Η ψηφιακή τόλμη
Χρειάζεται ψηφιακή τόλμη. Τεχνολογικές δυνατότητες αλλά και δυναμικό έτοιμο να συμβάλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό υπάρχουν
- «Ο Λίβανος βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης», λέει ο Μπορέλ
- «Οι θάνατοι από τροχαία ισοδυναμούν με 12 Τέμπη τον χρόνο - Πάνω από 120 θύματα εγκαταλείφθηκαν το 2024»
- Παρέμβαση Δένδια για τον καρκινοπαθή αστυνομικό - Διατάχθηκε ΕΔΕ για τα αίτια της καθυστέρησης
- Ο Κηφισός δεν θα άντεχε το νερό του Ντάνιελ ή της Βαλένθια - Καθηγητής του ΕΜΠ εξηγεί τον λόγο
Αν κάτι ανέδειξε παγκοσμίως η πανδημία είναι η ιδιαίτερη βαρύτητα που μπορούν να αποκτήσουν οι ψηφιακές πλατφόρμες στη ζωή μας. Προφανώς και προϋπήρχαν της πανδημίας και αποτελούσαν τμήμα της καθημερινότητάς μας. Ομως, για πρώτη φορά, αποκλεισμένοι εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων από πολλές από τις συνηθισμένες ενασχολήσεις μας, κατανοούμε πόσα μπορούν να μας προσφέρουν οι ψηφιακές πλατφόρμες.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των κοινωνιών μας, διεργασία κοσμοϊστορική και σε εξέλιξη εδώ και χρόνια, τώρα αρχίζει και στη χώρα μας να αποκτά μια ξεχωριστή ορατότητα.
Δεν μιλάμε απλώς για το Διαδίκτυο ως χώρο ενημέρωσης, δικτύωσης και ενημέρωσης, στοιχεία κυρίαρχα ήδη από την αλλαγή της χιλιετίας. Μιλάμε για το πώς το σύνολο των πρακτικών της κοινωνικής ζωής μετασχηματίζεται ψηφιακά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι ψηφιακές παραγωγές μπήκαν στη ζωή μας και αλλάζουν τα πάντα
Αυτό δείχνει για παράδειγμα η τεράστια ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και το γεγονός ότι σταδιακά το «κατάστημα» υποκαθίσταται από μια ιστοσελίδα που λειτουργεί ως το σημείο συνάντησης ανάμεσα στον πελάτη, τον κατασκευαστή και φυσικά κάποια από τις μεγάλες εταιρείες διανομής που εξασφαλίζουν την έγκαιρη άφιξη των προϊόντων.
Αυτό δείχνει η αυξανόμενη σημασία που αποκτά η ψηφιακή επικοινωνία των πολιτών με το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς, με πλήθος αιτήσεις και διαδικασίες να διεκπεραιώνονται ψηφιακά και πολλά περιθώρια αυτό να επεκταθεί ακόμη περισσότερο.
Αυτό δείχνει, τέλος, η αυξανόμενη διάθεση προϊόντων πολιτισμού σε ψηφιακή μορφή. Και δεν αναφέρομαι σε αυτά με τα οποία ήμασταν εξοικειωμένοι, όπως είναι οι διαθέσιμες στο Διαδίκτυο ταινίες και τηλεοπτικές σειρές.
Αναφέρομαι στο πως ολοένα και περισσότεροι πολιτιστικοί οργανισμοί που κατεξοχήν στηρίζονταν στις παραδοσιακές παραστάσεις και εκθέσεις σήμερα εκθέτουν ψηφιακό περιεχόμενο, από προβολές προηγούμενων παραστάσεων μέχρι εξαιρετικές ψηφιακές περιηγήσεις μουσείων. Αυτό θα μπορούσε να τους ανοίξει πολύ ευρύτερα κοινά.
Ολα αυτά αναδεικνύουν και την ανάγκη μιας ψηφιακής τόλμης. Τεχνολογικές δυνατότητες αλλά και δυναμικό έτοιμο να συμβάλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό υπάρχουν.
Το ερώτημα είναι εάν θα τολμήσουμε να δούμε αυτές τις δυνατότητες ως το βήμα για μια νέα εποχή και όχι ως λύση ανάγκης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις