Σχέδιο για μειωμένη προκαταβολή φόρου σε χιλιάδες φορολογούμενους
Στήριξη στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους που δοκιμάζονται από την πανδημία εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
- Μέχρι πότε η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας – Δεν θα δοθεί παράταση, τι ισχύει για τα πρόστιμα
Τη μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τη χρήση του 2020 που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι επιχειρήσεις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας που δοκιμάζεται από την πανδημία.
Το θέμα άφησε ανοιχτό χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος αν και δήλωσε (στον ΑΝΤ1) ότι αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων με τους θεσμούς, είπε πως είναι ένα ζήτημα το οποίο θα εξεταστεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, ανάλογα και με την πορεία της οικονομίας, για να προσθέσει ότι η κυβέρνηση θα λάβει «τις κατάλληλες πολιτικές την κατάλληλη χρονική στιγμή αντιλαμβανόμενη το πρόβλημα της οικονομίας».
Η μείωση της προκαταβολής φόρου είναι ένα από τα μέτρα που έχει ζητήσει από την κυβέρνηση ο επιχειρηματικός και εμπορικός κόσμος, δεδομένου ότι η κρίση της πανδημίας χτυπά 8 στις 10 επιχειρήσεις καθώς και την πλειονότητα των επαγγελματιών στην Ελλάδα. Μόνο ένας μικρός αριθμός επιχειρήσεων αναμένεται να γράψουν κέρδη κατά τη φετινή χρήση.
Το μέτρο της μείωσης της προκαταβολής φόρου αφορά περίπου 1.000.000 επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους και σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν εισηγήσεις που προβλέπουν τη μείωση του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου από το 100% του κύριου φόρου που ισχύει σήμερα στα επίπεδα του 50%-70%, ειδικά για όσες επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους έχουν υποστεί σημαντικού ύψους οικονομικές ζημιές από το lockdown είτε λόγω πλήρους αναστολής της λειτουργίας τους είτε εξαιτίας της απότομης συρρίκνωσης του τζίρου τους. Οπως λένε παράγοντες της αγοράς, είναι άδικο επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες να κληθούν να προκαταβάλουν φέτος φόρο για κέρδη που σίγουρα δεν θα έχουν το 2020, το οποίο σημαδεύεται από βαθιά ύφεση.
Το μέτρο της μείωσης της προκαταβολής φόρου φαίνεται να προκρίνεται σε αυτή τη φάση και την ίδια ώρα να παραμένει στον «πάγο» η εισήγηση για περαιτέρω μείωση του συντελεστή φορολογίας των κερδών των εταιρειών και των λοιπών νομικών προσώπων στο 20% στο 24% με βάση των οποίων θα φορολογηθούν φέτος τα επιχειρηματικά κέρδη του 2020.
Στο δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένεται να αποφασιστούν και οι φορολογικές ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θα εισπράξουν το 60% των ενοικίων κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, ενδεχομένως και για τον Μάιο. Με τις χθεσινές του δηλώσεις ο Χρήστος Σταϊκούρας άφησε να εννοηθεί ότι οι παρεμβάσεις που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων αφορούν την ελάφρυνση του φόρου εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι το 2021 για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν φέτος.
Επιστρεπτέα προκαταβολή
Το υπουργείο Οικονομικών οριστικοποίησε τα κριτήρια για την «επιστρεπτέα προκαταβολή», ύψους 1 δισ. ευρώ, που θα μοιραστούν περίπου 100.000 επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, από αυτές οι 35.000 επιχειρήσεις δεν απασχολούν εργαζομένους ενώ πάνω από 50.000 απασχολούν έως 20 εργαζομένους. Στόχος είναι οι επιχειρήσεις να δουν τα χρήματα της επιστρεπτέας προκαταβολής στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Εντός της εβδομάδας αναμένονται οι ανακοινώσεις για το νέο σχήμα που θα έχει η προστασία της πρώτης κατοικίας, τα χαρακτηριστικά του οποίου, όπως είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας, θα είναι:
- Η στήριξη των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων.
- Η παροχή προστασίας στους πολίτες που ήταν συνεπείς αλλά λόγω της κρίσης δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
- Η διατήρηση της κουλτούρας πληρωμών.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις