Μόσιαλος: Οι ασθενείς που ξανανοσούν από τον κοροναϊό δεν τον μεταδίδουν
Ελάχιστη έως καθόλου η μεταδοτικότητα όσων νοσούν για δεύτερη φορά από τον ιό.
Μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες για τους επιστήμονες που ερευνούν τη συμπεριφορά του κοροναϊού ήταν ο κίνδυνος της επαναμόλυνσης.
Πηγή αυτής της ανησυχίας ήταν οι περιπτώσεις ανθρώπων στην Νότια Κορέα που είχαν νοσήσει από τον κοροναϊό, ξεπέρασαν τη νόσο και στη συνέχεια διαγνώστηκαν ξανά θετικοί.
Στο ζήτημα αναφέρθηκε ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής πολιτικής της Υγείας, διευθυντής του LSE Health και εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για την πανδημία του κοροναϊού
Οπως αναφέρει ο κ. Μόσιαλος, σε ανάρτησή του για τη Νότιο Κορέα, «από την Κυριακή, 263 άτομα επαναδιαγνώστηκαν θετικά για την ασθένεια Covid-19, μετά από τεστ μοριακής ανάλυσης. Είχαν ήδη θεωρηθεί απαλλαγμένοι από τον ιό» σημείωσε ο καθηγητής, εξηγώντας ότι μεταξύ αυτών 17 ήταν ανήλικοι ή έφηβοι.
Ο Ηλίας Μόσιαλος τονίζει ότι «τα επιθηλιακά κύτταρα του αναπνευστικού ανανεώνονται συνεχώς και έχουν χρόνο ημιζωής έως και τρεις μήνες. Το γενετικό υλικό του κοροναϊού μπορεί να ανιχνευθεί με τεστ PCR εως δυο μήνες μετά τον θάνατο του κυττάρου.» Υπενθυμίζεται ότι η Ν. Κορέα ανακοίνωσε σήμερα, για πρώτη φορά μετά τον Φεβρουάριο, μηδενικά νέα κρούσματα.
Νεκρά «θραύσματα» του κοροναϊού οδήγησαν σε θετικές επαναδιαγνώσεις
Στη συνέχεια, ο κ. Μόσιαλος εξηγεί ότι τα ευρήματα της επιτροπής «επιβεβαίωσαν μια προηγούμενη εκτίμηση από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κορέας (KCDC) ότι οι ασθενείς που ξανανοσούν, φαίνεται να έχουν μικρή ή καθόλου μεταδοτική νόσο. Ακόμα πιο σημαντικό, όπως ανέφερε το KCDC, είναι ότι δεν υπάρχουν εργαστηριακά αποτελέσματα ζωντανού ιού μετά από καλλιέργεια ιών από κλινικά δείγματα ασθενών που έχουν αναρρώσει.»
Στη μελέτη που επικαλείται ο κ. Μόσιαλος επισημαίνεται ότι η αιτία για τις επαναδιαγνώσεις με κοροναϊό είναι το γεγονός ότι βρέθηκαν νεκρά «θραύσματα» (τμήματα) του ιού σε αυτές τις 260 περιπτώσεις. Το ερευνητικό κέντρο θεωρεί ότι αυτές οι περιπτώσεις δεν είναι επαναμολύνσεις ούτε και δείχνουν νέα ενεργοποίηση του κοροναϊού, μια εκδοχή που προκαλούσε τρόμο στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις