Δημοσκόπηση Mega εν μέσω πανδημίας: «Double score» ΝΔ έναντι ΣΥΡΙΖΑ – Τι φοβούνται οι πολίτες
Δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega: Συντριπτικό ποσοστό θετικών γνωμών για την κυβέρνηση ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης του κοροναϊού
Πολύ καλό βαθμό στην αντιμετώπιση της κρίσης του κοροναϊού, αλλά και γενικότερα σε όλα τα θέματα, παίρνει η κυβέρνηση με βάση τις απαντήσεις των πολιτών σε δημοσκόπηση που διενήργησε το Forum της Metron Analysis για το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Mega με τη Δώρα Αναγνωστοπούλου.
Παράλληλα, οι πολίτες δείχνουν να αγωνιούν πλέον για την επόμενη ημέρα στην οικονομία και τι αφήνει πίσω της η λαίλαπα του κοροναϊού.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση κερδίζουν πόντους από τη διαχείριση της κρίσης ενώ ενδιαφέρον έχουν οι πιο δημοφιλείς υπουργοί.
Η ικανοποίηση των πολιτών από την κυβέρνηση στην παρούσα φάση, αντικατοπτρίζεται και από την πρόθεση ψήφου.
Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει διπλάσιο ποσοστό από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το κυβερνών κόμμα λαμβάνει ποσοστό 42,5% έναντι 21,4 της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Τρίτο κόμμα με χαμηλό, ωστόσο ποσοστό, έρχεται το ΚΙΝΑΛ με 5%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 4,7% και το Μέρα 25 με 3,2%. Κάτω από το όριο του 3% η Ελληνική Λύση του Κ. Βελόπουλου και η Χρυσή Αυγή με μόλις 1,5%.
Η μεγάλη δημοσκόπηση διεξήχθη σε 1.204 άτομα την περίοδο 22- 28 Απριλίου όταν στην επικαιρότητα βρίσκονταν οι εξελίξεις με τα κρούσματα στις κλινικές, το διάγγελμα του πρωθυπουργού και οι εξειδικεύσεις των μέτρων και η συζήτηση για το πώς θα χαλάρωναν οι περιορισμοί.
Αναλυτικά, η έρευνα καταγράφει τα εξής:
Στην ερώτηση για το ποιο πιστεύουν οι πολίτες ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, το 38% απαντά η επιδημία του κοροναϊού, το 31% η οικονομία, το 9% η ανεργία και το 8% το προσφυγικό/μεταναστευτικό που έχει «πέσει» εξαιτίας των εξελίξεων με τη δημόσια υγεία.
Είναι προφανές ότι η συντριπτική πλειοψηφία αγωνιά τόσο για την εξέλιξη της πανδημίας όσο και για την επόμενη ημέρα στην οικονομία που σχετίζεται με τις επιπτώσεις από το lockdown.
Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι τον Ιανουάριο ο φόβος για την πανδημία ήταν στο 1%, εκτοξεύτηκε στο 49% στις 20 Μαρτίου και βρίσκεται στο 40% στις 20 Απριλίου.
Αναφορικά με την οικονομία, φτάνει στα επίπεδα του Σεπτέμβρη του 2019 καθώς ο κόσμος αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες που έρχονται και τρομάζει για το αύριο.
Εντυπώσεις
Στην ερώτηση για τις εντυπώσεις που έχουν οι πολίτες από το έργο της κυβέρνησης ανά τομέα φαίνονται τα εξής:
Σχεδόν 9 στους 10 (87%) κρίνει μάλλον θετικά την κυβέρνηση στον τομέα της δημόσιας υγείας/κοροναϊός και μόλις το 10% κρίνει αρνητικά.
Το 74% συμφωνεί με την κυβέρνηση στις ενέργειές της αναφορικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους κράτους.
Το 60% κρίνει θετικά και τη διαχείριση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Επίσης, 6 στους 10 έχει θετικές εντυπώσεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, το 54% είναι με την κυβέρνηση στη διαχείριση των περιβαλλοντικών θεμάτων, το 52% στην Παιδεία, το 46% στην φορολογική πολιτική.
Χαμηλό βαθμό παίρνει η κυβέρνηση στο Μακεδονικό (37% θετικές εντυπώσεις 44% μάλλον αρνητικές), στα εργασιακά θέματα (40% έναντι 49%), στο μεταναστευτικό (40% έναντι 55%). Μάλιστα το 55% των μάλλον αρνητικών εντυπώσεων στο μεταναστευτικό είναι και το μεγαλύτερο «αγκάθι» της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Δείκτης εμπιστοσύνης
Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης είναι ο μέσος όρος του ισοζυγίου της αξιολόγησης της σημερινής οικονομικής κατάστασης της χώρας (θετικά-αρνητικά) και του ισοζυγίου της πρόβλεψης για την οικονομία (θα καλυτερέψει-θα χειροτερέψει).
Από το θετικό +19 πέρυσι τον Σεπτέμβριο έχουμε πέσει στο -44% τον Απρίλιο κι αυτό σχετίζεται με το γεγονός ότι το ισοζύγιο της πρόβλεψης για την οικονομία βρίσκεται στο -63.
Στο πώς αξιολογείται γενικά το έργο της κυβέρνησης, σχεδόν 7 στους 10 (68%) έχουν θετική άποψη, το 7% ούτε θετική, ούτε αρνητική κι ένα 23% κρίνουν αρνητικά.
Το 74% αξιολογεί θετικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το 22% αρνητικά με τη δημοφιλία του πρωθυπουργού να είναι αυτόν τον μήνα στο υψηλότερο επίπεδο όταν τον Φεβρουάριο ήταν στο 60%.
«Μαύρα μαντάτα» για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς το 61% κρίνει αρνητικά την αξιωματική αντιπολίτευση και το 27% θετικά. Πάντως, υπάρχει μια βελτίωση στις θετικές γνώμες καθώς τον Φεβρουάριο ήταν στο ανώτερο ποσοστό (69%).
Αρνητικά σε ποσοστό 56% κρίνεται και ο Αλέξης Τσίπρας έναντι 33% που έχει θετική άποψη, ποσοστό που ανεβαίνει μήνα με το μήνα και προφανώς ο κόσμος αξιολόγησε θετικά τη στάση του στην πανδημία.
Πανδημία και αξιολόγηση
Στην ερώτηση: «Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την άποψη ότι ο πολιτικός κόσμος σε γενικές γραμμές κράτησε στάση συνεργασίας και συνεννόησης για την αντιμετώπιση της κρίσης, το 88%, δηλαδή 9 στους 10 λέει «ναι» και το 10% δεν συμφωνεί.
Η πολιτική εμπιστοσύνη «τσίμπησε» λίγο φτάνοντας στο 4,6 από 4,1 τον Ιανουάριο ενώ και η κοινωνική εμπιστοσύνη βρίσκεται στο 6.0 από 5,7 τον Ιανουάριο.
Δημοτικότητες πολιτικών αρχηγών
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνει το μεγάλο ποσοστό του 73% ως προς τη δημοτικότητα μεταξύ των πολιτικών αρχηγών και 26% αρνητικές ή μάλλον αρνητικές γνώμες.
Είναι το υψηλότερο ποσοστό για τον πρωθυπουργό καθώς τον Φεβρουάριο 2018 ήταν στο 41%, ανέβηκε στο 69% τον περασμένη Σεπτέμβρη και εκτινάχθηκε λόγω της πανδημίας.
Δεύτερη σε δημοτικότητα η Φώφη Γεννηματά με 44% δημοτικότητα αντί 55% που έχουν αρνητική γνώμη.
Ο δε Αλέξης Τσίπρας έχει 42% θετικές ή μάλλον θετικές απόψεις και 57% αρνητικές ή μάλλον αρνητικές. Και για τον Αλέξη Τσίπρα είναι το υψηλότερο ποσοστό δημοτικότητας.
Γιάνης Βαρουφάκης και Κυριάκος Βελόπουλος σπάνε το… ρεκόρ με 75% αρνητικές ή μάλλον αρνητικές γνώμες.
Στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, ο Κ. Μητσοτάκης προηγείται του Αλέξη Τσίπρα με το συντριπτικό 51% έναντι 18%.
Δημοφιλία υπουργών
Ο Βασίλης Κικίλιας απολαμβάνει και με διαφορά τη… μοναξιά της κορυφής καθώς οι πολίτες σε ποσοστό 22% τον θεωρούν καλύτερο υπουργό της κυβέρνησης.
Ακολουθεί ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με 11%, ο Αδωνις Γεωργιάδης με 8%, η Νίκη Κεραμέως με 7%, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Χρήστος Σταϊκούρας με 5% και οι Νίκος Δένδιας και Νίκος Χαρδαλιάς με 4%.
Αναφορικά με το Εθνικό Σύστημα Υγείας και πώς αντέδρασε στην πανδημία, το συντριπτικό 97% λέει ότι απέδειξε ότι είναι αναγκαίο και πρέπει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο.
Εκτιμήσεις για κοροναϊό
Το 77% συμφωνεί με την άποψη ότι οφείλει η Κίνα να δώσει περισσότερες εξηγήσεις για την προέλευση του ιού ενώ το 18% διαφωνεί.
Το 95% λέει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα έπρεπε να έχει ενιαία στάση στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Αυτοδυναμία ή συνεργασία;
Υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων τάσσεται το 48% ενώ υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας το 49%, κάτι που δείχνει διχασμό της κοινωνίας ως προς αυτό το ερώτημα. Κι έχει ενδιαφέρον η απάντηση λόγω των σεναρίων περί πρόωρων εκλογών που θα γίνουν με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
- H ανακοίνωση ΠτΔ στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης – Ρωμανός, Τσουκαλάς, Καραμέρος διασταυρώνουν τα «ξίφη» τους
- Τι είναι η «κόπωση συμπόνοιας» που παρουσιάζουν οι γιατροί στη Μ. Βρετανία;
- Τζένιφερ Λόπεζ: Δηλώνει μαχήτρια & εύχεται σε όλους τους Έλληνες «την καλύτερη, πιο χαρούμενη και πιο όμορφη χρονιά»
- O Αρτέτα αποθέωσε τον Νουανέρι
- Διαστημικό σκουπίδι μισού τόνου έπεσε ουρανοκατέβατο σε χωριό της Κένυας
- Δούρου: Η θητεία στο Σ.Α. του ΟΗΕ, ευκαιρία και πρόκληση για να αλλάξει η κυβέρνηση εξωτερική πολιτική