκιμές που έκαναν σε προηγούμενο κορονοϊό πριν από ένα χρόνο», γράφει ο Ντέιβιντ Κιρπάτρικ.
Λόγω της αποδεδειγμένης ασφάλειας, τον επόμενο μήνα μπορεί να προγραμματιστεί να γίνει εμβολιασμός σε 6.000 άτομα, δηλαδή να προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα από το αναμενόμενο, ενώ το εμβόλιο έχει ήδη γίνει σε μικρή ομάδα ανθρώπων.
«Και τώρα υπάρχουν τα πρώτα δεδομένα ότι εκτός από ασφαλές, το εμβόλιο της Οξφόρδης μπορεί να είναι και αποτελεσματικό», αναφέρουν οι New York Times.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ερευνητές από τα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας του εργαστηρίου Rocky Mountain στη Μοντάνα των ΗΠΑ, έκαναν πριν από ένα μήνα το εμβόλιο της Οξφόρδης σε έξι πιθήκους (ρέζους μακάκους). Ακολούθως, τους εξέθεσαν σε υψηλό ιικό φορτίο κοροναϊού.
Μετά από 28 ημέρες, οι υπόλοιπες μαϊμούδες που ήταν στο εργαστήριο είχαν αρρωστήσει, όχι όμως οι μακάκοι που είχαν εμβολιαστεί.
«Οι πίθηκοι είναι ό,τι πιο κοντινό στον άνθρωπο για τη μελέτη εμβολίων», δήλωσε ο Βίνσεντ Μάνστερ, ο ερευνητής που διεξήγαγε τους ελέγχους στα ζώα για το εμβόλιο.
Βέβαια, η ανοσία στις μαϊμούδες δεν εξασφαλίζει ότι το εμβόλιο θα είναι εξίσου αποτελεσματικό και στους ανθρώπους.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) το εμβόλιο για να θεωρηθεί «καλό», θα πρέπει να αποδείξει όχι μόνο την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του, αλλά και ότι δημιουργεί ισχυρά, ποιοτικά και μεγάλης διάρκειας αντισώματα, κάτι που δεν προκύπτει από καμία μελέτη μέχρι σήμερα.
Ο πρώτος λόγος είναι ότι δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε τα αντισώματα, καθώς δεν υπάρχει τέτοιο τεστ ακόμη και ο δεύτερος ότι η συγκεκριμένη μελέτη αφορά χρονικό διάστημα μόνο 28 ημερών.
Αποτελεσματικό εμβόλιο και στην Κίνα
Αποτελεσματική αποδείχτηκε και η έρευνα της κινεζικής φαρμακευτικής Sinovac Biotech σε πιθήκους μακάκους ρέζους. Η έρευνα αυτή έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής 144 συμμετέχοντες.
Το εμβόλιο, που χρησιμοποιεί εγγενείς του ιού παθογόνους παράγοντες, χορηγήθηκε σε οκτώ μακάκους ρέζους, οι οποίοι στη συνέχεια εκτέθηκαν στον ιό επί τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύεται από την κινεζική φαρμακευτική Sinovac Biotech.
«Οι τέσσερις μακάκοι που εμβολιάσθηκαν δεν είχαν κανέναν ανιχνεύσιμο ίχνος του ιού στους πνεύμονες επτά ημέρες μετά την έκθεσή τους», διαβεβαιώνει το εργαστήριο, που δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έρευνας στις 19 Απριλίου στην ιστοσελίδα της επιστημονική επιθεώρηση bioRxiv.
Οι τέσσερις άλλοι πίθηκοι, στους οποίους το εμβόλιο χορηγήθηκε σε ελαττωμένη δόση, παρουσίασαν αύξηση του ιικού φορτίου στον οργανισμό τους, αλλά κατόρθωσαν να αντισταθούν και να μην μολυνθούν από τη νόσο.
Γιατί είναι σημαντικές αυτές οι έρευνες
Τα απτελέσματα από τις έρευνες και των δύο μελετών θα πρέπει να υποβληθούν σε επιστημονική αξιολόγηση από ανεξάρτητες αρχές.
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι ίσως χρειαστούν περισσότερα από ένα εμβόλια. Κάποια ίσως είναι πιο αποτελεσματικά σε παιδιά ή σε ηλικιωμένους, άλλα θα έχουν διαφορετική δοσολογία και κόστος.
Το σίγουρο είναι ότι μιας και είναι ήδη τόσο μπροστά, οι έρευνες της Οξφόρδης και της Κίνας – ακόμα και αν αποτύχουν – θα δώσουν σημαντικά ευρήματα για τη φύση του κοροναϊού και την απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος για αυτό.
«Πρόκειται για τα πρώτα σοβαρά προκλινικά δεδομένα που βλέπω σε σχέση με πειραματικό εμβόλιο», σχολίασε στο Twitter ο ιολόγος Φλόριαν Κράμερ από την ιατρική σχολή Icahn του Mount Sinai (ISMMS) της Νέας Υόρκης.
«Το θέμα είναι να εξακριβωθεί αν αυτή η προστατευτική δράση διαρκεί», παρατηρεί η ανοσιολόγος Λούσι Γουόκερ από το University College του Λονδίνου.
- Συρία: Στη Δαμασκό ο Φιντάν – Θερμή χειραψία και χαμόγελα με Τζουλάνι
- Ρόμα – Πάρμα 5-0: Έκανε πάρτι ο Ντιμπάλα
- LIVE: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Μπόρνμουθ
- Η αποστολή του Άρη για το παιχνίδι με τον Αστέρα
- Πώς η κλιματική αλλαγή απειλεί τους εργαζόμενους – Απαιτούνται λύσεις
- Βασίλης Καρράς: Τι αποκαλύπτει ο βιογράφος του τραγουδιστή έναν χρόνο από τον θάνατο του