Μείωση – ρεκόρ της τάξης του 3,8% σημείωσε η παραγωγή των 19 χωρών της Ευρωζώνης για τους πρώτους τρεις μήνες του 2020, στη σκιά της εξάπλωσης του κοροναϊού σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η Γαλλία και η Ιταλία, δηλαδή η δεύτερη και η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην νομισματική ένωση, βιώσαν ύφεση, με τη Eurostat να καταγράφει ακόμη μεγαλύτερη πτώση του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος (ΑΕΠ) για το τρίμηνο σε σχέση με αυτό που περίμεναν οι αγορές.

Με τις χώρες να δημοσιεύουν στοιχεία μόνο για το τέλος του πρώτου τριμήνου, οι αναλυτές είναι προετοιμασμένοι για ακόμη μεγαλύτερη ύφεση στο διάστημα Απριλίου – Ιουνίου.

Τεράστια ύφεση για Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία

Από τις μεμονωμένες χώρες της Ευρωζώνης που δημοσίευσαν σχετικά στοιχεία, η Γαλλία αναφέρει ότι μετά από ύφεση της τάξης του 0,1% για το τελευταίο τρίμηνο του 2019, η οικονομία της σημείωσε συρρίκνωση της τάξης του 5,8% για το πρώτο τρίμηνο του 2020. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ύφεση από τη στιγμή που η χώρα ξεκίνησε να καταγράφει σχετικά στοιχεία, στα τέλη της δεκαετίας του 1940.

Η Ιταλία βιώνει επίσης το δεύτερο συναπτό τρίμηνο ύφεσης, με τη συρρίκνωση της οικονομίας να αγγίζει το 4,7% μετά από την πτώση κατά 0,3% στα τέλη του 2019. Οι επιπτώσεις του κοροναϊού σε μια ήδη ασθενή οικονομία ήταν αρκετές για να εξαλείψουν κάθε αύξηση του ΑΕΠ που έχει σημειωθεί στη χώρα από την οικονομική κρίση του 2008.

Η Ισπανία, μία από τις χώρες που έχουν δεχθεί τα ισχυρότερα πλήγματα από την πανδημία, ανέφερε πτώση της τάξης του 5,2% για το πρώτο τρίμηνο, ενώ το ΑΕΠ του Βελγίου και της Αυστρίας μειώθηκε κατά 3,9% και 2,5% αντίστοιχα.

Άγνωστη παραμένει η κατάσταση της γερμανικής οικονομίας

Η Γερμανία δεν έχει ανακοινώσει ακόμη τα σχετικά στοιχεία, όμως η επίδραση της πανδημίας στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης γίνεται σαφής από την αύξηση των ανέργων κατά 373.000 και την αύξηση των εργαζομένων που υποαπασχολούνται στους 10,1 εκατομμύρια κατά τη διάρκεια του Απριλίου.

Η Ευρωζώνη σημείωνε πενιχρή οικονομική ανάπτυξη πριν το σοκ του κοροναϊού, σημειώνοντας επέκταση της τάξης του 0,1% για τους τελευταίους τρεις μήνες του 2019.

Προκειμένου η οικονομία να χαρακτηριστεί ως υφεσιακή, θα πρέπει να έχουν προηγηθεί δύο τρίμηνα μειωμένου ΑΕΠ, και οι αναλυτές αναφέρουν πως είναι πλέον σίγουρο ότι ολόκληρη η Ευρωζώνη θα βιώσει τη μεγαλύτερη ύφεση από τη δημιουργία της στα τέλη της δεκαετίας του ‘90.

Η συρρίκνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης για το πρώτο τρίμηνο ήταν πολύ πιο έντονη από εκείνη που καταγράφηκε στις ΗΠΑ. Την Τετάρτη το υπουργείο εμπορίου των ΗΠΑ ανέφερε ότι το ΑΕΠ της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου έπεσε 4,8% με αναγωγή σε ετήσια βάση μεταξύ του Ιανουαρίου και του Μαρτίου. Αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό λίγο πάνω από 1% για το τρίμηνο.

Ανάγκη για επιπλέον στήριξη των κρατών – μελών

Ο Andrew Kenningham, Ευρωπαίος οικονομολόγος της Capital Economics αναφέρει ότι το μέγεθος του πλήγματος για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα πρέπει να ενθαρρύνει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην αύξηση της υποστήριξης που προσφέρει για την ανάπτυξη των κρατών – μελών.

“Η χιονοστιβάδα δυσάρεστων οικονομικών στοιχείων που ανακοινώθηκαν το πρωωί της Πέμπτης επιβεβαιώνει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση ήδη στο τέλος Μαρτίου, με το ΑΕΠ να μειώνεται σε επίπεδα – ρεκόρ σε ολόκληρη την περιοχή”, τόνισε.

Ο Bert Colijn, οικονομολόγος της Ευρωζώνης για την τράπεζα ING αναφέρει:΅”Η Γαλλία και η Ισπανία ανήκουν στις χώρες με τα πιο αυστηρά lockdown, με αποτέλεσμα η οικονομία τους να έχει επιβαρυνθεί περισσότερο. Αυτό συνεπάγεται ότι μια χώρα όπως η Γερμανία θα έχει βιώσει μικρότερη συρρίκνωση από τον μέσο όρο”.

Πηγή: www.theguardian.com