Απαντήσεις Τσιόδρα για τις μάσκες: Γιατί είναι τώρα υποχρεωτικές, ποιες συστήνει
Στο ζήτημα των μασκών, η χρήση των οποίων γίνεται υποχρεωτική από τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2020 σε κλειστούς χώρους, αναφέρθηκε εκ νέου ο εκπρόσωπος του υπουργείο Υγείας για τον κοροναϊό, Σωτήρης Τσιόδρας
- «Mr Everyman»: Οι 51 άνδρες που καταδικάστηκαν για τους βιασμούς της Ζιζέλ - Γιατί τους ονόμασαν έτσι;
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
Στο ζήτημα των μασκών, η χρήση των οποίων γίνεται υποχρεωτική από τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2020 σε κλειστούς χώρους, αναφέρθηκε εκ νέου ο εκπρόσωπος του υπουργείο Υγείας για τον κοροναϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.
Κατά την τακτική ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, και απαντώντας στις επικρίσεις γιατί το προηγούμενο διάστημα δεν ενέκρινε τη χρήση μάσκας, ο κ. Τσιόδρας υποστήριξε πως «τότε είχαμε μέτρα περιορισμού, απαγορευτικό. Τώρα ανοίγει ο περιορισμός στη μετακίνηση και θα υπάρχει μεγαλύτερος συγχρωτισμός στα ΜΜΜ»
«Άρα εκεί έχει σημασία η χρήση μάσκας για να προστατεύσει κάποιος τον συνάνθρωπό του. Τώρα ανοίγει η κοινωνία και γι’ αυτό τοποθετηθήκαμε υπέρ της χρήσης παρότι υπάρχουν αντιρρήσεις και αντεπιχειρήματα» επεσήμανε.
Στο ερώτημα για τη χρήση υφασμάτινης ή χάρτινης μάσκα, ο κ. Τσιόδρας απάντησε ότι αναφερόμαστε «σε μη ιατρικές μάσκες. Θα φτιαχτεί βιντεάκι για την απλή κατασκευή μιας μάσκας στο σπίτι» πρόσθεσε και κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν -όσο είναι δυνατόν- αυτή την περίοδο τα ΜΜΜ».
Ποια μάσκα απαγορεύεται και ποια είναι η καλύτερη
Από την πλευρά του, ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, μίλησε στην ΕΡΤ για τη σωστή χρήση της μάσκας και για την καταλληλότητα των χειρουργικών μασκών μίας χρήσης και των υφασμάτινων αντίστοιχα.
Όπως είπε, η χρήση της υφασμάτινης μάσκας δεν αρκεί για να προστατεύσει κάποιον από σταγονίδια, αρκεί μόνο για ψυχολογικούς λόγους και για την αποφυγή επιβολής προστίμου. Η χειρουργική μάσκα μίας χρήσης είναι εκείνη που προστατεύει, ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίον πρέπει να χρησιμοποιείται, είναι πολύ συγκεκριμένος.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, είπε πως η μάσκα με βαλβίδα απλά απαγορεύεται. «Η πάνινη μάσκα είναι καλύτερο από το γυμνό στόμα. Η χειρουργική μάσκα είναι καλύτερη από την πάνινη. Η μάσκα με βαλβίδα, απαγορεύεται» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΙΣ και εξήγησε γιατί η μάσκα με βαλβίδα είναι απαγορευτική.
«Τη μάσκα με βαλβίδα δεν πρέπει να τη φοράνε άλλοι πλην γιατρών και νοσηλευτών που ασχολούνται με ασθενείς με κοροναϊό, καθώς “ψεκάζουν” τον ιό στους γύρω τους» πρόσθεσε.
Για όσους δεν μπορούν να αγοράσουν χειρουργικές και μια πάνινη είναι αρκετή, τόνισε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σημειώνοντας με έμφαση: «αν δείτε άνθρωπο (με μάσκα) με βαλβίδα, 22 μέτρα μακριά, όχι δυο και πείτε του να τη βγάλει και να μη τη φοράει μέσα στην κοινωνία».
Ο Αθ. Εξαδάκτυλος έδωσε κι ένα (σοκαριστικό) παράδειγμα για το πως μεταδίδεται ο κορονοϊός αν δεν φοράμε μάσκα. «Αν συναντηθούν δυο άνθρωποι, χωρίς μάσκα, που ο ένας νοσεί και ανταλλάξουν σταγονίδια, η πιθανότητα να κολλήσει είναι 95%. Αν φορούν και οι δυο μάσκες πιθανότητα είναι 1,5%».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις