Κοροναϊός : Συντριπτικό πλήγμα στην παγκόσμια ζήτηση ενέργειας εξαιτίας των lockdown
Η μείωση της ζήτησης είναι ανάλογη με την πλήρη εξάπλωση της ζήτησης από την Ινδία, την χώρα των 1,3 δις κατοίκων
- Νέα σελίδα στις σχέσεις Τραμπ και Πούτιν – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;
- Είχε μεταφερθεί στην Ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ ο δολοφόνος της 36χρονης στο Ηράκλειο αλλά δεν τον κράτησαν
- Συνεχίζει τις συναντήσεις ο αλ Τζουλάνι - Ραντεβού με αντιπροσωπεία των Δρούζων του Λιβάνου
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
Η παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας έχει δεχθεί πλήγμα ισοδύναμο με την εξάλειψη όλης της ζήτησης από την Ινδία, την χώρα του 1,3 δις κατοίκων και του τρίτου μεγαλύτερου καταναλωτή ενέργειας στον κόσμο.
Η εκτίμηση προέρχεται από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ), ο οποίος ανέφερε σε νέα έκθεσή του την Πέμπτη ότι η ζήτηση για ενέργεια θα μπορούσε να μειωθεί κατά 6% κατά τη διάρκεια του έτους, αν τα lockdown παραμείνουν σε ισχύ για πολλούς μήνες και η ανάκαμψη της οικονομίας αποδειχθεί αργή.
Σοκ ιστορικού μεγέθους
Ένα τέτοιο σενάριο “είναι όλο και πιο πιθανό”, αναφέρει ο ΙΕΑ, προσθέτοντας ότι μια μείωση τέτοιου μεγέθους θα ήταν επτά φορές μεγαλύτερη από εκείνη που ακολούθησε την οικονοκμική κρίση του 2008. Η ζήτηση για ηλεκτρισμό, αναμένεται να πέσει κατά 5% κατά τη διάρκεια του 2020, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τη Μεγάλη Ύφεση.
“Πρόκειται για ένα σοκ ιστορικού μεγέθους για όλο τον κόσμο της ενέργειας”, σημειώνει ο Fatih Birol, γενικός διευθυντής του οργανισμού με έδρα το Παρίσι. “Ακόμη είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσουμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, όμως η βιομηχανία ενέργειας που θα βγει από την κρίση θα είναι πολύ διαφορετική από αυτή που προηγήθηκε”.
Η ζήτηση για άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο έχει καταποντιστεί ως αποτέλεσμα των lockdown που στοχεύουν στον περιορισμό του ιού, οδηγώντας την διεθνή οικονομική δραστηριότητα, αλλά και τις αερομεταφορές σε παύση. Συγκεκριμένα, η ζήτηση για πετρέλαιο θα μπορούσε να σημειώσει μείωση της τάξης του 9%, η οποία είναι ικανή να διαγράψει την ανάπτυξη των τελευταίων οκτώ ετών.
Εξαίρεση η ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές
Μόνο η ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές δείχνει να διατηρεί τη ζήτησή της, με τη ζήτηση για ηλεκτρισμό που προέρχεται από ηλιακή ή αιολική ενέργεια να προβλέπεται πως θα αυξηθεί κατά 1% κατά τη διάρκεια του έτους.
Αυτή η δυναμική, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις του άγριου πολέμου των τιμών μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, έχουν συνταράξει την αγορά πετρελαίου. Την περασμένη εβδομάδα, οι τιμές του αμερικανικού πετρελαίου έπεσαν για πρώτη φορά σε αρνητικές αξίες. Αυτό σημαίνει πως οι έμποροι ουσιαστικά πλήρωναν για να ξεφορτωθούν το προϊόν τους.
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν ανακάμψει, όμως εξακολουθούν να είναι οι χαμηλότερες που έχουν σημειωθεί κατά τη διάρκεια της δεκαετίας. Το γεγονός αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε ένα κύμα χρεωκοπιών και απώλειας θέσεων εργασίας στη βιομηχανία, καθώς η παραγωγή μειώνεται προκειμένου να συμβαδίσει με την πτώση της ζήτησης.
Η μείωση στη χρήση ενέργειας οφείλεται κυρίως στις ανεπτυγμένες χώρες σύμφωνα με τον ΙΕΑ. Ο οργανισμός προβλέπει ότι θα αγγίξει το 9% για τις ΗΠΑ και το 11% για την ΕΕ.
Ορισμένες χώρες της Ευρώπης, αλλά και τμήματα των ΗΠΑ αρχίζουν σταδιακά να χαλαρώνουν τα σκληρά μέτρα του lockdown και να επανεκκινούν τις οικονομίες τους. Ο ρυθμός, όμως, με τον οποίο θα γίνει η άρση των περιορισμών προβλέπεται πως θα έχει τεράστιαα επίδραση στην κατανάλωση ενέργειας, με τον ΙΕΑ να υπολογίζει ότι για κάθε μήνα παγκόσμιου lockdown η ετήσια ζήτηση ηλεκτρισμού μειώνεται περίπου κατά 1,5%.
Δραματική πτώση των εκπομπών άνθρακα
Ταυτόχρονα, οι εκπομπές άνθρακα μειώνονται δραματικά. Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προκύπτουν από την κατανάλωση ενέργειας αναμένεται να μειωθούν κατά 8% εντός του έτους, αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα από το 2010, σύμφωνα πάντα με τον ΙΕΑ. Πρόκειται για μια μείωση – ρεκόρ.
Ωστόσο, ο Birol αναφέρει ότι αυτή η μείωση, που προκύπτει από την υγειονομική κρίση, δεν είναι λόγος για να χαιρόμαστε.
“Αν μπορούμε να πάρουμε κάποιο μάθημα από την κρίση του 2008, το πιθανότερο είναι ότι όπως και τότε τα επίπεδα εκπομπών άνθρακα θα αυξηθούν δραματικά, καθώς οι οικονομικές συνθήκες θα βελτιώνονται”, σημείωσε.
Στροφή προς την πράσινη ενέργεια;
Αυτό που παραμένει άγνωστο, είναι η συμπεριφορά των κυβερνήσεων και των καταναλωτών, όταν η πανδημία αρχίσει να υποχωρεί. Η ανάλυση του ΙΕΑ δείχνει πως περισσότερο από το 70% των παγκόσμιων επενδύσεων ενέργειας εξαρτάται άμεσα ή έμμεσα από τις κυβερνήσεις.
Αν επιλέξουν να προωθήσουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως μέρος της στρατηγικής ανάκαμψής τους, ενδέχεται να επιταχύνουν μια μετάβαση η οποία είχε ήδη ξεκινήσει. Ταυτόχρονα, οι πολίτες ίσως φανούν πιο διστακτικοί απέναντι στις διεθνείς πτήσεις σε σχέση με το παρελθόν και η τηλεργασία δεν αποκλείεται να καταστεί πιο συνηθισμένη, μειώνοντας τις καθημερινές μετακινήσεις.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής πρέπει να συμπεριληφθεί στην επίλυση της κρίσης του κοροναϊού.
“Το σχέδιο πακέτων αναθέρμανσης της οικονομίας παρουσιάζει μια σημαντική ευκαιρία για τη σύνδεση των προσπαθειών οικονομικής ανάκαμψης των κυβερνήσεων με τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας και την ανακατεύθυνση του συστήματος ενέργειας προς μια πιο βιώσιμη πορεία”, τονίζει η έκθεση του ΙΕΑ.
Πηγή: www.cnn.com
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις