Άρση μέτρων : Γιατί δεν ανοίγουν τη Δευτέρα καφετέριες και εστιατόρια
Τα νέα μέτρα για τον κοροναϊό στην εστίαση θεωρούνται επιβεβλημένα για λόγους υγείας αλλά ταυτόχρονα απειλούν με μόνιμο κλείσιμο αρκετά εστιατόρια και καφετέριες.
Απάντηση στην ερώτηση γιατί ανοίγουν πρώτα κάποιες κατηγορίες καταστημάτων, έναντι άλλων,όπως τα καφέ, έδωσαν ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Τα νέα μέτρα για τον κοροναϊό στην εστίαση θεωρούνται επιβεβλημένα για λόγους υγείας αλλά ταυτόχρονα απειλούν με μόνιμο κλείσιμο αρκετά εστιατόρια και καφετέριες.
Η αρχή θα γίνει την 1η Ιουνίου, που θα επιτραπεί η εξυπηρέτηση πελατών μόνο σε εξωτερικούς χώρους, με ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών τα 1,5-2 μέτρα και το πολύ 4 άτομα σε κάθε τραπέζι.
Στην σχετική ερώτηση γιατί παραμένουν κλειστά τα καφέ τα οποία θα είναι σε ανοικτούς χώρους, ενώ ανοίγουν τα κομμωτήρια που είναι κλειστοί χώροι, ο εκπρόσωπος του υπουργείο Υγείας και ο υφυπουργός Προστασίας έδωσαν εξηγήσεις.
Οπως εξήγησε ο κ. Τσιόδρας δεν είναι το είδος αλλά ο αριθμός των καταστημάτων που βάρυνε στις αποφάσεις της κυβέρνησης.
Οπως είπε ο οι επιστήμονες δεν ήθελαν τεράστιο όγκο εργαζομένων στους δρόμους από Δευτέρα, με κίνδυνο να αυξηθούν οι επαφές με πελάτες σε εκατομμύρια ανά ημέρα. «Δεν υπήρχε πιθανότητα να μην υπάρχουν αυξημένα κρούσματα» τόνισε και πρόσθεσε: «Δεν πήραμε εμείς απόφαση το τι θα ανοίξει. Επέλεξε ο υπ. Ανάπτυξης να ανοίξει το 10% τον καταστημάτων όπως προτείναμε».
Ο κ. Τσιόδρας έφερε ως παραδείγματα τα καταστήματα αθλητικής υπόδησης-ένδυσης. Αφού επιτρέπεται η ατομική άθληση, γιατί να μην ανοίξουν;» είπε για να προσθέσει: «Οπως και με τα κέντρα αισθητικής, που έχουν να κάνουν με την ατομική υγιεινή μας. Με αυτό το σκεπτικό φαντάζομαι και καλά έκανε το υπ. Ανάπτυξης και προέκρινε κάποιες επιχειρήσεις να ανοίξουν έναντι άλλων» κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.
Χαρδαλιάς: Βασικό επιχείρημα ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων
Από την πλευρά του ο υφ. Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, εξήγησε ότι τα κριτήρια για το άνοιγμα των καταστημάτων βασίστηκαν όχι μόνο στο τι θα μπορούσε να ανοίξει αλλά σε τι θα μπορούσαμε να ανταποκριθούμε επιχειρησιακά.
«Το βασικότερο από τα επιχειρήματα ήταν για το άνοιγμα εάν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.
«Έπαιξε ρόλο η χωροταξική διασπορά αυτών των επιχειρήσεων. Πόσο εύκολο θα ήταν να ελέγξουμε περιοχές ή οικοδομικά τετράγωνα που έχουν σε ποσοστό 90% λιανεμπόριο και καφέ;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε ότι έπαιξε ρόλο και η δυνατότητα ελέγχου τήρησης των μέτρων.
Οι περιορισμοί φέρνουν μόνιμα λουκέτα
«Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα έχουν ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος του κλάδου να μην ανοίξει, λόγω του υψηλού κόστους λειτουργίας και των υποχρεώσεων που έχουν συσσωρευτεί τους 2,5 μήνες που είναι κλειστές οι επιχειρήσεις», εκτιμά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), Γιώργος Καββαθάς.
Μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή» εξηγεί πως ο περιορισμός των ατόμων που μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα σε ένα εστιατόριο (1 πελάτης ανά 3 τ.μ.) θα έχει ως αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να λειτουργούν, κατά μέσο όρο, στο 1/3 της δυναμικότητάς τους. Πριν το ξέσπασμα του κοροναϊού, η δυναμικότητα μιας επιχείρησης εστίασης υπολογιζόταν με βάση τον χώρο για τραπεζοκαθίσματα. Εάν π.χ η σάλα ενός εστιατορίου ήταν 60 τ.μ., η δυναμικότητα ήταν 50 άτομα. Όμως με τα νέα μέτρα θα περιοριστεί μόλις 20 άτομα.
Το σχέδιο θεωρείται εν πολλοίς μη βιώσιμο από τον κλάδο της εστίασης, παρότι οι επιχειρηματίες αναγνωρίζουν την ανάγκη των μέτρων προστασίας που θα ισχύσουν από την 1η Ιουνίου. Με δεδομένο ότι σε πρώτη φάση θα λειτουργούν μόνο οι εξωτερικοί χώροι των χώρων εστίασης, στην αναμενόμενη τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα θα τεθεί οπωσδήποτε το θέμα του ύψους των ενοικίων που επιβάλλουν οι δήμοι για τη χρήση κοινόχρηστου χώρου για τα τραπεζοκαθίσματα.
Οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΣΕ σκοπεύουν να ζητήσουν την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%, επιδότηση για το μη μισθολογικό κόστος και ελαστικότερα κριτήρια δανειοδότησης, καθώς πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις δεν πληρούσαν τους όρους για την επιστρεπτέα προκαταβολή ή τη λήψη δανείων με επιδότηση επιτοκίου.
Προβληματισμοί για τον «χαμένο» Μάιο
Αρκετοί από τους επιχειρηματίες περίμεναν ότι ο κλάδος θα ανοίξει πολύ νωρίτερα από την 1η Ιουνίου και τώρα εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τον «χαμένο» Μάιο. Ενδεικτικό του κλίματος είναι το γεγονός πως ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) Κ. Μίχαλος ζήτησε να επαναλειτουργήσει ο κλάδος της εστίασης νωρίτερα από την 1η Ιουνίου.
Εκπρόσωποι της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ) επισημαίνουν ότι εξαιτίας της μερικής επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης δεν θα απαιτείται όλο το προσωπικό και προτείνουν αφενός την ένταξη των υπόλοιπων εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας, αφετέρου την δυνατότητα ευέλικτης εργασίας όταν παρουσιάζονται αυξημένες ανάγκες.
Φλέγον ζήτημα παραμένει και το ύψος του ενοικίου, για το οποίο η ΕΠΟΕΣ προτείνει μείωσή ανάλογη με τη μείωση των εσόδων των επιχειρήσεων σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.
- LIVE: Μόντσα – Γιουβέντους
- Αταλάντα – Έμπολι 3-2: Λύτρωσε την «Ντέα» ο Ντε Κετελάρε (vid)
- Εξάρχεια: «Δεν είναι η πρώτη φορά» – Περιγραφές σοκ από την επίθεση 33χρονου σε 29χρονη
- ΠΑΟΚ – Ατρόμητος 3-0: Μια άδικη αποβολή έγραψε την ιστορία του παιχνιδιού
- Το προφίλ του νέου αστυνομικού της Βουλής που συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία
- Μαγδεμβούργο: Νέο βίντεο με τον δράστη – Έπινε χαμογελαστός μπύρες σε σνακ μπαρ 24 ώρες πριν από το μακελειό