Τα βασικά μας εφόδια για το μέλλον
Το σχέδιο της μετάβασης στην επόμενη φάση είναι επεξεργασμένο, μελετημένο, σαφές στον βαθμό που μπορεί να είναι και αποτέλεσμα ενός συνδυασμού επιστημονικών εισηγήσεων και πολιτικών αποφάσεων.
Με την ολοκλήρωση της παρουσίασης του πρώτου σταδίου άρσης των περιορισμών για την επόμενη φάση ελέγχου της εξάπλωσης του κορωνοϊού, επιβεβαιώνονται κάποια στοιχεία της προηγούμενης περιόδου, διαλύονται κάποιες ασάφειες και δοκιμάζονται πολιτικές συμπεριφορές των τελευταίων ημερών.
Σε όλες τις εκφάνσεις τους, τα όσα ανακοινώθηκαν φανερώνουν κάτι σημαντικό, παρά τα όσα επιδιώκουν να διακινήσουν οι «καλοθελητές». Το σχέδιο της μετάβασης στην επόμενη φάση είναι επεξεργασμένο, μελετημένο, σαφές στον βαθμό που μπορεί να είναι και αποτέλεσμα ενός συνδυασμού επιστημονικών εισηγήσεων και πολιτικών αποφάσεων.
Η επαναλειτουργία της οικονομίας επιχειρείται με τρόπο προσεκτικό, οι συστάσεις για τα προστατευτικά μέτρα είναι ορθολογικές, όπως και η υποχρεωτική τήρηση ενισχυμένων μέτρων κατά περίπτωση (π.χ. η μάσκα σε μέσα μεταφοράς και σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού).
Σε ό,τι αφορά δε τα σχολεία και ειδικότερα τα δημοτικά, οι αποφάσεις είναι φανερό ότι έχουν λάβει υπόψη την αμφιβολία και τις ενστάσεις, είτε κάποιων ειδικών, είτε των γονέων.
Υπό αυτό το πρίσμα και ενώ η αβεβαιότητα είναι το δεδομένο με το οποίο όλοι θα πρέπει να συμφιλιωθούμε για ένα μακρό χρονικό διάστημα, θα πρέπει να αξιολογηθούν οι αντιπολιτευτικές κραυγές των προηγούμενων ημερών.
Εν πολλοίς βασίστηκαν σε ελλιπή πληροφόρηση, εσκεμμένη παραπληροφόρηση, ασάφειες και εν μέρει στην ευκολία με την οποία κάποιος βρίσκει αφορμές για κραυγές εκεί που δεν υπάρχουν.
Κατόπιν αυτών και εν όψει των όσων θα επακολουθήσουν, φαντάζει απελπιστικά άστοχο ένα σχόλιο όπως αυτό, με το οποίο ξεκινούσε η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, αμέσως μετά από το διάγγελμα του Πρωθυπουργού, το βράδυ της Τρίτης: «Ο κ. Μητσοτάκης χρειάστηκε 15 λεπτά διάγγελμα για να πει με φλυαρία πως μέχρι στιγμής η Ελλάδα πήγε καλά γιατί ο ίδιος εμπιστεύθηκε τους πολίτες, αλλά με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων θα ευθύνονται οι ίδιοι για ό,τι συμβεί».
Προξενεί απορία η διατύπωση και η σκέψη πίσω από αυτήν. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να έχει συμβεί και τι διαφορετικό να γίνει στο εξής;
Η πληρωμένη απάντηση, δίχως να έχει πολιτικό χαρακτήρα, αλλά υπενθυμιστικό για τα όσα έχουν συμβεί έως σήμερα, ήλθε από τον καθηγητή Τσιόδρα, το απόγευμα της Τετάρτης: «δεν περνάει το βάρος τώρα στον πολίτη, από την αρχή ήταν στον πολίτη», σημείωσε ο καθηγητής, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση.
Με αυτόν τον τρόπο, ίσως άθελά του, ίσως και με την ορατή ψύχραιμη επιμονή του, ο κ. Τσιόδρας ανέδειξε σε μία κρίσιμη στιγμή κάτι πολύ σημαντικό, ένα από τα κεκτημένα αυτής περιόδου, το οποίο και θα πρέπει να διαφυλαχθεί.
Είναι δύσκολο. Εν μέρει λόγω της κόπωσης των πολιτών, εν μέρει λόγω της υπονομευτικής διάθεσης κάποιων άλλων.
Παρά ταύτα και εν όψει της δύσκολης συνέχειας, η υπευθυνότητα των πολιτών και η σοβαρότητα της πολιτείας, είναι πιθανώς τα μοναδικά, σοβαρά εφόδιά μας για το μέλλον.
- Αϊτή: Κάλεσε τον γάλλο πρεσβευτή για τις «απαράδεκτες» δηλώσεις Μακρόν περί «ηλίθιων ηγετών»
- ΗΠΑ: «Σκανδαλώδη» κατά τον Μπάιντεν τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ για Νετανιάχου και Γκάλαντ
- ΗΠΑ: Την Παμ Μπόντι ονομάζει υπουργό Δικαιοσύνης ο Τραμπ – Πρώην εισαγγελέας και πιστή συνήγορός του
- Συρία: Στους 82 ανήλθαν οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Παλμύρα
- Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία παρουσίασε νέο πύραυλο με την επίθεση στην Ουκρανία
- Λακωνία: Σορός άντρα εντοπίστηκε κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς στη Σκάλα