Βραζιλία : Συνεχίζεται η φρίκη στο Μανάους – Ομαδικοί τάφοι για τα θύματα του κοροναϊού
Η κατάσταση στην πόλη του Αμαζονίου έχει γίνει πλέον φρικιαστική, με πτώματα να γεμίζουν τους διαδρόμους των νοσοκομείων
Η γη του Αμαζονίου γεμίζει νεκρούς, καθώς τα θύματα του κοροναϊού πληθαίνουν διαρκώς σε όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας.
Την Κυριακή, 140 νεκροί ενταφιάστηκαν στο Μανάους, την κατάφυτη πρωτεύουσα της πολιτείας Αμαζόνα. Το Σάββατο είχαν προηγηθεί άλλες 98 ταφές. Κανονικά, ο αριθμός τους θα βρισκόταν περίπου στους 30, όμως η κανονικότητα είναι πλέον πολύ μακριά.
“Ζούμε μια παράνοια – απλώς παράνοια”, δήλωσε ο Gilson de Freitas, ένας 30χρονος συντηρητής, η μητέρα του οποίου βρισκόταν ανάμεσα στους 136 νεκρούς που ενταφιάστηκαν εκεί την περασμένη Τρίτη, όταν είχε σημειωθεί το προηγούμενο δραματικό ρεκόρ.
Ο Freitas, ο οποίος αποδίδει τη λοίμωξη της μητέρας του στη νοσηλεία που χρειάστηκε μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, θυμάται την απόγνωση που αισθάνθηκε όταν την είδε να θάβεται στον ίδιο τάφο με άλλα 20 άτομα.
“Τους πετάνε σαν σκυλιά”, τόνισε. “Τι αξίζουν πλέον οι ζωές μας; Τίποτα”.
Ο δήμαρχος της πόλης, Arthur Virgílio έχει απευθύνει έκκληση για άμεση διεθνή βοήθεια.
“Δεν είμαστε πια σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης – τα πράγματα είναι πλέον πολύ χειρότερα. Είμαστε σε κατάσταση απόλυτης καταστροφής… σαν μια χώρα σε εμπόλεμη κατάσταση – και χάνουμε τον πόλεμο”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
“Πρόκειται για μια τραγική μορφή σουρρεαλισμού… Δεν μπορώ να σταματήσω να σκέφτομαι τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες όταν σκέφτομαι τι αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το Μανάους”.
Ο κοροναϊός φαίνεται πως έφτασε στην απομονωμένη παραποτάμια μητρόπολη των 2 εκατομμυρίων κατοίκων στις 11 Μαρτίου, μέσω μιας 49χρονης γυναίκας που έφτασε στην πόλη από το Λονδίνο.
Έξι εβδομάδες αργότερα, η πανδημία έχει πάρει δραματική τροπή, με τους νεκροθάφτες να εργάζονται υπερωρίες – σε τέτοιο βαθμό ώστε δύο άνδρες να αναγκαστούν να θάψουν μόνοι τους τον πατέρα τους την περασμένη εβδομάδα.
“Το Μανάους προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις να μην μετατραπεί στο βραζιλιάνικο σύστοιχο της Guayaquil”, έγραψε χαρακτηριστικά η τοπική εφημερίδα A Crítica, αναφερόμενη στην πόλη του Εκουαδόρ όπου τα πτώματα αφήνονται πλέον να αποσυντίθενται στους δρόμους και οι εκτιμήσεις μιλούν για χιλιάδες θανάτους πολιτών.
Με περισσότερα από 100 άτομα να χάνουν τη ζωή τους καθημερινά και τις αρχές του Μανάους να οργανώνουν νυχτερινές ταφές, πολλοί φοβούνται πως αυτός ο αγώνας έχει ήδη χαθεί.
Ομαδικοί τάφοι και ελλείψεις σε φέρετρα
Οι αρχές της πόλεις δηλώνουν πως περιμένουν να θάψουν έως και 4.500 ανθρώπους μόνο κατά τη διάρκεια του ερχόμενου μήνα. Τα γραφεία τελετών έχουν προειδοποιήσει ότι το Σαββατοκύριακο θα τελειώσουν τα αποθέματά τους σε ξύλινα φέρετρα.
Στο μεγαλύτερο νεκροταφείο της πόλης, οι νεκροθάφτες έχουν ανοίξει μαζικούς τάφους, τους οποίους αποκαλούν “χαρακώματα”. Εκεί οι νεκροί στοιβάζονταν τρεις – τρεις, ο ένας πάνω στον άλλο, μέχρι η πρακτική να σταματήσει μετά από διαμαρτυρίες των οικογενειών τους.
Οι υπηρεσίες υγείας και έκτακτης ανάγκης του Μανάους πιέζονται επίσης από το βάρος της πανδημίας, με τα ασθενοφόρα να περιφέρονται έως και επί τρεις ώρες μέχρι να καταφέρουν να βρουν νοσοκομείο με αρκετό χώρο για να εισαχθούν οι ασθενείς που μεταφέρουν.
Φρικιαστικά βίντεο απεικονίζουν διαδρόμους νοσοκομείων γεμάτους με πτώματα σε σάκους διακομιδής και σάβανα. Σε άλλο βίντεο φαίνεται ένας ασθενής που έχει χάσει τις αισθήσεις του, με το κεφάλι του τυλιγμένο μέσα σε μια αυτοσχέδια κουκούλα αναπνευστήρα, φτιαγμένη από μια μεγάλη πλαστική σακούλα.
“Υπάρχουν ελλείψεις σε μηχανήματα αναπνευστικής υποστήριξης, σε οξυγόνο, σε προσωπικό, σε όλα”, δήλωσε στον Guardian ο Δρ. Domício Magalhães Filho, τεχνικός διευθυντής της υπηρεσίας ασθενοφόρων Samu.
Πώς οδηγήθηκαν στην καταστροφή
Οι ειδικοί και οι αρχές δηλώνουν ότι υπάρχουν πολλές αιτίες για το μέγεθος της καταστροφής που πλήττει την μεγαλύτερη πόλη της περιοχής του Αμαζονίου.
Ένας εξ αυτών είναι το γεγονός ότι ο κοροναϊός έφτασε εκεί στα τέλη της εποχής των βροχών, όταν οι ασθένειες του αναπνευστικού αυξάνονται σημαντικά και τα νοσοκομεία είναι ήδη πιεσμένα. Ταυτόχρονα, το σύστημα υγείας του Μανάους αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα υποχρηματοδότησης και ελλείψεων σε εξοπλισμό και προσωπικό. Τα κρούσματα ανάμεσα στους επαγγελματίες υγείας απλώς χειροτέρεψαν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι και εκείνοι που μιλούν για διαφθορά και αποτυχία της κυβέρνησης να επιβάλει αποτελεσματικά μέτρα περιορισμού της πανδημίας μετά τα πρώτα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα. Μόλις στις 23 Μαρτίου – 10 μέρες μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα – η κυβέρνηση της πολιτείας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και απαγόρευσε τη λειτουργία κάθε μη απαραίτητης εμπορικής δραστηριότητας.
Ελλιπής τήρηση των μέτρων
Ακόμη και τώρα, με την πανδημία να κοστίζει αμέτρητους νεκρούς, η κοινωνική αποστασιοποίηση δεν τηρείται σε ορισμένες περιοχές στα προάστια της πόλης, όπου σχηματίζονται τεράστιες ουρές έξω από τράπεζες και οι ντόπιοι αρνούνται να χρησιμοποιήσουν μάσκες ή να μείνουν στο σπίτι.
Ο δήμαρχος παραδέχτηκε ότι τα μέτρα αποτυγχάνουν, όμως σημείωσε ότι μεγάλο μέρος της ευθύνης ανήκει στον Βραζιλιάνο πρόεδρο Ραούλ Μπολσονάρο, ο οποίος δεν έχει πάψει να υπονομεύει τη σημασία τους.
Από την πλευρά της, η Μαρσία Κάστρο, μια δημογράφος απόφοιτος του Χάρβαρντ που εξειδικεύεται στη δημόσια υγεία στην περιοχή του Βραζιλιάνικου Αμαζονίου, αναφέρει στον Guardian ότι είναι αδύνατον να περιμένουμε πως οι κάτοικοι θα ακολουθήσουν τις συμβουλές του Υπουργείου Υγείας, όταν το 43% δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό για να πλύνει τα χέρια του.
“Το μόνο που κάνει η πανδημία, είναι να απογυμνώνει τις τεράστιες ανισότητες που προϋπήρχαν ήδη εδώ και πολύ καιρό”, σημείωσε χαρακτηριστικά στον Guardian.
Σύμφωνα με τις μελέτες της, η κατάσταση θα χειροτερεύσει ακόμα περισσότερο τις επόμενες εβδομάδες, καθώς το σύστημα υγείας του Μανάους καταρρέει.
Από τους 5.000 συνολικούς θανάτους από κοροναϊό που έχουν σημειωθεί στη Βραζιλία, μόλις οι 274 καταγράφηκαν στο Μανάους. Ωστόσο ο ρυθμός των ταφών τις τελευταίες ημέρες αποδεικνύει ότι η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη στην πραγματικότητα.
Πηγή: www.theguardian.com
- Καραμανλής: «Αδειάζει» Μητσοτάκη για διαγραφή Σαμαρά, δεν ενδιαφέρεται για ΠτΔ – Κριτική στην κυβερνητική πολιτική
- Τόνια Σωτηροπούλου: Με πλήγωσε η κριτική που δέχτηκα για την ταινία του Τζέιμς Μποντ
- Ο Παναγιώτης Καραΐσκος στον TUI Rhodes Marathon 2025
- Νέα Αριστερά για προφυλάκιση Ρωμανού: Βαρύ πλήγμα στο κράτος δικαίου – Η δημοκρατία δεν μπορεί να εκδικείται
- Ρωσία: Αποκάλυψη για την πολεμική αεροπορία της από τη βρετανική στρατιωτική κατασκοπεία
- Ευρώ: Υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 2 ετών – Υπό «τεράστια πίεση» το νόμισμα