Κοροναϊός : Η πανδημία αλλάζει για πάντα το εργασιακό τοπίο
Πολλές από τις αλλαγές που έφερε ο κοροναϊός ήρθαν για να μείνουν, ενώ δεν αποκλείεται σε αυτές να προστεθούν ακόμη περισσότερες μετά την άρση των μέτρων
Μέσα σε λίγους μήνες, η πανδημία του κοροναϊού έχει μεταμορφώσει τις ζωές των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Τα lockdown έχουν δημιουργήσει νέους διαχωρισμούς μεταξύ των εργαζομένων, με κάποιους να θεωρείται αναγκαίο να συνεχίσουν να εργάζονται, συχνά σε επισφαλείς υγειονομικές συνθήκες, ορισμένους να μεταφέρουν το γραφείο τους στο σπίτι και εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να χάνουν τις δουλειές τους.
Πολλές από αυτές τις αλλαγές είναι προσωρινές, ενώ άλλες ενδέχεται να συνεχίσουν να μας συνοδεύουν. Ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς που μίλησαν στο CNBC, περαιτέρω μεταβολές του εργασιακού τοπίου ενδέχεται να σημειωθούν μετά την άρση των μέτρων, οι οποίες δεν αποκλείεται να μεταμορφώσουν για πάντα τον τρόπο που εργαζόμαστε.
Ας δούμε τις δώδεκα κυριότερες.
Σύμβολο κύρους η εργασία σε γραφείου
Σύμφωνα με τον Brent Capron, διευθυντή της αρχιτεκτονικής εταιρείας Perkins and Will στη Νέα Υόρκη, στο τέλος της πανδημίας οι Αμερικανοί θα μοιράζουν την εργασιακή τους καθημερινότητα μεταξύ γραφείου και σπιτιού.
Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται εξ αποστάσεως, οι εταιρείες ενδέχεται να δημιουργήσουν τοπικούς κόμβους ή να παρέχουν πρόσβαση σε αποκεντρωμένα γραφεία, αντί να συγκεντρώνουν την πλειοψηφία του προσωπικού τους σε έναν χώρο.
Ως αποτέλεσμα, τα κεντρικά γραφεία των επιχειρήσεων ενδέχεται να αναδειχθούν σε σύμβολο κύρους για τις εταιρείες που θα εξακολουθούν να έχουν το κεφάλαιο αλλά και αρκετούς εργαζόμενους ώστε να διατηρούν ακριβά γραφεία στις μεγαλουπόλεις.
Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι που αναζητούν εργασία ενδέχεται να δελεάζονται από το γεγονός ότι μια εταιρεία διαθέτει γραφεία, σύμφωνα με την Jane Oats, πρόεδρο του μη κερδοσκοπικού οργανισμού εργασίας WorkingNation.
Τέλος στις συσκέψεις από κοντά
Σύμφωνα με την Nadjia Yousif, διευθύντρια του Boston Consulting Group στο Λονδίνο, οι συσκέψεις θα μειωθούν σημαντικά μετά την πανδημία.
Η εξ αποστάσεως εργασία ανάγκασε πολλούς εργαζόμενους να εξοικειωθούν με τα τεχνολογικά μέσα. Επομένως, πολλά αντικείμενα συσκέψεων θα επιλύονται μέσω e-mail ή τηλεδιασκέψεων. Οι δεύτερες θα βοηθήσουν και τους εργαζόμενους που εργάζονται εξ αποστάσεως να αναπτύξουν οικειότητα με συναδέλφους που δεν έχουν συναντήσει ποτέ από κοντά.
Τέλος και στα επαγγελματικά ταξίδια;
“Δεν πιστεύω ότι τα επαγγελματικά ταξίδια θα είναι ποτέ ξανά τα ίδια”, τονίζει ο Gary Leff, ειδικός της ταξιδιωτικής βιομηχανίας και συγγραφέας του βιβλίου View from the Wing.
Αυτό θα έρθει ως αποτέλεσμα της μείωσης των πολυπληθών εκδηλώσεων, όπως είναι τα συνέδρια, τουλάχιστον για το προσεχές μέλλον.
Σύμφωνα με τον Leff, σε αυτό το διάστημα οι εταιρείες θα διαπιστώσουν πως ένα μέρος αυτών των ταξιδιών ήταν αχρείαστο και θα μπορούσε να αντικατασταθεί από τηλεδιασκέψεις. Παράλληλα, δεν είναι απίθανο οι περικοπές στα ταξίδια να χρησιμοποιηθούν σε μια προσπάθεια αντιστάθμισης της απώλειας εισοδημάτων που προέκυψε από την πανδημία.
Τα γραφεία θα μετατραπούν σε συνεδριακά κέντρα
Σύμφωνα με τον Capron, δεν αποκλείεται η εργασία να πραγματοποιείται από το σπίτι, εξασφαλίζοντας και μεγαλύτερη συγκέντρωση των εργαζομένων, και τα γραφεία να χρησιμοποιούνται ως χώρος συνάντησης για συνέδρια, συσκέψεις και εταιρικές εκδηλώσεις.
Επιπλέον, αν και αναμένεται το μοντέλο των “open space” γραφείων να διατηρηθεί για λόγους οικονομίας, είναι πιθανό τα γραφεία των εργαζομένων να απλωθούν περισσότερο στον χώρο, τα μέτρα υγιεινής να αυξηθούν και να επανέλθει το μοντέλο των ψευδοτοίχων μεταξύ των γραφείων, προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγικότητα των υπαλλήλων.
Ταυτόχρονα, αναμένεται να αυξηθούν οι αισθητήρες φωτοκυττάρων σε σημεία όπως οι πόρτες ή οι βρύσες, προκειμένου να αποφεύγεται η άμεση επαφή με κοινόχρηστες επιφάνειες.
Υποχρεωτικοί ιατρικοί έλεγχοι;
Το πιθανότερο είναι πως στο διάστημα αμέσως μετά την άρση των μέτρων, πολλοί χώροι εργασίας θα επιβάλουν τη θερμομέτρηση ή και τα τεστ αντισωμάτων στους εργαζόμενούς τους. Άλλωστε, πρόκειται για μια πρακτική που εφαρμόζεται ήδη από εταιρείες κολοσσούς όπως η Amazon και η Walmart.
Σύμφωνα με τον εργατολόγο David Barron, όχι μόνο είναι νόμιμος ο ιατρικός έλεγχος του προσωπικού στις ΗΠΑ, αλλά πρόκειται και για πρακτική που ενθαρρύνεται από το CDC.
Εξίσου πιθανά είναι και τα “διαβατήρια ανοσίας”, παρά το γεγονός ότι δεν είναι ακόμη βέβαιο ότι τα αντισώματα απέναντι στον κοροναϊό προσφέρουν προστασία από επαναμόλυνση.
Πιο στενές σχέσεις μεταξύ συναδέλφων
Στο διάστημα που πέρασε οι περισσότεροι στηριχτήκαμε στους συναδέλφους μας περισσότερο από ποτέ, ενώ συνειδητοποιήσαμε και τη σημασία της καθημερινής αλληλεπίδρασης μαζί τους.
Σύμφωνα με τον ψυχολόγο και καθηγητή στο Wharton, Adam Grant, αυτό ίσως σημαίνει ότι με την επιστροφή μας στο γραφείο θα αναπτύξουμε και σχέσεις που θα χαρακτηρίζονται από περισσότερη συντροφικότητα.
Μάσκες γραφείου
Καθώς από ό,τι φαίνεται για αρκετό διάστημα οι εργαζόμενοι θα πρέπει να φορούν μάσκα κατά την παραμονή τους στον κλειστό χώρο των γραφείων, το πιθανότερο είναι πως η βιομηχανία της μόδας θα απαντήσει σε αυτή τη νέα ανάγκη. Έτσι, είναι πιθανό να εμφανιστούν μάσκες σε διαφορετικές υφές, χρώματα και μοτίβα.
Τέλος και για το οκτάωρο;
Από τη μία πλευρά, η εξ αποστάσεως εργασία έχει οδηγήσει πολλούς εργαζόμενους στο να συνεχίζουν τη δουλειά τους πρακτικά σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Από την άλλη, έχει επιτρέψει και τη μεγαλύτερη ευελιξία σε σχέση με το ωράριο. Με άλλα λόγια, από τη στιγμή που οι υποχρεώσεις των εργαζομένων πραγματοποιούνται εγκαίρως, δεν υπάρχει λόγος να ολοκληρώνονται κατά τη διάρκεια του τυπικού οκταώρου που ξεκινά στις 9 το πρωί και ολοκληρώνεται στις 5 το απόγευμα.
Με την επιστροφή στην κανονικότητα, και με την προϋπόθεση ότι το μοντέλο της εξ αποστάσεως εργασίας θα επιβιώσει, ενδέχεται οι εργοδότες να απαιτούν από τους υπαλλήλους τους να είναι διαθέσιμοι σε συγκεκριμένες ώρες για συσκέψεις ή άλλες υποχρεώσεις και κατά τα άλλα να τους επιτρέπουν να προσαρμόζουν το ωράριό τους στο δικό τους πρόγραμμα.
Αποζημιώσεις για την εξ αποστάσεως εργασία
Κατά τη μετάβαση στην τηλεργασία, μεγάλες εταιρείες όπως το Twitter πρόσφεραν στους εργαζόμενούς τους ένα κεφάλαιο για να εξασφαλίσουν τον απαραίτητο εξοπλισμό που θα τους επέτρεπε να παραμείνουν παραγωγικοί.
Καθώς η τηλεργασία επιτρέπει στους εργοδότες να εξοικονομούν χρήματα – σύμφωνα με την Global Workplace Analytics $11.000 ανά εργαζόμενο μερικής απασχόλησης – ενδέχεται να επενδύουν ένα μικρό μέρος αυτού του ποσού στον οικιακό εξοπλισμό των εργαζόμενων.
Ενίσχυση της ισότητας των φύλων
Από τη στιγμή που η εργασία μεταφέρεται στο σπίτι, η εξισορρόπηση καριέρας – οικογένειας θα γίνει ευκολότερη, πράγμα που θα ευνοήσει ιδιαιτέρως τις γυναίκες που συχνά εξαναγκάζονται σε σκληρές επιλογές.
Επιπλέον, καθώς και οι δύο γονείς θα είναι συχνότερα στο σπίτι, και η ίδια η κατανομή των οικιακών εργασιών ενδέχεται να γίνει πιο ισότιμη.
Μεγαλύτερη αυτοματοποίηση
Εξαιτίας των αυστηρών μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, οι επιχειρήσεις λιανικής αναγκάστηκαν να βρουν τρόπους να λειτουργούν με όσο το δυνατόν λιγότερους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα, τα… ρομπότ δεν αρρωσταίνουν. Έτσι, δεν αποκλείεται να δούμε μια επιτάχυνση της αυτοματοποίησης.
Ισότιμη πρόσβαση στην τεχνολογία
Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν διαθέτουν πρόσβαση στο internet. Με την αύξηση της εξ αποστάσεως εργασίας, είναι πολύ πιθανό οι επιμέρους κυβερνήσεις να αναγκαστούν να αναλάβουν έργα υποδομής που θα εξασφαλίσουν μεγαλύτερη ισότητα στην πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες.
Πηγή: www.cnbc.com
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις