Θα φανούν τουλάχιστον οι προθέσεις…
Στα πολλά σενάρια που κυκλοφορούν στην Ευρώπη για το τι μέλλει γενέσθαι με τα πρωταθλήματα που διακόπηκαν, ας προσθέσουμε κι αυτό που η «Εκίπ» περιέγραψε ως «το γαλλικό σχέδιο»
Αφού προχθές έγινε γνωστός ο τρόπος που σιγά σιγά θα επιστρέψουμε στην ομαλότητα (κουβαλώντας αρχικά τουλάχιστον τον φόβο του ιού και της επιστροφής στην καραντίνα…), σήμερα θα μάθουμε και τι επιθυμούν οι ομάδες της Σουπερλίγκας για τη συνέχεια. Η προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη θα λύσει απορίες και θα κάνει ξεκάθαρες τις προϋποθέσεις. Και θα σταματήσει την ψιθυρολογία των προηγούμενων ημερών.
Τρία
Θυμίζω ότι μετά την προηγούμενη τηλεδιάσκεψη η Λίγκα είχε αποφασίσει τρία πράγματα: πρώτον, να αναβάλει κάθε απόφαση μέχρι τις 27 Απριλίου, δεύτερον, να αναθέσει στην εταιρεία με την οποία συνεργάζεται να συντάξει μια έκθεση για την τωρινή και μελλοντική οικονομική ζημιά των ΠΑΕ, και τρίτον, να δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας (το περίφημο working group) που θα επεξεργαζόταν ένα πλάνο για τη συνέχεια. Η δημιουργία αυτού του τελευταίου ήταν μια καλή ιδέα – ωστόσο ομολογώ ότι εγώ περίμενα ότι θα λειτουργούσε κομμάτι διαφορετικά.
Περίμενα
Τι περίμενα; Πρώτα από όλα να υπάρχει σε αυτό εκπροσώπηση των ποδοσφαιριστών, η γνώμη των οποίων μετράει και πολύ μάλιστα. Επειτα περίμενα ότι θα υπήρχε μια κάποια συζήτηση των εκπροσώπων των ΠΑΕ με προπονητές και γυμναστές, ώστε να εξηγήσουν αυτοί, ως αρμόδιοι, τι χρειάζεται για την επανέναρξη του πρωταθλήματος (προπονητικά προγράμματα, μέρες που απαιτούνται για ειδική εκγύμναση κ.τ.λ.) και με βάση τις εισηγήσεις τους να προκύψει ένα πρόγραμμα.
Επειτα περίμενα ότι θα υπήρχε επικοινωνία με την αρμόδια υγειονομική επιτροπή του κ. Σωτήρη Τσιόδρα, ώστε να έχουν οι ΠΑΕ και μια εκ των έσω ενημέρωση αλλά και μια εκτίμηση για την πιθανότητα επανεκκίνησης της αγωνιστικής δραστηριότητας. Ας μην ξεχνάμε ότι θα πρέπει να γνωρίζουν και τις προϋποθέσεις που θα την επιτρέψουν. Τέλος, περίμενα να φωνάξουν τον υπεύθυνο Αδειοδοτήσεων κ. Γιώργο Δημητρίου για να συζητηθούν μαζί του πρακτικά ζητήματα που αφορούν τον τομέα του: μου φαίνεται δύσκολο οι ομάδες να καταθέσουν φέτος στον φάκελό τους πλάνο βιωσιμότητας π.χ. όταν τα μελλοντικά έσοδά τους είναι στον αέρα.
Ψαλίδια
Δεν μου προκύπτει ότι υπήρξε κάποια συνεννόηση με όλους αυτούς: απλά όσοι συμμετείχαν στο working group μιλούσαν για «ψαλίδια» στα συμβόλαια των παικτών κ.τ.λ. Ακόμα και το τι θα γίνει με τα τηλεοπτικά συμβόλαια των ομάδων προσεχώς ελάχιστα συζητήθηκε. Βέβαια ομολογώ πως, με το κλίμα που επικρατεί, όσο λιγότερο συναντιούνται οι παράγοντες των ομάδων τόσο ευκολότερο είναι να συμφωνήσουν σε κάποια απαραίτητα και βασικά πράγματα – όπως και να ‘χει, οι αποφάσεις τους και οι τοποθετήσεις τους σήμερα θα έχουν ενδιαφέρον.
Αρχηγός
Μιλώντας για τοποθετήσεις, βρήκα ώριμη αυτή του Παναγιώτη Κόρμπου, του αρχηγού του Πανιωνίου. Ο Κόρμπος που ασχολείται σοβαρά και με τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των ποδοσφαιριστών, όταν χθες ρωτήθηκε σε ραδιοφωνική εκπομπή για το τι θα πρέπει να γίνει στη συνέχεια, δεν έκρυψε τη θέλησή του να ξαναπροπονηθεί και να ξαναπαίξει ποδόσφαιρο. «Πιστεύω πως στην αρχή θα υπάρχει κάποιος φόβος, γιατί το ποδόσφαιρο είναι άθλημα επαφών. Ομως πιστεύω πως θα ξεπεραστεί γρήγορα, γιατί ο φόβος δεν ταιριάζει στο άθλημά μας» είπε.
Ρίσκο
Εδώ πρέπει να πω ότι κανείς δεν πρέπει να υποχρεώσει έναν ποδοσφαιριστή να αγωνιστεί χωρίς τη θέλησή του: άλλωστε όποιος το κάνει δεν θα κερδίσει και τίποτα, αφού ένας ποδοσφαιριστής χωρίς όρεξη δεν μπορεί παρά να έχει κακή απόδοση. Από την άλλη και κανείς ποδοσφαιριστής δεν είναι υποχρεωμένος να συνεχίσει να κάνει αυτή τη δουλειά αν δεν αισθάνεται έτοιμος κάτι να ρισκάρει.
Στην προκειμένη περίπτωση βέβαια το όποιο ρίσκο είναι ελάχιστο: οι ποδοσφαιριστές προστατεύονται από τη γερή τους κράση. Αν δεν γυρίσουν στη δουλειά τους αυτοί που είναι νέοι, προπονημένοι, έχουν ειδικούς γυμναστές και διατροφολόγους, τότε ποιος θα το κάνει; Ο Κόρμπος έχει δίκιο: ο φόβος που υπάρχει θα είναι βασικά στο μυαλό τους και θα εξαφανιστεί γρήγορα.
Γάλλοι
Στα πολλά σενάρια που κυκλοφορούν στην Ευρώπη για το τι μέλλει γενέσθαι με τα πρωταθλήματα που διακόπηκαν, ας προσθέσουμε κι αυτό που η «Εκίπ» περιέγραψε ως «το γαλλικό σχέδιο». Σύμφωνα με την καλή εφημερίδα, οι γαλλικές ομάδες είναι έτοιμες να επιστρέψουν στις προπονήσεις από τις 15 Μαΐου, αλλά η κυβέρνηση Μακρόν δεν συμμερίζεται και τόσο τον σχεδιασμό τους. Τα αρμόδια υπουργεία στη συζήτηση που γίνεται αντιπροτείνουν να αρχίσει ξανά το πρωτάθλημα τον Αύγουστο και ακριβώς με τη λήξη του να αρχίσει το επόμενο! Τον σχεδιασμό αυτό διευκολύνει και η πρόθεση της UEFA να συνεχιστούν οι δικές της διοργανώσεις αυγουστιάτικα: οι Γάλλοι λένε ότι το δικό τους πρωτάθλημα μπορεί να ξαναρχίσει όταν θα αρχίσουν κι αυτές.
Μπουντεσλίγκα
Οπως σας έλεγα και χθες, όλοι κοιτάζουν πάντως τους Γερμανούς. Αυτοί, που αυτό το έχουν καταλάβει, έκαναν γνωστό χθες ότι αν ξεκινήσει η Μπουντεσλίγκα και βρεθεί κάποιος παίκτης (ή κάποιο άλλο μέλος ομάδας…) θετικός δεν θα διακοπεί η αγωνιστική δραστηριότητα, ούτε θα μπει όλη η ομάδα σε καραντίνα, αλλά απλά θα μπει σε καραντίνα αυτός.
Οι Γερμανοί προσπαθούν πραγματικά να βάλουν κανόνες που να βοηθάνε τη συνέχεια της αγωνιστικής δραστηριότητας παρά την παρουσία του ιού: εμπράκτως προσπαθούν να δείξουν ότι γίνεται να μάθεις να ζεις και με τον ιό. Ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής Λίγκας κ. Κρίστιαν Σάιφερτ ανέφερε χθες πως «θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να σωθεί μια βιομηχανία θεάματος που δίνει δουλειές σε 60.000 ανθρώπους τουλάχιστον». Το πρόβλημα των Γερμανών είναι ότι από τη μέρα της χαλάρωσης των μέτρων ανέβηκε πάλι ο αριθμός των κρουσμάτων κι αυτό κάνει την κυρία Ανγκελα Μέρκελ πολύ διστακτική για τη συνέχεια. Οι γερμανικές ομάδες θα ήθελαν την επανέναρξη του πρωταθλήματος στις 9 Μαΐου, αλλά αυτό νομίζω δύσκολα θα το επιτρέψει η καγκελάριος.
Αλλαγές
Πάντως η UEFA και η FIFA ετοιμάζονται για την επανέναρξη. Οι αγγλικές εφημερίδες έγραψαν χθες ότι η UEFA έδωσε για την Πρέμιερ Λιγκ μια συγκεκριμένη ημερομηνία σύνταξης του αγωνιστικού της προγράμματος, ενώ η FIFA έκανε γνωστό ότι υπάρχει προβληματισμός για το πώς θα αντιμετωπισθεί η πιθανότητα των πολλών συνεχόμενων αγώνων καλοκαιριάτικα. Αυτός ο προβληματισμός οδηγεί την παγκόσμια ομοσπονδία στο να επιτρέψει μόνο για τα φετινά καλοκαιρινά ματς πέντε αλλαγές στη διάρκεια ενός αγώνα!
Μουρμούρα
Ελπίζω αυτό ειδικά το μέτρο να είναι πραγματικά προσωρινό. Δεν αντέχω όλους αυτούς τους προπονητές της εξέδρας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που ζητάνε αλλαγές από το ημίχρονο τώρα που όλες κι όλες αυτές που μπορεί να κάνει ο κόουτς είναι τρεις. Φανταστείτε την τρέλα των απαιτήσεων όταν αυτές που θα επιτρέπεται να γίνουν θα είναι πέντε…
- Συρία: Στους 82 ανήλθαν οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Παλμύρα
- Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία παρουσίασε νέο πύραυλο με την επίθεση στην Ουκρανία
- Λακωνία: Σορός άντρα εντοπίστηκε κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς στη Σκάλα
- Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Γερμανία: Ο Πιστόριους δεν θα διεκδικήσει το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου – Προτείνει Σολτς
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου