Ο εφιάλτης της ύφεσης, η αβεβαιότητα στην οικονομία και η πολιτική αμηχανία
Αμήχανο το πολιτικό σύστημα κατά τη συζήτηση στη βουλή. Εφιαλτικά τα σενάρια της ύφεσης. Τρίμηνος ο μέχρι τώρα σχεδιασμός της κυβέρνησης. Τα εργασιακά κορωνίδα της αντιπαράθεσης Μητσοτάκη και αντιπολίτευσης
Εν μέσω των εφιαλτικών προβλέψεων για την πορεία της οικονομίας, την ανεργία και την κατάσταση στην αγορά εργασίας, το πολιτικό σύστημα δείχνει να κινείται σε αχαρτογράφητα νερά.
Η σημερινή συζήτηση στη βουλή σε ένα βαθμό ανέδειξε και μια αμηχανία για την επόμενη μέρα.
Ριζική αβεβαιότητα
Οι πάντες, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης έδειξαν να ομονοούν στο γεγονός ότι η κατάσταση θα είναι απρόβλεπτη επί τα χείρω σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, όσο σε υγειονομικό επίπεδο δεν υπάρχει λύση στην πανδημία.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για «δραματικές» συνέπειες που περιμένουν την παγκόσμια και ελληνική οικονομία ωστόσο απέφυγε οποιαδήποτε συγκεκριμένη πρόβλεψη για το βάθος και την έκταση της οικονομικής κρίσης.
Μάλιστα όταν προκλήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και το Γιάνη Βαρουφάκη απάντησε ο κ. Μητσοτάκης στην τριτολογία του ότι «η δυνατότητα πρόβλεψης του βάθους της ύφεσης είναι μία άσκηση η οποία έχει σήμερα μόνο θεωρητικά χαρακτηριστικά».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόβλεψη των οικονομολόγων της ΕΚΤ και της Κριστίν Λαγκάρντ είναι μια ύφεση χωρίς προηγούμενο στις χώρες της ευρωζώνης όπου το ΑΕΠ μπορεί να συρρικνωθεί το 2020 από 5% ως 12%.
Μάλιστα ο Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε για «ριζική αβεβαιότητα» επισημαίνοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν ήταν σε θέση να καταθέσει έστω μια δική του εκτίμηση για την επερχόμενη ύφεση και πως το χειρότερο είναι πως δεν ήταν σε θέση να διαψεύσει τις δικές του εκτιμήσεις.
Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 εκτίμησε ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων η ύφεση θα είναι 14-15% το 2020 και το 2021 στην καλύτερη των περιπτώσεων η ανάκαμψη θα είναι γύρω στο 1,5%.
Σχέδιο μέχρι το τέλος του Ιουλίου – Πέραν τούτου ουδέν
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός θέλησε να εκπέμψει κάποια μηνύματα συγκρατημένης αισιοδοξίας ωστόσο αυτό που κυρίως χαρακτήρισε τις παρεμβάσεις του πρωθυπουργού είναι πως η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή διαθέτει έναν τρίμηνο σχεδιασμό που απλώνεται μέχρι το τέλος Ιουλίου.
Ουσιαστικά στο σχεδιασμό για την ψήφιση των νομοσχεδίων, το «μεταρρυθμιστικό γκάζι» που ενέκρινε χτες το υπουργικό συμβούλιο σε βάθος τριμήνου, ήρθε να προστεθεί η ανακοίνωση αρχικά του Κυριάκου Μητσοτάκη, και εν συνεχεία του Χρήστου Σταϊκούρα και του οικονομικού επιτελείου πως στο θέμα των κόκκινων δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας, απλά θα παραταθεί για τρεις ακόμη μήνες το ισχύον καθεστώς προστασίας.
Αντίστοιχα και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν μετά την παρέμβαση του πρωθυπουργού από τους τρεις υπουργούς Χρήστο Σταϊκούρα, Γιάννη Βρούτση και Άδωνι Γεωργιάδη, ουσιαστικά είναι μέτρα που αφορούν το επόμενο δίμηνο το πολύ τρίμηνο.
Ουσιαστικά πρόκειται για συνέχεια των όσων ίσχυσαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας για το διάστημα της σταδιακής άρσης της καραντίνας και των μέτρων του οικονομικού lockdown. Πέραν τούτου ουδέν.
Εκ του ασφαλούς πλειοδοσία
Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχτηκε τα πυρά της αντιπολίτευσης για τα μέτρα που έλαβε ως σήμερα η κυβέρνηση με αιχμή τα εργασιακά ωστόσο ήταν σαφές ότι και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης από τα λεγόμενα των αρχηγών τους δεν διέθεταν μεσο-μακροπρόθεσμο σχέδιο.
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει απλώσει ομπρέλα προστασίας και δίχτυ ασφαλείας στους πιο αδύναμους, χαρακτήρισε εκ του ασφαλούς πλειοδοσία την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση και εν πολλοίς επικαλέστηκε την απαγόρευση των απολύσεων για το διάστημα που διαρκεί η πανδημία και τα έκτακτα μέτρα.
Πάντως ήταν πολύ σκληρή η κριτική που δέχτηκε για το χαρακτήρα των παρεμβάσεων αυτών.
Μεσαίωνας στην αγορά εργασίας
«Με την πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και με τον κανιβαλισμό μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, η κυβέρνηση υλοποιεί μια βαθιά αντιδραστική, ταξικά μονομερή και αντιλαϊκή αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας» υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για εξυπηρετήσεις προς το ΣΕΒ.
Η Φώφη Γεννηματά μάλιστα μίλησε για «εργασιακό μεσαίωνα» λέγοντας πως «εάν δεν ληφθεί τώρα μέριμνα οδηγούμαστε σε ριζική μετατροπή των όρων και συμβάσεων στην Ελλάδα. Θα μιλάμε για ένα κύμα, για εργασιακό μεσαίωνα με πολύ μειωμένες αποδοχές. Χτυπάμε το καμπανάκι του κινδύνου αυτό δεν θα το επιτρέψουμε και μάλιστα με την υπογραφή σας να συμβεί».
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας μίλησε για προνόμια που έδωσε η κυβέρνηση στη μεγάλη εργοδοσία προκειμένου να φορτώσει τα βάρη της κρίσης στο λαό και τόνισε πως όσα αντεργατικά μέτρα έφερε η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας δεν είχαν έρθει ούτε την περίοδο των μνημονίων.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης μάλιστα προεξόφλησε για ακόμη μια φορά τον ερχομό πέμπτου μνημονίου και υπό τη μορφή ερωτήματος άφησε αιχμές ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα βάλει σε καραντίνα τον κατώτατο μισθό και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα «για να σώσει την ολιγαρχία». Μάλιστα υπαινίχθηκε και πάλι υπό τη μορφή ερωτήματος ότι στο πίσω μέρος του μυαλού της η κυβέρνηση έχει και τη μείωση μισθών στον δημόσιο τομέα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις