Το τέλος της καραντίνας είναι η αρχή της κρίσης – Το μάθημα από την Ουχάν
Σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι περιμένουν την ανακοίνωση ότι η πανδημία του κοροναϊού περιορίστηκε και μπορούν να επιστρέψουν στην κανονική ζωή. Ωστόσο, η Ουχάν, η κινεζική πόλη που αποτέλεσε το επίκεντρο της πανδημίας, δείχνει ότι αυτό που θεωρούταν φυσιολογικό μπορεί να είναι πολύ μακριά
Σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι περιμένουν την ανακοίνωση ότι η πανδημία του κοροναϊού περιορίστηκε και μπορούν να επιστρέψουν στην κανονική ζωή. Ωστόσο, η Ουχάν, η κινεζική πόλη που αποτέλεσε το επίκεντρο της πανδημίας, δείχνει ότι αυτό που θεωρούταν φυσιολογικό μπορεί να είναι πολύ μακριά.
Σύμφωνα με το CNN, όταν οι αξιωματούχοι της Ουχάν ήραν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στις 8 Απριλίου, τερματίζοντας το lockdown 76 ημερών, οι κάτοικοι και οι τοπικές επιχειρήσεις κατάλαβαν σύντομα ότι το πραγματικό άνοιγμα της πόλης θα ήταν οδυνηρά αργό.
Παρά την άρση των πιο αυστηρών περιορισμών, πολλά καταστήματα είναι ακόμα κλειστά, τα εστιατόρια περιορίζονται να πωλούν φαγητό σε πακέτο και ακόμη και όταν οι πολίτες βγαίνουν έξω, φορούν προστατευτικό εξοπλισμό και προσπαθούν να αποφύγουν ο ένας τον άλλον.
Διαφορετικό τοπίο από αυτό που υποστηρίζουν οι Αρχές
Η διάθεση είναι πολύ διαφορετική από αυτό που παρουσιάζεται στις επίσημες δηλώσεις. Σε συνέντευξη Τύπου στις 8 Απριλίου, αξιωματούχος ελέγχου επιδημίας στην Ουχάν δήλωσε ότι ορισμένοι τομείς της πόλης είχαν ήδη επιστρέψει στο κανονικό.
Σε μια κυβερνητική διάσκεψη της Γουχάν στις 25 Απριλίου, οι αξιωματούχοι υποσχέθηκαν «διπλή νίκη» κατά της επιδημίας και της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, ακόμη και τα ελεγχόμενα από την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης εκτιμούν ότι τα σχέδια για επιστροφή της πόλης στο 100% της παραγωγής μέχρι τα τέλη Απριλίου είναι «πολύ αισιόδοξα».
Αγωνίζονται με μικρά κέρδη
Κατά τη διάρκεια πρόσφατου ταξιδιού στην πόλη, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων είπαν στο CNN ότι έχουν μηδενικά κέρδη και τεράστια ενοίκια και εκτιμάται ότι μπορεί να χρειαστούν μήνες για να ανακάμψει η οικονομία της πόλης.
«Βραχυπρόθεσμα, φυσικά, θα υπάρξει ανάκαμψη» δήλωσε ο Larry Hu, οικονομολόγος της Macquarie Capital Limited. «Η παραγωγή θα ανακάμψει πρώτα και μετά η κατανάλωση, επειδή πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να είναι απρόθυμοι να κυκλοφορήσουν, αλλά στην μακροπρόθεσμη προοπτική, ο ιός εξακολουθεί να βλάπτει την ανάπτυξη της Ουχάν».
Η τοπική αυτοδιοίκηση θέλει να «βάλει μπρος» τις κανονικές επιχειρήσεις το συντομότερο δυνατό, καθώς το Πεκίνο ασκεί πίεση στις επαρχίες για να συμβάλουν στην ενίσχυση μιας οικονομίας που φθίνει καταιγιστικά. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι παρά την ελπιδοφόρα ρητορική, η οικονομία της επαρχίας μπορεί να πάρει πολύ χρόνο για να ανακάμψει μετά το lockdown.
Μάθημα για τον υπόλοιπο κόσμο
Ο Shaun Roache, επικεφαλής οικονομολόγος στην S&P Global Ratings για την Ασία, δήλωσε ότι το μάθημα της Ουχάν στον υπόλοιπο κόσμο ήταν ότι η ταχεία, πρώιμη δράση για τον κοροναϊό ήταν δαπανηρή για την οικονομία, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερο άνοιγμα. «Αλλά, τα lockdown έχουν δυσανάλογο αντίκτυπο στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Αυτές οι εταιρείες έχουν λιγότερη πρόσβαση σε οικονομική ενίσχυση για να βοηθηθούν και θα αγωνιστούν σκληρά για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις για το άνοιγμα».
Όταν το CNN επέστρεψε στην πόλη στις 21 Απριλίου, τουλάχιστον σε ένα μεγάλο εμπορικό δρόμο, οι περισσότερες από τις μισές τοπικές επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές. Το ΑΕΠ της επαρχίας συρρικνώθηκε σχεδόν 40% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, με τις λιανικές πωλήσεις να μειώνονται περισσότερο από 15% μόνο τον Μάρτιο.
«Άνοιξα για δύο μέρες. Κανένας πελάτης δεν μπαίνει για φαγητό και είχα μόνο δύο ή τρεις παραγγελίες από την ηλεκτρονική πλατφόρμα παράδοσης. Το κόστος ανοίγματος ήταν πολύ περισσότερο από ό, τι κερδίζω κάθε μέρα, οπότε το έκλεισα και πάλι» λέει ένας ιδιοκτήτης εστιατορίου στους Global Times.
Κραυγή αγωνίας για τις μικρές επιχειρήσεις
Ορισμένοι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων μεταφέρουν την ανησυχία τους ότι τυχόν κυβερνητική βοήθεια πιθανότατα θα φτάσει πολύ αργά για να σώσει τα μικρά καταστήματα και πως το λουκέτο είναι αναπόφευκτο. Γυμναστήρια και κινηματογράφοι είναι ακόμη εκτός λειτουργίας και δεν υπάρχον άμεσα σχέδια να ανοίξουν ξανά.
Τα περισσότερα καταστήματα που έχουν ανοίξει ξανά έχουν αλλάξει τα επιχειρηματικά τους μοντέλα. Μεγάλες αλυσίδες εμποδίζουν τους πελάτες να εισέλθουν στον εσωτερικό χώρο.
Ο Roache είπε ότι, ενώ η κατασκευή είναι κλάδος που θα μπορούσε να ανακάμψει αρκετά γρήγορα, οι τομείς υπηρεσιών θα αργήσουν πολύ να επιστρέψουν. «Αυτό είναι σημαντικό επειδή οι βιομηχανίες υπηρεσιών είναι οι μεγαλύτεροι εργοδότες στις περισσότερες οικονομίες» σημείωσε.
Το χειρότερο από όλα όμως είναι ο φόβος που εκφράζουν ορισμένοι ντόπιοι πολίτες και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, υποστηρίζοντας ότι είναι μόνο θέμα χρόνου έως ότου ένα δεύτερο κύμα φτάσει στην πόλη, προκαλώντας δεύτερο lockdown και ένα ακόμη πλήγμα για την οικονομία.
- Έλον Μασκ: Θέλει να καταργήσει το Γραφείο Οικονομικής Προστασίας Καταναλωτών – Δείτε γιατί
- Παναθηναϊκός: Εχουν προταθεί και εξετάζονται Ορμπάν και Σφιντέρσκι για τη θέση του φορ
- Ουκρανία: 1 νεκρός και 15 τραυματίες από ρωσικό πλήγμα στο Κριβί Ριχ
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ υπόσχεται να επιδιώξει σθεναρά την επιβολή θανατικής ποινής
- Κολομβία: Πρώην βαρόνος του Καρτέλ του Μεντεγίν, ο Φάμπιο Οτσόα, κυκλοφορεί ελεύθερος
- Ρωσία: Σε 15 χρόνια φυλάκιση για κατασκοπεία καταδικάστηκε αμερικανός ρωσικής καταγωγής