Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
ΟΗΕ : Η Μιανμάρ εκμεταλλεύεται την πανδημία για να διαπράξει εγκλήματα πολέμου

ΟΗΕ : Η Μιανμάρ εκμεταλλεύεται την πανδημία για να διαπράξει εγκλήματα πολέμου

Δύο εθνικές μειονότητες έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της κυβέρνησης της ασιατικής χώρας

Κορυφαία ειδικός του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάνει λόγο για “εγκλήματα πολέμου” που διαπράττονται από τον στρατό της Μιανμάρ εις βάρος εθνικών μειονοτήτων, και τα οποία διευκολύνονται από τις έκτακτες εξουσίες που αποδόθηκαν στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σύμφωνα με την Yanghee Lee, εισηγήτρια του ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Μιανμάρ, ο στρατός της χώρας στοχοποιεί Ραχκίν βουδιστές κατά τη διάρκεια των πρόσφατων συγκρούσεων με τον αντάρτικο Στρατό του Άρακαν, στη δυτική πολιτεία Ραχκίνε.

Αποτρόπαια εγκλήματα και ακρωτηριασμοί

Η Lee δήλωσε στο CNN ότι έχουν σημειωθεί εμπρησμοί κατοικιών, επίθεση σε ένα μοναστήρι, ενώ πολίτες έχουν συλληφθεί και βασανιστεί.

“Ανακαλύπτουμε αποκεφαλισμένα πτώματα Ραχκίν”, δήλωσε την Πέμπτη. “Αποκαλώ την κατάσταση έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου. Πρόκειται για τα μεγαλύτερα, πιο επαχθή και φρικτά εγκλήματα του διεθνούς δικαίου”, πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση της Μιανμάρ αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις της Lee.

Σύμφωνα πάντα με τη Lee, ο στρατός της Μιανμάρ διαδραματίζει σημαντικό πολιτικό ρόλο στην μάχη απέναντι στην πανδημία, με τον κοροναϊό να έχει προσβάλλει 150 άτομα στη χώρα και να έχει κοστίσει τη ζωή έξι πολιτών, σύμφωνα με στοιχεία του Johns Hopkins. Υψηλά στελέχη του στρατού και υπουργεία που ελέγχονται από αυτόν αποτελούν τα μέλη της νέας επιτροπής για τον κοροναϊό που ιδρύθηκε τον Μάρτιο, αυξάνοντας τη δύναμη του στρατού στη χώρα. Ήδη ο στρατός μοιραζόταν την εξουσία με την εκλεγμένη κυβέρνηση της Μιανμάρ.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο στρατός ελέγχει τα σύνορα, την άμυνα και ορισμένα υπουργεία, ενώ κατέχει το ένα τέταρτο των εδρών της βουλής.

“Τώρα, η δύναμή του ενισχύεται ακόμη περισσότερο”, τονίζει η Lee. Με την άποψή της συμφωνεί και το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, τονίζοντας ότι οι πολίτες της πολιτείας Ραχκίνε βρίσκονται μεταξύ των διασταυρούμενων πυρών του εθνικού στρατού και του αντάρτικου Στρατού του Άρακαν.

“Ο στρατός της Μιανμάρ εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι η διεθνής προσοχή είναι στραμμένη στην πανδημία και διαπράττουν αποτρόπαια εγκλήματα προσπαθώντας να σπάσουν την αντίσταση του Στρατού του Άρακαν. Δεν τους νοιάζει ποιον θα σκοτώσουν ή θα ακρωτηριάσουν για να πετύχουν το στόχο τους”, σημειώνει ο Phil Robertson, διευθυντής του ασιατικού τμήματος του Παρατηρητηρίου σε δήλωσή του στο CNN.

Ταυτόχρονα και ο Στρατός του Άρακαν διαπράττει εγκλήματα εναντίον πολιτών.

“Έχουμε αποδείξεις πως έχουν απαγάγει τοπικούς εκπροσώπους των πολιτών, αλλά και απλούς πολίτες”, αναφέρει η Lee.

“Ο στρατός της Μιανμάρ στοχοποιεί όλο και περισσότερους πολίτες μέσα από τυφλά ένοπλα χτυπήματα και βομβαρδισμούς από αέρος ως αντίποινα σε πληθυσμούς που ζουν κοντά στα σημεία όπου στρατοπεδεύουν οι στρατιώτες του Στρατού του Άρακαν”, συμπληρώνει ο Robertson.

Ταυτόχρονα, τα οδοφράγματα που έχουν σχηματιστεί στην Ράχκινε από το στρατό, δημιουργούν προβλήματα στην διακομιδή των ασθενών στα νοσοκομεία. Οργανισμοί παροχής βοήθειας βρίσκονται επίσης εγκλωβισμένοι μεταξύ των πυρών.

Στις 20 Απριλίου έχασε τη ζωή του ένας οδηγός του ΠΟΥ, ενώ ένα κυβερνητικό στέλεχος που επέβαινε στο αυτοκίνητο τραυματίστηκε σοβαρά κατά την επίθεση εναντίον του οχήματός, που μετέφερε δείγματα κοροναϊού.

Κυβερνητική δήλωση στις 21 Απριλίου αναφέρει ότι ο στρατός μάχεται κατά της “τρομοκρατικής οργάνωσης Στρατός του Άρακαν”, η οποία έχει “εμπλακεί σε καταστροφικές δραστηριότητες”.

Στη δήλωση αναφερόταν επίσης πως η κυβέρνηση “λυπάται για τις ειδήσεις παράπλευρων απωλειών πολιτών στις πολιτείες Ράχκινε και Τσιν”, προσθέτοντας ότι “θα συνεχίσει να προσπαθεί για την αποκατάσταση της ειρήνης”.

Μακρά ιστορία βίας

Η περιοχή έχει μακρά ιστορία βιαιοπραγιών. Ευρισκόμενη στα σύνορα με το Μπαγκλαντές έχει βιώσει στρατιωτικές επιθέσεις και εθνικές διαμάχες μεταξύ των Ραχκίν βουδιστών, που αποτελούν την πλειοψηφία και της μειονότητας των μουσουλμάνων Ροχίνγκια.

Το 2018 έκθεση του ΟΗΕ ανέφερε ότι οι επικεφαλής του στρατού θα πρέπει “να διερευνηθούν και να δικαστούν σε διεθνή δικαστήρια για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου”.

Ο Στρατός του Άρακαν είναι μια ένοπλη ομάδα με δράση σε πολλές πολιτείες της Μιανμάρ, η οποία κρατά εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια. Η ομάδα δηλώνει ότι εκπροσωπεί τους Ραχκίν πολίτες οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία στο Ράχκινε, αλλά εθνική μειονότητα εντός της Μιανμάρ, όπου η πλειοψηφία αποτελείται από τον πληθυσμό των Βιρμάνων.

“Είναι δύσκολο να συλλάβει κανείς το γεγονός ότι η κυβέρνηση και ο στρατός διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας εις βάρος δύο εθνικών μειονοτήτων – των Ροχίνγκια και των Ραχκίν – σε μία μόνο επαρχία, όμως η Μιανμάρ με κάποιο τρόπο έχει καταφέρει να το κάνει και τώρα θα πρέπει να πληρώσει για αυτό”, τονίζει ο Robertson.

Must in

Θρυλική καρδιά ο Σέστιτς!

Ο παλιός άσος του Ολυμπιακού και του Ερυθρού Αστέρα αναρρώνει μετά την πετυχημένη μεταμόσχευση καρδιάς στην οποία υποβλήθηκε αφού η ζωή του ήταν σε άμεσο κίνδυνο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο